Etusivu » Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto on hellepäivän parasta lusikoitavaa. Suolainen feta kruunaa annoksen. 

kylmä tomaattikeitto eli gazpacho

Kuuma kesäpäivä suorastaan huutaa gazpachoa ruokalistalle! Espanjassa kylmä tomaattikeitto tarjoillaan tyypillisesti alkuruokana tai tapaksena. Murustelemalla fetajuustoa keiton pinnalle ja tarjoamalla kaverina hyvää leipää ruoka jalostuu myös kevyeksi kesäpäivän lounaaksi. 

Sen lisäksi, että gazpacho on kylmää, kevyttä ja raikasta syötävää, onnistuu sen valmistus ilman otsalla helmeileviä hikikarpaloita. Gazpacho on vaivaton tehdä monitoimikoneella tai tehosekoittimella surauttaen. Ei hellan tai uunin kuumennusta – täydellistä! 

Aivan viime tinkaan gazpachon valmistusta ei tosin kannata jättää.. Ehdottomasti parhaalta kylmä keitto maistuu – no, kylmänä. Ennakoi siis hieman ja tee soppa valmiiksi jääkaappiin viilenemään vaikka jo aamulla.

Gazpachoon ohjeita lienee yhtä paljon kuin on tekijöitäkin. Itse asiassa gazpacho ei aina edes ole sisältänyt tomaattia, vaan se on alkujaan tehty varsin vaatimattomista raaka-aineista: kuivahtaneesta leivästä, valkosipulista, oliiviöljystä sekä suolasta ja viinietikasta. Tomaatti, paprika ja muut vihannekset yleistyivät gazpachon aineksina vasta paljon myöhemmin. 

Moni surauttelee soppaan myös hedelmiä tai marjoja, kuten nektariineja tai mansikoita, mutta oma versioni pitää sisällään simppelisti kesän kypsyttämiä, makeita tomaatteja, avomaankurkkuja sekä punaista paprikaa. Pari kynttä valkosipulia tuo makuun särmää ja joskus olen lisännyt mukaan myös hieman chiliä. Suolaa, sokeria ja viinietikkaa kannattaa lisätä soppaa välillä maistellen kasvisten makeudesta ja omista makumieltymyksistä riippuen. 

Syötkö sittenkin tomaattikeiton mieluiten lämpimänä? Kurkkaa siinä tapauksessa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

kylmä tomaattikeittoeli gazpacho

Gazpacho

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto on hellepäivän parasta lusikoitavaa. Suolainen feta kruunaa annoksen. 
Valmistelut 15 mins
Aika yhteensä 15 mins
Kategoria Arkiruoka, Keitot
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 600 g kypsiä tomaatteja
  • 2 avomaankurkkua
  • 1 punainen paprika
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 viipaletta vaaleaa leipää
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria
  • 1/4 tl mustapippuria

Lisäksi

  • vegaanista fetajuustoa

Valmistusohjeet
 

  • Puolita tomaatit, poista kova kanta ja paloittele tomaatit. Kuutioi kurkku. Poista paprikasta siemenet. Paloittele paprika. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa reunat leivistä (paahda reunat esimerkiksi krutongeiksi).
  • Mittaa ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes koostumus on sakean samettista. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
  • Tarjoa gazpacho sellaisenaan tai murustele päälle fetajuustoa.

Lue myös nämä:

One Comment

  1. Moi! Kiitos kaikista ihanista resepteistä, tämä(kin) menee varmasti kokeiluun! Juuri otin sun reseptillä tehdyn mustikkapiirakan uunista 🙂

    Kivaa kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!