Etusivu » Granola

Granola

Granola eli rapea muromysli on ihanaa gurtin tai kasvijuoman kera. Granolan maku uudistuu helposti hiutaleita, höysteitä ja mausteita vaihtamalla.

granola

Granola on välipalojen ykkönen, jota meillä syödään ihan uskomattomia määriä. Parasta se on itse tehtynä eikä sen valmistus ole laisinkaan vaikeaa. Sen kun ensin sekoittaa kuivat ja kosteat ainekset omissa kipoissaan sekaisin ja lopuksi yhdistää kaikki ainekset murenevaiseksi mössöksi.

Tässä luotto-ohjeeni, jolla valmistan granolan aina hieman mausteita ja sattumia vaihdellen. Rapean granolan juju on öljy-siirappiseoksen joukkoon muhennettu pantteribanaani, joka antaa granolaan paitsi makeutta, myös herkullisen kokkareisen koostumuksen. Mikä ihana tapa hyödyntää ylikypsät banaanit!

Granolan valmistus ei ole niin nökönuukaa. Ainoastaan kaurahiutaleet ovat mielestäni granolan pakollinen raaka-aine. Muutoin joukkoon voi tyhjentää erinäisiä kuivakaapin perukoille unohtuneita pussukoita. Erilaiset siemenet ja pähkinät, kuivahedelmät sekä kookoslastut löytävät kaikki granolasta uuden elämän.

Yleensä maustan granolan ripauksella kanelia ja kardemummaa, toisinaan piparkakkumausteella. Myös ripaus suolaa on tarpeellinen.

Ainoastaan granolan paahtaminen vaatii tarkkuutta. Granola nimittäin tuppaa kärvähtämään varsin nopeasti. Pidä siis uunia silmällä ja sekoittele granolaa muutaman minuutin välein, jotta se paahtuu tasaisesti. Kun hiutaleet ja pähkinät alkavat saada väriä, on aika nosta pelti uunista. Aivan kuivaa ja rapisevaa granolan ei tarvitse olla, sillä se rapeutuu vielä jäähtyessään.

Granola saa jäähtyä pellillä kaikessa rauhassa, mielellään vaikka yön yli ennen kuin sen pakkaa rasiaan säilytystä varten. Muutoin granola kostuu ja pehmenee ikävästi. Ja rapsakkuushan on granolassa se kaikkein herkuin juttu!

Granola – pari vinkkiä valmistukseen

  • Granola kärähtää nopeasti ja äkkiarvaamatta, tarkkaile siis sen paahtumista silmä kovana etenkin, jos uunisi sattuu olemaan erityisen tehokas.
  • Sekoita granolaa muutaman kerran paahtamisen aikana, jotta se paahtuu tasaisesti.
  • Granola rapeutuu lopullisesti vasta jäähtyessään. Jätä se siis uuninpellille ja siirrä säilytysrasiaan vasta täysin jäähtyneenä. 
  • Sattumat, siemeniä ja pähkinöitä lukuunottamatta kannattaa lisätä vasta jäähtyneen granolan joukkoon. Älä siis paahda niitä uunissa. 

Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä mainiot välipalaohjeet:

Granola

Granola eli rapea muromysli on ihanaa gurtin tai kasvijuoman kera. Granolan maku uudistuu helposti hiutaleita, höysteitä ja mausteita vaihtamalla.
Valmistelut 10 mins
Kypsennys 15 mins
Aika yhteensä 25 mins
Kategoria Aamu- ja välipalat
Annokset 10

Raaka-aineet
  

  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl siemeniä
  • 1 dl pähkinöitä rouhittuna
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 3/4 tl suolaa
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1 kypsä banaani

Lisäksi esim.

  • 2 dl rusinoita taateleita tai muita kuivattuja hedelmiä maun mukaan

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Sekoita kaurahiutaleet, pähkinät, siemenet ja mausteet. Soseuta toisessa kulhossa banaani. Sekoita joukkoon siirappi ja öljy. Sekoita banaani-öljyseos kuivien aineiden joukkoon.
  • Levitä granolaseos leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paahda noin 15 minuuttia. Pidä granolaa tarkasti silmällä ja sekoita muutaman minuutin välein, jotta granola paahtuu tasaisesti.
  • Nosta pelti uunista ja anna granolan jäähtyä täysin. Sekoita lopuksi joukkoon mieleisesi kuivahedelmät. Säilytä granola ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!