Etusivu » Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka maistuu yhtä aikaa makealta ja ihanan raikkaalta. Vegaaninen marenki syntyy säilykekikherneiden liemestä, täyte hyytyy maissitärkkelyksen avulla.

vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka on heittämällä yksi suosikkileivonnaisiani. Rapea piirakkapohja, makean kirpsakka sitruunatäyte ja makea marenki ovat ainakin omaan suuhuni täydellinen yhdistelmä.

Tähän asti olen kuitenkin vältellyt piirakan valmistusta, sillä olen kuvitellut sen olevan vaivalloista ja aikaa vievää. Ja tokijan leivontavaiheita on useampi, mutta kaikki komponentit on helppo ja nopea tehdä.

Pari kikkaa ja niksiä kannattaa kuitenkin olla hallussa. Resepti-inspiraation nappasin Yhteishyvän-sivuilta.

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka: maukas pohja neljästä raaka-aineesta

Sitruunapiirakan pohja valmistuu neljästä raaka-aineesta: margariinista, tomusokerista ja vehnäjauhoista sekä tilkasta vettä.

Aloita piirakan valmistus pohjasta. Nypi vegaaninen leivontamargariini, jauhot ja tomusokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten tilkka vettä ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan, pistele haarukalla ja vuoraa vielä reunat varmuuden vuoksi foliolla, jotta ne pysyvät varmasti paiston aikana varmasti ylhäällä.

Pohjan paistuminen vie vartin verran aikaa. Sillä välin ennätät kaivaa täytteen ainekset esiin.

Sitruunatäyte: Makean kirpsakka kiisseli ilman kananmunaa

Perinteisesti sitruunatäytteeseen käytetään kananmunan keltuaisia, mutta vegaaniversioon sopivat maissitärkkelys ja soijajuoma. Ensin kattilassa sekoitetaan sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste sekä margariini ja sokeri. Sitten joukkoon lisätään ohuena nauhana keskenään sekoitettu maissitärkkelys sekä soijajuoma. Seosta keitetään 5 minuuttia, kunnes se alkaa selvästi paksuuntua.

Täyte jäähdytetään ja kaadetaan jäähtyneen pohjan päälle. Sitten onkin jo viimeisen silauksen eli marengin vuoro.

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka: Vegaaninen marenki kikherneliemestä

Eniten tarkkuutta vaativa homma on marenki, jolla piirakka hunnutetaan. Vegaaninen marenki valmistetaan säilykekikherneiden liemestä eli aquafabasta. Sitä myydään kaupassa sellaisenaankin, mutta lähes ilmaiseksi pääsee, kun valuttaa liemen suoraan kikherneiden säilyketölkistä. Jos kikherneille ei ole välittömästi käyttöä, voi ne pakastaa myöhempää ruoanlaittoinspiraatiota varten.

Liemi vatkataan kuohkeaksi ja joukkoon sekoitetaan sokeri. Itse suosin marenkia valmistaessani pienikiteistä ja erikoishienoa Siro-sokeria, joka sulaa vaahdon joukkoon perinteistä taloussokeria paremmin.

Vaahtoa kannattaa vatkata reilusti, jotta siitä tulee kuohkeaa ja jämäkkää. Lopuksi joukkoon lisätään vielä tilkka sitruunamehua antamaan kaunista kiiltoa sekä hieman ksantaania, joka tekee vaahdosta kiinteää ja jämäkkää. Ilman ksantaania vegaaninen marenki on herkästi vetistä.

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka hunnutetaan napakaksi vaahdotetulla marengilla. Kauneimman lopputuloksen saat, kun pursotat marengin leivonnaisen pinnalle, mutta yhtä hyvin voit myös levittää se huolettomasti esimerkiksi lusikan avulla.

Lopuksi marenki paahdetaan joko kaasupolttimella eli tohottimella tai uunin grillivastuksen alla kauniin paahteiseksi. Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka on tarjoiluvalmis vaikka heti, mutta kestää hieman myös säilytystä.

Jos kaipaat lisää keväistä leivontainspiraatiota, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka maistuu yhtä aikaa makealta ja ihanan raikkaalta. Vegaaninen marenki syntyy säilykekikherneiden liemestä, täyte hyytyy maissitärkkelyksen avulla.
Valmistelut 45 minutes
Kypsennys 15 minutes
Aika yhteensä 1 hour
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 12

Raaka-aineet
  

Pohja

  • 150 g vegaanista leivontamargariinia esim. Eleplant
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl tomusokeria
  • 2 rkl vettä

Vuokaan

  • 2 rkl margariinia
  • 1 rkl vehnäjauhoja

Sitruunatäyte

  • 3 sitruunan puristettu mehu 1 1/2 dl
  • 3 luomusitruunan raastettu kuori
  • 2 dl sokeria
  • 50 g vegaanista margariinia esim. Eleplant
  • 2 dl soijajuomaa
  • 3/4 dl maissitärkkelystä

Marenki

  • 1 dl kikherneiden säilöntälientä aquafaba
  • 1 dl Siro erikoishienoa sokeria
  • 1/2 tl sitruunamehua
  • 1/2 tl ksantaania

Valmistusohjeet
 

  • Voitele piirakkavuoka (halk. 28 cm) margariinilla ja jauhota vehnäjauhoilla.
  • Nypi margariini, jauhot ja sokeri murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla. Vuoraa reunat foliolla, jotta ne pysyvät paiston ajan ylhäällä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Jäähdytä.
  • Pese sitruunat huolella. Raasta kuori ja purista mehu. Mittaa kuoriraaste, mehu, margariini ja sokeri kattilaan. Kuumenna. Sekoita soijajuoma ja maissitärkkelys ja lisää kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia sekoitellen, kunnes seos sakenee ja paksuuntuu. Jäähdytä ja kaada sitten jäähtyneen piirakkapohjan päälle.
  • Valmista marenki. Mittaa aquafaba kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten ja jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiinteää. Lisää sitruunamehu ja ksantaani. Jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on selkeästi kovaa ja kiinteää. Pursota tai levitä marenki piirakan päälle. Paahda kaasupolttimella tai 1-2 minuuttia uunin grillivastuksen alla, kunnes marenki saa hieman paahteista väriä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!