Kaalikeitto
Kaalikeitto on arkiruokien klassikko. Tässä ohjeessa on chilin potkua ja herkullista aasialaista meininkiä.
Kaalikeitto on tänä syksynä ollut lautasellani lukuisia kertoja. Sen sijaan, että olisin keittänyt keiton perinteiseen tapaan, olenkin lisännyt liemeen kookoskermaa ja mausteeksi korealaisesta keittiöstä tuttua gochujang-chilitahnaa.
Lopputulos on niin herkullinen, että kattilallisen keittoa lusikoisi vaikka yhdeltä istumalta, jos vain vatsa vetäisi.
Listasin alle ohjeen sekä vinkit, joiden avulla syksyn paras kaalikeitto porisee pian sinunkin kattilassasi.
Kaalikeitto – hissukseen hyvä tulee
Kaalikeitto on parasta, kun sen antaa hautua hissukseen meheväksi. Itse annoin sopan porista liedellä puolisen tuntia. Sitä ennen kuullotin kasvikset eli sipulin ja kaalin öljyssä hieman pehmeämmiksi. Erityisesti sipulin kanssa kannattaa olla huolellinen, jotta se kypsyy läpeensä pehmeäksi.
Kun kasvikset ovat pehmenneet lisätään vesi sekä kookoskerma. Nesteen määrä kannattaa säätää omaan makuun sopivaksi. Itse tykkään, että kaalikeitto saa olla melko tukevaa, lähes patamaista. Jos keittoa jää tähteelle, liemi tuppaa katoamaan säilytyksen aikana ja koostumus muuttuu melko sakeaksi. Maku on kuitenkin hyvä, ehkä jopa parempi kuin tuoreena syötynä.
Mausteet ja höysteet tuttuja aasialaisesta keittiöstä
Kaalikeitto ohjeeni mukaan keitettynä ei todellakaan ole se kaikkein perinteisin. Mausteeksi sujautetaan paitsi gochujangia, myös valkosipulia ja inkivääriä. Ruokaisuutta tuovat kikherneet, jotka voi kipata kattilaan yhdessä veden ja kerman kanssa.
Ennen tarjoilua kattilaan lisätään vielä puoli purkkia Rasilaisen ihanaa Hapiskimchiä. Se tuo makuun syvyyttä ja luonnetta. Liemeen lorautetaan hieman myös paahdettua seesamiöljyä sekä tilkka sitruunamehua taittamaan kermaisen liemen makua astetta raikkaammaksi.
Ja jos kaapissasi sattuu olemaan seesaminsiemeniä, ripauta niitä soppa-annoksen päälle ennen syömistä.
Lisää kaaliruokia syksyyn
Jos rakastat kaalia ja kaaliruokia, blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä herkulliset kaalireseptit:
- Intialainen kaali-kikhernefoogath
- Soijarouhe-kaalilaatikko
- Jouluinen kaalisalaatti
- Kaalisalaatti – coleslaw
Kaalikeitto
Raaka-aineet
- n. 400 g keräkaalia
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 2 rkl rypsiöljyä
- n. 8 dl vettä
- 2 dl kookoskermaa
- 1 rkl gochujang-tahnaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 tlk (230 g) kikherneitä
- 150 g hapis-kimchiä Rasilaisen
- 1 rkl paahdettua seesamiöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
Lisäksi
- 2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Valmistusohjeet
- Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.
- Kuumenna reilu loraus rypsiöljyä kattilassa. Kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää valkosipulinkynnet ja inkivääri. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää sitten kaalisuikaleet ja jatka paistamista, kunnes kaali painuu hieman kasaan. Lisää kattilaan vesi, kookoskerma, gochujang-chilitahna, sokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla noin 40 minuuttia.
- Huuhtele ja valuta kikherneet ja lisää ne kattilaan yhdessä hapiskimchin, seesamiöljyn ja sitruunamehun kanssa. Jos keitto on liian paksua, lisää hieman vettä. Kuumenna. Tarkista maku.
- Jaa keitto lautasille ja viimeistele paahdetuilla seesaminsiemenillä.
Oliko tähän tarkoitus siis lisätä sitruunaa?:) se puuttuu reseptistä
Hei, kiitos tarkkaavaisuudesta. Korjasin ohjeeseen 🙂
Kiitos ohjeesta! Tämä kuuluu nykyään omiin lempiruokiini, tulee tehtyä säännöllisesti 🙂
Jee, tosi mahtava kuulla. Kiitos palautteesta 🙂