Etusivu » Tofu – näin saat siitä maukasta

Tofu – näin saat siitä maukasta

Tofu on kasviproteiineista suosituimpia. Jos tofu ei lukeudu suosikkeihisi, olet todennäköisesti syönyt sitä huolimattomasti valmistettuna. Nappaa vinkit, joilla loihdit tofusta herkkua. 

tofu

Tofu on monipuolinen ja proteiinipitoinen soijapavuista valmistettu tuote. Aasiassa tofu on perinteinen ja arvostettu raaka-aine, mutta Suomessa sitä parjataan usein mauttomaksi ja tylsäksi. Oikein valmistettuna tofu on kuitenkin todella maukasta, pinnalta rapeaa ja sisältä herkullisen pehmeää. Ja mikä parasta, myös huikean monipuolinen kasviproteiini.

Miten valmistaa tofu? Mihin tofua voi käyttää? Voiko tofua laittaa uuniin? Entä voiko tofua syödä kypsentämättä? Näihin ja moniin muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin löydät vastauksen alta.

Onko tofu terveellistä?

Tofu on loistava proteiinin lähde eikä todellakaan pelkkä vegaanin ja kasvissyöjän juttu. Tofussa on kaikki ihmisen tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Sadassa grammassa maustamatonta tofua on proteiinia tuotteesta riippuen noin 17 g.

Proteiinin lisäksi tofussa on muun muassa kalsiumia, kaliumia sekä jonkin verran rautaa. Hiilihydraatteja tofussa ei juuri ole ja valta osa rasvasta on pehmeää eli tyydyttymätöntä.

Miten valita oikea tofu?

Kauppojen tofuvalikoima on nykyään varsin kattava. Tofua löytyy niin maustamattomana kuin valmiiksi marinoitunakin. Erilaisia tofuja ja tofumerkkejä kannattaa kokeilla rohkeasti, kunnes löytää oman suosikin. Tavallisen maustamattoman, kiinteän tofunkin koostumus ja maku vaihtelee paljon merkistä toiseen. 

Mautamaton ja marinoitu tofu, silkentofu sekä paahtopala ovat yleisimmät perusmarketeissa myytävät tofut. Lisäksi erityisesti aasialaisista marketeista voi löytää liudan erilaisia tofuja.

Maustamaton tofu

Maustamaton tofu lienee tofuista monikäyttöisin. Se ei itsessään maistu juuri miltään, joten se kannattaa maustaa huolellisesti. Mausteita vaihtelemalla maustamattoman tofun saa taipumaan vaikka mihin makumaailmoihin. Tofu imee itseensä runsaasti makuja, eikä mausteiden kanssa kannata säästellä. 

Lisää maustamatonta tofua erilaisten currykastikkeiden joukkoon, keittoihin tai vaikkapa salaattien sekaan.

malesialainen tofu-pähkinäkastike

Ohjeet:

Marinoitu tofu

Marinoitua tofua kannattaa poimia ostoskoriin, kun halua vetää keittiössä mutkat suoriksi. Välttämättä marinoitu tofu ei kaipaa lisämaustamista, mutta toki mausteita voi lisätä oman maun mukaan. Marinoitua tofua voi käyttää kuten marinoimatontakin tofua monipuolisesti salaateista kastikkeisiin ja burgereista keittoihin. 

tofupasta

Ohjeet:

Savutofu

Savutofu maistuu nimensä mukaan savuisalta. Savutofun maku ja koostumus vaihtelevat kuitenkin merkistä riippuen. Jalotofun kylmäsavutofu on koostumukseltaan melko pehmeää ja maultaan miedon savuinen. Tofumoonin savutofu on voimakkaan savuista ja koostumukseltaan kiinteän napakkaa. Kiinteää savutofua ei ole tarpeen kuivata, vaan se on käyttövalmista ja syötävää vaikka sellaisenaan.

Erityisesti kiinteää savutofua kannattaa kokeilla höylättynä leivänpäällä, mutta myös kuutioituna esimerkiksi pastakastikkeissa tai suikaloituna vaikkapa kiusauksissa. 

tofukiusaus

Ohjeet:

Silkentofu

Silkentofu on koostumukseltaan niin sanottua perinteistä tofua pehmeämpää. Se ei sovellu esimerkiksi paistamiseen pehmeän rakenteensa vuoksi, mutta se käy hyvin esimerkiksi sosekeittojen sekaan, makeaan leivontaan kananmunan korvaajaksi, samettisiksi soseutettuihin kastikkeisiin tai vaikka smoothien joukkoon. 

Surauta silkentofua esimerkiksi tomaattisen pastakastikkeen joukkoon.

silkentofupasta

Ohje: Silkentofupasta

Paahtopala

Revitty tofu eli paahtopala on Jalotofun erikoisuus. Paahtotofu on valmiiksi kuivattua, joten sen voi lisätä ruokien joukkoon, kuten keittoihin, salaatteihin, wokkeihin ja kastikkeisiin ilman kuivaamista. Paahtotofua on sekä valmiiksi marinoituna että marinoimattomana. 

Kokeile paahtotofua esimeriksi pikaisessa tofupastassa tai herkullisessa uuniwokissa.

tofupasta

Ohjeet:

Tofun kuivaaminen

Tofu on sitä parempaa ja rapeampaa, mitä kuivempaa se on. Kun tofun sisältämä neste on puristettu mahdollisimman huolellisesti pois, imee se itseensä tehokkaasti mausteita ja makuaineita. Kuiva tofu myös rapeutuu parhaiten pannulla paistettaessa. 

Keinoja siihen, miten tofun saa kuivattua, on monia. Ehkä yleisin vinkki on kääräistä tofu talouspaperiin tai puhtaan keittiöpyyhkeen väliin ja asettaa painon alle puristuksiin. Jos käytät tofun kuutioituna, leikkaa tofun ensin viipaleiksi ja painele vasta sitten viipaleista neste puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.

Toiset paahtavat tofukuutiot kuivalla paistinpannulla ja lisäävät vasta sitten öljyä ja paistavat pinnan kauttaaltaan rapeaksi. Tofun voi myös pakastaa. Sulatetusta tofusta neste irtoaa tehokkaasti käsin puristelemalla. 

Kun tofusta on tavalla tai toisella puristettu neste, se on valmista käytettäväksi.

Muodolla on väliä

Tofun voi paloitella, repiä tai raastaa moneen muotoon: viipaleiksi, kuutioiksi tai vaikka tikuiksi. Erityisen ihanaa tofusta saa, kun sen repii käsin paloiksi. Lisäksi tofua voi höylätä ja raastaa. 

Kuutio lienee tofun klassisin muoto, joka sopii parhaiten erilaisiin kastikkeisiin, pastan sekaan sekä salaatteihin ja bowleihin. Tofukuutiot ovat herkullisimmillaan, kun ne paistaa kauttaaltaan öljyssä rapeiksi ja marinoi sitten huolellisesti. 

Viipaloitu tofu on edukseen burgereissa sekä täytettyjen leipien ja patonkien välissä. Aivan kuten tofukuutiotkin, myös tofuviipaleet kannattaa paistaa pinnalta rapeiksi ja marinoida huolellisesti ennen syöntiä. 

Tai unohda hetkeksi veitsi ja revi tofupala käsin ronskisti suupalan kokoisiksi paloiksi. Revitty tofu muistuttaa kanasuikaletta ja tuo ruokiin mielenkiintoa ja herkullista rakennetta. Lisäksi revitty tofu imee itseensä tehokkaasti mausteita ja makuaineita, sillä siinä on enemmän pintaa kuin viipaloidussa tai kuutoidussa tofussa.

Revittyä tofua kannattaa käyttää esimerkiksi kastikkeisiin, pizzan päälle sekä tacojen ja tortillojen täytteeksi. 

Kun perinteinen muoto tylsistyttää, ota avuksi raastin. Karkeaksi raastettua tofua voi paistaa pannulla tai paahtaa uunissa. Sekoita joukkoon marinadi ja kypsennä, kunnes enin marinadi on imeytynyt tofuun.

Raastettu tofu eli nyhtötofu on koostumukseltaan ihanan rapeaa eikä siinä olet tietoakaan kumimaisesta koostumuksesta. Paistoajasta riippuen tofusta saa mehevää tai täysin rapeaa.

Raastettu tofu sopii vaikka wokkeihin tai kulhoruokiin, mutta todellinen ässä se on tacojen ja tortillojen täytteenä.

nyhtötofutacot

Ohje: Nyhtötofutacot

Juustohöylän avulla tofua voi myös höylätä ohuen ohuiksi viipaleiksi. Parhaiten höylättäväksi soveltuvat kiinteät savutofut, joita löytyy esimerkiksi Tofumoon-merkiltä. Lisää höylättyä tofua leikkeleen tapaan vaikkapa voileipien päälle. 

Miten valmistaa tofu?

Tofua voi syödä vaikka sellaisenaan, mutta parhaimmalta se yleensä maistuu tavalla tai toisella kypsennettynä. 

Yleisin tapa valmistaa tofu, on paistaa se pannulla rapeaksi. Öljyä kannattaa käyttää melko runsaasti. Jos rasvan kanssa pihistelee, on lopputulos helposti kuivan kumimainen. Älä säädä nuppeja kaakkoon, vaan paista tofua kaikessa rauhassa hieman keskilämpöä kuumemmalla, jottei se pala pinnalta ja ehtii kypsyä myös sisältä.

Halutessasi voi pyöritellä tofun ennen paistamista maissitärkkelyksessä tai perunajauhoissa. Leivitetty tofu kannattaa paistaa pannulla runsaassa öljymäärässä ja maustaa tai marinoida paistamisen jälkeen.

hapanimelä tahmatofu

Ohje: Hapanimelä tahmatofu

Pannulla paistamisen sijaan tofun voi paahtaa myös uunissa. Erityisen ihanaa saat, kun revit tofun valmiiksi suupaloiksi, pirskottelet päälle hieman öljyä tai uitat palat sakeassa marinadissa ja paahdat sitten 225 asteisessa uunissa 15-25 minuuttia, kunnes tofun pinta on ruskea ja rapea. 

tofu

Ohje: Texmex-tofusalaatti

Myös raastetun tofun voi paahtaa uunissa sellaisenaan tai herkullisessa marinadissa pyöräytettynä. Sekoita kerran paahtamisen aikana, jotta tofuraaste paahtuu tasaisesti. 

Tofun maustaminen: näin onnistut

Tofu itsessään on varsin neutraalin, valjun, jopa tylsän makuista. Se imee kuitenkin itseensä tehokkaasti makua ja taipuu siten moniin makumaailmoihin. 

Nopein ja helpoin tapa saada tofuun makua on niin sanottu pannumarinointi. Paista tofu ensin rapeaksi reilussa öljylorauksessa ja lisää mausteet vasta lopuksi.

Yksinkertaisimmillaan tofun voi maustaa tilkalla soijakastiketta. Ruokalusikallinen soijakastiketta tofupakettia kohti on yleensä sopiva määrä. Ota pannu pois levyltä ja kaada soijakastike tofujen päälle. Sekoita huolellisesti pannua heilutellen, kunnes soijakastike on imeytynyt tofukuutioihin. Toki mausteita ja makuaineita voi lisätä myös oman makunsa mukaan.

Jos käytät tofua mausteisissa kastikkeissa, paista tofu ensin pannulla rapeaksi, mausta halutessasi soijakastikkeella ja lisää sitten kastikkeiden sekaan imemään itseensä lisää herkullisia aromeja. 

Jos kaipaat lisää inspiraatiota tofukokkailuihin, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *