Etusivu » Linssicurry

Linssicurry

Linssicurry täytelöitetään muutamalla lusikallisella maapähkinävoita. Edullinen linssicurry on valmis puolessa tunnissa.

linssicurry

Linssicurry, jos joku saa veden herahtamaan kielelle. Tämä linssicurry on hirmuisen hyvänmakuinen, mutta helppo ja nopea valmistettava. Juju piilee maapähkinävoissa, joka yhdessä kaurakerman kanssa loihtii ruoasta ihanan täyteläisen. 

Ruoan saa pöytään vähän yli puolessa tunnissa, ja raaka-aineet on helppo pitää aina kaapissa varalla. Linssicurry on niin maukas, että kastikkeen kaapii talteen viimeistä pisaraa myöten.

Kiinnostuitko? Lue ihmeessä lisää!

Mausteet – kuivakaapin tavikset

Linssicurryyn tulee liuta mausteita: jauhettua korianteria, juustokuminaa eli jeeraa sekä garam masalaa, joita kannattaa aina pitää maustekaapissa varalla etenkin, jos rakastat lämpimän mausteisia currykastikkeita. Makua täydentää intialaisen keittiön luottokaksikko eli valkosipuli ja inkivääri. Punainen currytahna tuo ruokaan lämpimän chilisen takapotkun. 

Mausteet herätellään ennen linssien ja tomaattimurskan lisäämistä. Toisin sanoen, kuumenna mausteita öljyssä muutama minuutti. Tämä avaa aromit, mutta lopullinen makujen tekeytyminen tapahtuu hauduttelun aikana. Anna curryn siis muhia hissukseen ainakin parikymmentä minuuttia. Samassa ajassa kypsyvät myös punaiset linssit. Jos et syö kaikkea kastiketta kerralla, tekeytyvät mauseet myös yön yli jääkaapissa levätessään.

Sekoita kastiketta muutaman kerran ja tarkkaile samalla nesteen määrää. Jos curry vaikuttaa kovin kuivalta, lisää tilkka vettä.

Linssicurry – täyteläinen maku maapähkinävoista ja kaurakermasta

Monet currykastikkeet täytelöitetään kookosmaidolla tai -kermalla. Linssicurry on tästä poikkeus, sillä pehmeän maun salaisuus piilee maapähkinävoissa ja kaurakermassa. Näin linssicurry on täynnä pehmeän pähkinäisiä makuja ilman kookoksen tuomaa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa.

Lisukkeilla viime silaus

Linssicurry maistuu muiden curryjen tapaan parhaalta keitetyn riisin kera. Itse keitän kaveriksi usein valkoista jasmiini- tai basmatiriisiä, vaikka muutoin suosinkin täysjyväisiä ja kuitupitoisia viljatuotteita. Toisinaan keitän kaveriksi myös kotimaista ohraa tai ruokakauraa, jotka ovat riisiä ekologisempia vaihtoehtoja. Bonuksena ne sisältävät valkoista riisiä enemmän kuituja sekä ravintoaineita.

Rakastan korianteria, joten jos yrttipuska nököttää ikkunalaudalla, silppuan muutaman oksan valmiin annoksen päälle. Ja kuivakaapista kaivan tietysti kourallisen pähkinöitä. Suolapähkinät sopivat tähän curryyn erinomaisen hyvin. Toki curryn kanssa kelpo lisä ovat myös cashewpähkinät. Paahda niitä pannulla muutama minuutti, niin tuplaat helposti herkullisen pähkinäisen maun. 

Psssst! Jos kaipaat lisää muhevia kastikkeita arkiruokalautasellesi, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

linssikastike

Linssicurry

Linssicurry täytelöitetään muutamalla lusikallisella maapähkinävoita. Edullinen linssicurry on valmis puolessa tunnissa.
5 from 1 vote
Valmistelut 10 minutes
Kypsennys 30 minutes
Aika yhteensä 40 minutes
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • öljyä paistamiseen
  • 2 rkl punaista currytahnaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl garam masalaa
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
  • 3 dl vettä
  • 2 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 3 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 2 1/2 dl kaurakermaa
  • 1 tl suolaa

Lisäksi tarjoiluun

  • keitettyä jasmiini- tai basmatiriisiä
  • suola- tai cashewpähkinöitä

Valmistusohjeet
 

  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri.
  •  Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää inkivääri ja valkosipuli. Paista vielä pari minuuttia. Lisää sitten currytahna, kuivamausteet sekä tomaattipyree. Paista vielä hetki niin, että mausteet lämpenevät. Lisää sitten tomaattimurska, vesi, huuhdellut ja valutetut linssit sekä maapähkinävoi. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua hissukseen kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsyneet. Tarkkaile nesteen määrää ja sekoita pari kertaa kypsennyksen aikana.
  • Lisää kaurakerma ja mausta suolalla maun mukaan. Kuumenna.
  • Tarjoile linssicurry keitetyn riisin, tuoreen korianterin sekä paahdettujen pähkinöiden kera.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. 5 stars
    Etsin helppoa(ja nopeaa) linssi reseptiä kun vasta harjoittelen linssien käyttöä. Pikkusen modasin omasta ruokakaapista löytyviin aineksiin, ja mulla on uus lempiruoka. Kiitos reseptipohjasta, tätä on helppo varioida ”omanlaiseksi”.

    1. Aivan mahtava kuulla että tykkäsit! Ja juurikin näin, reseptiä voi (ja kannattaa) aina muokata kaapin sisällön ja oman maun mukaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!