Chilitofu
Chilitofu pitää sisällään lempeästi potkivaa chiliä, makean happaman soijapohjaisen kastikkeen ja hauskasti pirskahtelevia kirsikkatomaatteja.

Käsi ylös kenen muun tekee pakkasten paukkuessa mieli chilin terästämiä ruokia! Itse ainakin olen sujauttanut chiliä lähes kaikkeen muuhun paitsi aamupuuron joukkoon. Jokin aika sitten terästin kasvissosekeiton yhdellä kokonaisella habanerolla. Se oli miehelle hieman liikaa, mutta itse lusikoin soppani (ja osan miehenkin annoksesta) onnesta hykerrellen.
Chilitofu ei nimestään huolimatta ole kuitenkaan kovin tulinen ruoka. Pikemminkin kyseessä on lempeän lämmittävä ja vain vienosti potkiva tofuannos, jota haarukoi mieluusti vaikka vähän leudommallakin säällä.

Hyvän tofuruoan perusta on huolellinen tofun kuivaus. Itselläni on tapana leikata tofu ensin viipaleiksi. Sitten painelen viipaleet mahdollisimman kuiviksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen, kuutioin viipaleet ja paahdan ne vielä kuivalla pannulla, kunnes tofukuutiot saavat pintaansa vienon paahtopinnan ja suurin osa nesteestä vaikuttaa haihtuneen. Vasta sitten lisään pannulle öljyn ja paistelen tofun kauttaaltaan rapsakaksi. Näin siksi, että kuiva ja rapea tofu imee itseensä huomattavasti enemmän makua ja mausteita.
Lopuksi siirrän pannun syrjään, lisään tilkan soijakastiketta ja annan sen imeytyä huolellisesti tofukuutioihin. Tofut siirrän lautaselle hengailemaan ja odottelemaan muun ruoan valmistumista. Rapeaksi paistuneet tofut pääsevät mukaan yleensä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa.
Huolellisen tofun valmistuksen lisäksi vähintään yhtä tärkeää on kuullottaa sipuli pitkään ja hartaasti öljyssä. Se nimittäin taittaa sipulin kitkeryyden ja tuo makuun pientä makeutta ja lempeyttä. Hellan ääressä ei siis kannata hätkiköidä, mutta onneksi tämän ruoan valmistus on muutoin varsin yksioikoista ja simppeliä.
Chilitofu pitää sisällään paitsi chiliä, myös melko runsaasti soijakastiketta. Jotta ruoka ei olisi liian suolaista, valitse mieluiten vähäsuolainen soijakastike. Sellainen löytyy esimerkiksi Kikkomanin valikoimasta. Pullo on helppo tunnistaa kaupan hyllystä vihreästä korkista.
Jos kaipaat lisää inspiraatiota bataattiruokiin, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:


Chilitofu
Raaka-aineet
- 2 pkt (à 250 g ) maustamatonta tofua
- 2+2 rkl öljyä
- 3 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
- 2 sipulia
- 1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
- 2 dl cashewpähkinöitä
- 1/2 ruukku ruohosipulia hienonnettuna
Kastike:
- 3/4 dl vähäsuolaista soijakastiketta
- 1/2 dl sambal oelek -chilitahnaa
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl sokeria
- 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna.
- 2 rkl inkivääriä raastettuna
Valmistusohjeet
- Kuivaa tofu huolellisesti painelemalla se esimerkiksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
- Kuutioi tofu, paahda se kuivalla pannulla ja lisää sitten tilkka öljyä. Paista tofuun rapea pinta, siirrä pannu syrjään ja lisää joukkoon soijakastike. Anna soijakastikkeen imeytyä tofukuutioihin ja siirrä sitten syrjään odottamaan.
- Kuori ja suikaloi sipulit. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja paista sipulit raukeaksi tilkassa öljyä.
- Sipulien paistuessa valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen.
- Puolita kirsikkatomaatit. Lisää tomaatit, tofukuutiot, pähkinät ja kastike pannulle. Anna muhia noin viisi minuuttia, kunnes tomaatit hieman pehmenevät. Sekoita lopuksi joukkoon hienonnettu ruohosipuli.
- Tarjoa chilitofu esimerkiksi keitetyn riisin kera.