Vegaaninen arkiruoka – blogin parhaat ohjeet
Vegaaninen arkiruoka maistuu ihanalta kiireen keskellä. Vaikka meidän perheessä pidetäänkin kovasti mausteisesta ja erityisesti Aasian suuntaan nojaavasta ruoasta, myös ihan perinteiset kotiruoat tekevät hyvin kauppansa.
Erilaiset pyörykät maistuvat mainiosti ja kattilallinen keittoa katoaa hetkessä vatsan täytteeksi. Makaronilaatikko on usein kuultu toive. Ja tokihan pino pinaattilettujakin tekee hyvin kauppansa.
Poimin blogin arkistosta meidän perheen arjen lemppariruokia. Kaikki ruoat ovat sellaisia, jotka valmistuvat puolessa tunnissa tai vaativat aktiivista kokkausaikaa muutaman vaivaisen minuutin ja joista riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi.
Millaista ruokaa sinä syöt mieluiten arkena? Kerro ihmeessä, olisi kiva kuulla! Alla vielä koottuna meidän perheen arkiruokasuosikkeja. Ehkä sinäkin löydät niiden joukosta uusia lemppareita.
Lue myös: 6 vinkkiä helppoon arkiruokailuun
Vegaaninen arkiruoka: Pastat ja wokit
Vegaaninen pasta on arjen paras ruoka. Herkullinen ja nopea vegepasta pelastaa, kun arjen ruokapaniikki yllättää, kiire painaa päälle tai nälkäkiukku vaanii uhkaavana.

Vegaaninen pasta carbonara
Vegaaninen pasta carbonara on uusimpia arkiruokaihastuksiani ja se tehdään helsinkiläisen ravintola Magun ohjeen mukaan.
Vegaaninen pasta carbonara kuulostaa äkkiseltään lähes absurdilta. Perinteisesti klassikkopasta sisältää pekonia, kananmunia, kermaa sekä ronskisti parmesaanijuustoa. Vegaanisessa versiossa ei luonnollisesti ole mitään edellä mainituista, mutta silti maussa on tuttua savuisuutta ja herkullista umamisuutta.
Poimi vegaanisen pasta carbonaran ohje tästä.

Vegaaninen italianpata
Vegaaninen italianpata on miehen suosikki ja ruoka, jota myös omassa lapsuudessani syötiin usein arjen pikaruokana – tosin pussista suoraan keitettynä. Vegaaninen italianpata on helppo ja nopea tehdä myös alusta alkaen itse. Proteiinin lähteeksi sopii niin kaurajauhis, härkis kuin vegejauhiskin.
Poimi vegaanisen italianpadan ohje tästä.

Kattilalasagne
Kattilalasagne on ratkaisu kiireiseen arkeen. Perinteinen lasagne on herkkua, mutta vaatii ärsyttävän monta työvaihetta. Nopea kattilalasagne on pika-apu akuuttiin lasagnen himoon. Kattilalasagne valmistuu paistinpannulla yhden vuoan taktiikalla. Pikalassen valmistus vie puolisen tuntia eikä se välttämättä vaadi edes uunin lämmitystä tai vaivalloista juustokastikkeen valmistusta. Vegaaniseksi kattilalasagne taipuu vaihtamalla juusto kasvipohjaiseen vaihtoehtoon.
Poimi kattilalasagen ohje tästä.

Vegaaninen pollo limonello
Vegaaninen Pollo limonello on koukuttavan hyvä pastaruoka, joka pelastaa kiireisen arjen. Sen juju piilee inkiväärin, kurkuman ja sitruunan maustamassa kermaisessa kastikkeessa.
Poimi vegaanisen pollo limonellon ohje tästä.

Linssipasta
Linssipasta valmistuu kukkaronnyörejä kiristellen, mutta maku hurmaa. Tässä yksi luottoruokani, johon turvaudun, kun kaappi ammottaa tyhjyyttään.
Poimi linssipastan ohje tästä.

Tofupasta
Tofupasta on kermaisen täyteläinen, ruokaisa ja nopea valmistettava. Se syntyy yksinkertaisista aineksista: pinaatista, aurinkokuivatuista tomaateista ja tölkillisestä kaurakermaa. Tofun kaverina on pinjansiemeniä, jotka tuovat makuun ihanaa paahteisuutta ja täyteläisyyttä.

Gochujang-nuudelit
Gochujang-nuudelit koukuttavat korealaisella makuvivahteella ja chilin puraisulla. Arkeen mutkattomasti asettuva ruoka valmistuu vartissa. Tässä ruoassa on nimittäin kohdalla niin maku, helppous kuin nopeuskin.
Poimi gochujang-nuudeleiden ohje tästä.

Beanit-nuudeliwokki
Beanit-nuudeliwokki on arjen simppeli pikaruoka, johon voi parsa- ja lehtikaalin lisäksi upottaa myös muita sesongin kasviksia tai jääkaapin tähteitä. Makeansuolainen kastike tekee wokista koukuttavan hyvää.
Poimi Beanit-nuudeliwokin ohje tästä.

Kimchinuudelit
Kimchinuudelit ovat kerrassaan koukuttavaa syötävää. Jos pidät korealaisesta makumaailmasta ja tuhdista chilin poltteesta, tämä ruoka on sinulle!
Poimi kimchinuudeleiden ohje tästä.
Vegaaninen akiruoka: Vuokaruoat
Vuokaruoka on arjen aatelinen monestekin syystä. Helpoimmillaan se valmistuu pilkkomalla ainekset vuokaan ja uuni hoitaa loput. Lisäksi vuokaruokaa valmistuu kerralla sen verran paljon, että sillä ratkaisee parhaassa tapauksessa seuraavankin päivän ruokapulman. Vuokaruoat kun tuppaavat maistumaan ihan yhtä hyviltä seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä.

Vegaaninen makaronilaatikko
Vegaaninen makaronilaatikko on yksi meidän perheen luottoruoista, jota tehdään silloin, kun on loihdittava helposti reilu satsi ruokaa kukkaron nyörejä kiristellen. Iso vuoallinen vegaanista makaronilaatikkoa nimittäin valmistuu uskomattoman helposti ilman makaronien keittämistä. Hintaa vuoalliselle kertyy parin kolmen euron verran ja siitä riittää syötävää useammaksikin päiväksi.
Poimi vegaanisen makaronilaatikon ohje tästä.

Nuudelipelti
Nuudelipelti valmistuu näppärästi yhden vuoan taktiikalla. Kerrosta ainekset vuokaan ja anna uunin hoitaa työt. Uuniwokki hurmaa niin hätähousut kuin herkkusuutkin.
Poimi nuudelipellin ohje tästä.

Soijarouhekiusaus
Vegaaninen soijarouhekiusaus valmistuu nopeasti valmiista peruna-sipulisekoituksesta, kuivakaapin aarteesta eli soijarouheesta, kaurakermasta sekä kourallisesta mausteita. Tämän kiusauksen juju piilee arrabiatapestokastikkeessa, joka antaa kiusaukselle ärhäkän pikantin maun.
Poimi vegaanisen soijarouhekiusaujsen ohje tästä.

Uunicurry kikherneillä ja kukkakaalilla
Arvostan arkiruoanlaitossa erityisesti kahta asiaa: tähteiden hyödyntämistä sekä valmistuksen helppoutta. Tämän uunicurryn kohdalla voi vetää rastin molempiin ruutuihin. Mukavan mausteiseinen uunicurry on helppotekoinen herkku, jolla herkuttelee mielellään vaikka viikonloppunakin.

Aloo gobi eli peruna-kukkakaalicurry
Aloo gobi on intialainen peruna-kukkakaalicurry. Paistinpannun sijaan helppo ja edullinen arkiruoka valmistuu uunissa yhden pellin taktiikalla. Ruoka valmistuu lähes itsekseen. Mausteöljyä vain kasvisten pintaan, niin uuni hoitaa loput. Lopuksi joukkoon kipataan tölkki kikherneitä sekä puolisen pussia pakasteherneitä.
Vegaaninen arkiruoka: Keitot
Kuuma keitto on arkiruokaa parhaimmillaan. Hyvässä keitossa on makua ja rakennetta eikä se jätä nälkäiseksi. Tässä muutama herkullinen sopparesepti, jotka täyttävät edellä mainitut vaatimukset.

Bataattikeitto
Bataattikeitto on samettinen sosekeitto, jossa maistuvat lempeästi chili, inkivääri ja kookos. Iso kattilallinen lempeän makuista sosekeittoa valmistuu alta puolen tunnin.
Poimi bataattikeiton ohje tästä

Kalaton keitto
Kalaton keitto eli veganinen savutofukeitto on soppa koko perheen makuun. Perunat, porkkanat ja fenkoli uivat sopassa sävyisästi savutofun seurana.
Poimi kalattoman keiton ohje tästä.

Tomaatti-maapähkinäkeitto
Tomaatti-maapähkinäkeittoon löytyy kaapistani lähes aina tykötarpeet valmiina. Paseeratun tomaatin voi tarvittaessa vaihtaa myös tomaattimurskaksi. Sauvasekoittimella sopasta saa joka tapauksessa sileää ja samettista. Jos harissaa ei ole, pieni ripaus chiliä täydentää maun lempeän mausteiseksi.
Poimi tomaatti-maapähkinäkeiton ohje tästä.

Vegaaninen pinaattikeitto
Vegaaninen pinaattikeitto on arkiruokien parhaimmistoa. Helppo ja nopea soppa on herkullista ja kaiken lisäksi vielä varsin edullista arkiruokaa. Eikä mitään varsinaisia etukäteisvalmisteluita tarvita, sen kun kippaa ainekset kattilaan ja vartin päästä syödään.
Poimi vegaanisen pinaattikeiton ohje tästä.

Linssikeitto
Linssikeitto on terveellistä, edullista ja helppoa arkiruokaa, joka valmistuu puolessa tunnissa eikä vaadi kummoisia raaka-aineita tai kikka kolmosia onnistuakseen.
Linssikeitto on tällä ohjeella valmistettuna varsin perinteinen ja helppo, juuri siksi arkiruoan kulmakiveksi niin kovin oivallinen. Yleensä kaikki linssikeittoon tarvittavat ainekset löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeista.
Poimi linssikeiton ohje tästä.

Porkkana-maapähkinävoikeitto
Porkkana-maapähkinävoikeitto on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ja lähes täydellisyyttä hipova ruoka. Helppo, edullinen, lämmittävä, nopea, terveellinen ja herkullisen makuinen sosekeitto pelastaa hetkessä arjen kiperimmänkin ruokapulman.
Poimi porkkana-maapähkinävoikeiton ohje tästä.

Gnocchikeitto
Gnocchikeitto jatkaa ihanien perunapalleroiden voittokulkua. Tomaattinen liemi ja mausteiset seitanchorizot tuovat makuun luonnetta.
Poimi gnocchikeiton ohje tästä.
Vegaaninen arkiruoka: Kastikkeet
Erilaiset kastikkeet maistuvat herkuilta niin pastan, riisin kuin perunoiden tai muusinkin kera. Onko lempparisi mausteinen linssikastike, perinteinen soijabolognese vai kookoskermalla täytelöitetty bataatticurry?

Linssikastike
Linssikastike valmistuu keittiön perustarvikkeista. Tässä linssikastikkeessa ihastuttvat Intian lämpimät maut.
Poimi linssikastikkeen ohje tästä.

Soijarouhekastike
Soijarouhekastike on maukas herkku, jonka jekku piilee punaisessa arrabiata pestokastikkeessa. Sen chilinen polte kesytetään lorauksella kaurakermaa. Soijarouhekastike valmistuu sillä aikaa, kun pasta kypsyy. Ainakin meidän taloudessa tällä ruoalla on taklattu monta kiireistä iltaa.
Poimi soijarouhekastikkeen ohje tästä.

Tikka masala
Tikka masala on klassikko, joka valmistuu kotikeittiössäkin vaivatta. Mikään aito resepti tämä ei ole, mutta karvalakkiversioksi enemmän kuin kelvokas.
Poimi tikka masalan ohje tästä.

Soijabolognese
Soijabolognese on mukaelma suomalaisten suosikkiruoasta. Pasta bolognese onnistuu hyvin myös vegaanisena perinteisen jauhelihan sijaan. Tämä soijabolognese muhevoitetaan raastetulla porkkanalla ja täytelöitetään kaurakermalla.
Poimi soijabolognsen ohje tästä.

Kung pao tofu
Kung pao tofu on vegaaninen versio suositusta kiinalaisruoasta, kanaa kung pao. Makean suolainen kiinalaisklassikko valmistuu kotikeittiössä puolessa tunnissa.
Poimi kung pao tofun ohje tästä.

Bataatti-soijarouhecurry
Bataatti-soijarouhecurry on kaikkea, mitä arkiruoalta osaa kaivata: helppo, hyvä ja halpa vegaaniruoka maistuu ihanalta myös viikonloppuna naanleivän kera.
Poimi bataatti-soijarouhecurryn ohje tästä.
Vegaaninen arkiruoka: Padat ja paistokset
Erilaiset pyttipannun kaltaiset paistokset sopivat hyvin arkeen. Raaka-aineita voi vaihdella sesongin ja jääkaapin sisällön mukaan. Mausteilla ruokaan saa maun mukaan menoa ja meininkiä.

Riisipilahvi
Riisipilahvi on ihastuttava arkiruoka: riittoisa, helppotekoinen ja vähällä vaivalla moneen muuntuva. Riisin kaveriksi pannulle voi ujuttaa niin vegekanaa kuin kikherneitä tai papujakin.
Poimi riisipilahvin ohje tästä.

Chilitofu
Chilitofu pitää sisällään lempeästi potkivaa chiliä, makean happaman soijapohjaisen kastikkeen ja hauskasti pirskahtelevia kirsikkatomaatteja.

Meksikonpata
Meksikonpata on tuttu pussiruoka, joka onnistuu myös alusta alkaen itse tehden. Mausteinen arkiruoka valmistuu yhden padan taktiikalla ja saa viime silauksen raikkaasta salsasta.
Poimi meksikonpadan ohje tästä.

Texmex-bataattipaistos
Texmex-bataattipaistos on muhkeiden makujen vegeherkku, joka sopii arkeen ja viikonloppuun. Paistetun bataatin ja vegejauhiksen päälle kootaan nachopellistä tuttuja raaka-aineita: tacomaustettua vegejauhista, avokadoa ja tomaattisalsaa sekä ranskankermaa niputtamaan maut yhteen. Kokonaisuus on sellainen ”semi-terveellinen setti”, jota nautiskelee mieluusti niin arkena kuin perjantai-illan purtavanakin.
Poimi texmex-bataattipaistoksen ohje tästä.

Hapanilmelä tahmatofu
Hapanimelä tahmatofu on niin ihanaa, että lautasen haluaa nuolla puhtaaksi viimeistä kastikepisaraa myöten. Maussa on aasialaisen keittiön vakiomausteita: valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja limettiä sekä soijakastiketta, seesamiöljyä ja riisiviinietikkaa, mutta kokonaisuus on silti enemmän kuin osiensa summa.
Poimi hapanimelän tahmatofun ohje tästä.
Vegaaninen arkiruoka: Nugetit, letut ja lätyt, pyörykät ja pihvit
Mitä olisikaan arki ilman pinoa pinaattilettuja tai herkullisen rapsakoita nugetteja? Molemmat on helppo tehdä vegaanisesti, kokeile vaikka!

Soijapyörykät ja kormakastike
Soijapyörykät ja kormakastike on hurjan hyvä ruoka ja ehkä parasta, mitä kuivakaapin taviksista voi taikoa. Pyöryköiden pohja on sama kuin supersuosittujen soijarouhepyöryköidenkin. Nyt mausteita vain on enemmän ja kaverina hurmaa kastike, jonka haluaa lipoa lautaselta viimeistä pisaraa myöten talteen.
Poimi soijapyöryköiden ja kormakastikkeen ohje tästä.

Tofunugetit
Tofunugetit on suosittujen kananugettien vegeversio. Tofunugetit paistuvat rapeiksi uunissa ilman käryä ja rasvalla läträämistä. Tofunugetit ovat parasta sormin syötynä. Tarjoa kaverina lohkoperunoita ja pyöräytä dipiksi vaikka maukas majoneesikastike.
Kiitos tästä mahtavasta koosteesta, josta löytyy varmasti monta uutta suosikkia vegaaniseen ruokavalioon. Ihania, herkullisia, terveellisiä arkiruokia! 🙂
-Noora
http://www.wonderworldofnoora.com
Tässä on paljon meidän perheen arjen lemppariruokia. Kiva, jos listauksesta oli iloa 🙂