Etusivu » Halpa ruoka – kiristä kukkaronnyörejä ja kokkaa kasvisruokaa mausta tinkimättä

Halpa ruoka – kiristä kukkaronnyörejä ja kokkaa kasvisruokaa mausta tinkimättä

Halpa ruoka on kaikkea muuta kuin mautonta ja epäterveellistä! Pihistä ruokamenoissa ja kokkaa vegeruokaa edullisesti ja maukkaasti. 

Ruoan hinnan nousu on tämän syksyn kuuma puheenaihe ja olenkin saanut liudan edullisia arkiruokareseptitoiveita. Kokosin alle omat vinkkini, joilla kukkaronnyörejä on helppo kiristää sekä blogini parhaat tarkanmarkan reseptit.

1. Halpa ruoka valmistuu itse tehden

Halpa ruoka valmistuu usein itse tehden keittiön perusraaka-aineita hyödyntäen. Käytä enemmän kuivattuja papuja, linssejä sekä soijarouhetta kalliiden ja trendikkäiden kasviproteiinivalmisteiden sijaan. Papujen ja kikherneiden käyttö voi tuntua vaivalloiselta, mutta kerralla voi kypsentää ison satsin ja pakastaa niitä sopivissa annosrasioissa. Soijarouhe kypsyy nopeasti ja siitä saa maukasta ronskilla maustamisella.

2. Halpa ruoka syntyy suunnittelemalla

Moni kehottaa käymään kaupassa vain kerran viikossa ja ostamaan kerralla koko viikon tarpeet. Idea on, että silloin mukaan tarttuu vähemmän heräteostoksia. Toiset taas liputtavat verkkokauppatilausten puolesta, jolloin tilaukseen naputtaa vain sen, mitä on suunnitellut tulevien päivien aikana tarvitsevansa.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi toiselle lainkaan. Kun ostoskertoja harventaa, vaarana on, että ostoskoriin tarttuu tykötarpeita ”kaiken varalle” tai jääkaappiin päätyy kerralla niin paljon tavaraa, että osa ennättää mennä pilalle.

Tärkeää onkin huomata, mikä omassa arjessa toimii parhaiten. Kävitpä kaupassa sitten joka päivä tai kerran viikossa, tärkeää on suunnitella ruoka- ja ostoslista etukäteen ja pysyä suunnitelmassa.

3. Halpa ruoka valmistuu tähteitä hyödyntäen

Uutta ruokaa ei todellakaan tarvitse valmistaa joka päivä. Usein aterialta jää tähteelle pieni ripe, josta sellaisenaan ei ole ateriaksi. Kun näitä rippeitä kertyy muutaman päivän ajalta, koossa on usein varsinainen herkkuateria. Meillä jämäpäiviä kutsutaan buffet-päiviksi tai ruotsinlaiva-päiviksi. Tarjolle asetetaan kaikki muutaman päivän aikana kertyneet rippeet ja niistä kukin saa koota mieleisensä annoksen.

Toisinaan ruokia jalostetaan myös uusiksi aterioiksi. Keitetty riisi ja perunat ovat monen uuden aterian alku. Nahistuneet juurekset sujahtavat sosekeittoon, muut kasvikset esimerkiksi uuniin, pannulle ja wokkeihin.

Jos tiedät, ettet millään ennätä syödä kaikkea ennen päiväysten umpeutumista, pakasta pilaantumisvaarassa olevat ruoat kiireistä päivää varten. Muista kuitekin, ettei pakastin ole biojäteastian välietappi. Pakastimeen sujautetut ruoat kannattaa syödä lähiviikkojen aikana, muuten ne tuppaavat unohtumaan sinne.

Merkitse jokaiseen pakastusrasiaan mitä se sisältää tai pidä vaikka pasktinpäiväkirjaa. Näin olet aina kartalla, mitä pakastimesi on uumeniinsa syönyt.

4. Kurkkaa jääkaappiin uusin silmin – muista myös kuivakaappi ja pakastin

Vaikka näyttäisi, että kaapit ammottavat tyhjyyttään ja jääkaapissa loistaa vain valo, vähistäkin aineksista saa loihdittua kunnon aterian. Esimerkiksi kuivatuista linsseistä ja tomaattimurskasta valmistuu kelpo linssikeitto, kikhernejauhosta maukas ”munakas” ja pastasta sekä soijarouheesta edullinen makaronilaatikko tai pastakastike.

Myös kaupassa kannattaa muistaa pakasteosaston aarteet. Moni pakastevihannes yllättää edullisuudellaan ja nopeuttaa myös arkiruoanlaittoa. Esimerkiksi pakasteherneistä valmistuu edullinen keitto vartissa.

5. Halpa ruoka syntyy sesongin kasviksista ja raaka-aineista

Sesonkiajattelu on viime vuosien aikana ollut pinnalla ja hyvä niin. Sesongin kasvikset ovat ekologisia, maukkaita ja hinnaltaan edullisimpia. Kasvisten sesonkeja ja käyttövinkkejä voi etsiä esimerkiksi Satokausikalenterin sivuilta.

6. Halpa ruoka löytyy vertailemalla kilohintaa

Hintojen vertailu kannattaa. Pelkkää pakettihintaa ei kuitenkaan kannata tuijottaa sokeasti, sillä pakkauskoko saattaa hämätä. Rasia kirsikkatomaatteja kustantaa reilun euron, mutta kun kilohintaa tarkastelee, ero tavallisiin tomaatteihin voi olla jopa kaksin tai kolminkertainen.

Toisaalta iso paketti ruokaa ei tule pientä edullisemmaksi, jos puolet siitä päätyy roskikseen. Osta siis vain sen verran kuin tiedät tarvitsevasi.

7. Halpa ruoka: Muista punalaputetut tuotteet

Moni kauppa myy edullisesti hävikkiuhan alla olevia tuotteita ja etenkin aamuisin tarjolla on myös laatikoihin pakattuja hävikkikasviksia.

Punalaputettujen tuotteiden ostamista on turha hävetä. Ainakin itse ajattelen sitä pelkästään ekotekona. Esimerkiksi lähes kaikki leipä mitä meillä kotiin kannetaan on punalaputettu. Leipäpaketti päätyy suoraan kaupasta pakastimeen ja sieltä tarpeen mukaan paahtimen kautta suuhun.

Myös monia muita punalaputettuja tuotteita ostetaan, jos niille tiedetään olevan käyttöä lähiviikkojen aikana. Pieni kolo pakastimessa kannattaa pitää vapaana juuri näitä heräteostoksia varten!

8. Erota parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät

Muista, että parasta ennen -päiväyksen ylittäneet ruoat ovat usein syömäkelpoisia vielä pitkälle päiväyksen umpeuduttua. Katso, haista ja maista, onko ruoka vielä käyttökelpoista. Viimeinen käyttöpäivä -merkillä varustetuissa tuotteissa sen sijaan piilee ruokamyrkytyksen vaara!

Jos sinulla on lisää hyviä vinkkejä siihen, miten ruokamenoissa on helppo säästää, sana on kommenttikentässä vapaa. Laitetaan hyvät vinkit jakoon!

Tässä vielä blogin arkistosta edullisia arkiruokareseptejä, joiden avulla kokkaat maukasta arkiruokaa kukkaronnyöreä kiristellen.

Halpa ruoka: Keitot

Keitot ovat loistavaa arkiruokaa, joita on helppo tehdä kerralla iso satsi. Käytä pohjana sesongin kasviksia, tomaattimurskaa tai vaikkapa pakasteherneitä. Ruokaisuutta tuovat vaikkapa linssit, pavut ja kikherneet ja täyteläisyyttä soppaan saat paitsi kaurakermalla, myös maapähkinävoilla.

marokkolainen linssikeitto

Marokkolainen linssikeitto

Marokkolainen linssikeitto kääntää kiireisen arjen ruokakurssin hetkessä myötätuuleen. Harissasta potkua saava ja kaurakermalla pyöristetty marokkolainen linssikeitto on helppoa ja edullista arkiruokaa – ja vieläpä hyvää sellaista! 

Poimi marokkolaisen linssikeiton ohje tästä.

tomaatti-maapähkinäkeitto

Tomaatti-maapähkinäkeitto

Tomaatti-maapähkinäkeitto on todellista pikaruokaa! Vartissa pöytään on lupaus, joka ei petä! Soppa on kermaisen pehmeä ja ruokaisa, siitä pitävät huolen sekaan surautetut kikherneet sekä tuhti annos maapähkinävoita. 

Poimi tomaatti-maapähkinäkeiton ohje tästä.

halpa ruoka: paahdettu tomaattikeitto

Paahdettu tomaattikeitto

Paahdettu tomaattikeitto valmistuu kourallisesta raaka-aineita. Se hurmaa paitsi maullaan, myös helppoudellaan. Ainekset kipataan laakeaan vuokaan ja unohdetaan uuniin pariksi tunniksi. Edullinen keitto maistuu taivaalliselta hyvän leivän kera. Jos kaipaat lisää ruokaisuutta, lisää pinnalle esimerkiksi rapeaksi paahdettuja kikherneitä.

Poimi paahdetun tomaattikeiton ohje tästä.

bataattikeitto

Bataattikeitto

Bataattikeitto on samettisen pehmeä sosekeitto, joka saa tukevuutta punaisista linsseistä. Edullinen arkisoppa saa muhkean maun aasialaisista mausteista ja pehmeyttä kookosmaidosta.

Poimi bataattikeiton ohje tästä.

vegaaninen pinaattikeitto

Vegaaninen pinaattikeitto

Vegaaninen pinaattikeitto on arkiruokien parhaimmistoa. Einesruokien kunkku on helppo ja nopea tehdä myös alusta alkaen itse. Se valmistuu keittiön edullisista perusraaka-aineista. Toisin sanoen, vatsan saa pullolleen silloinkin, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, nälkä kurnii vatsassa eikä kauppaan millään malttaisi tai ennättäisi.

Poimi pinaattikeiton ohje tästä.

halpa ruoka: tuorehernekeitto

Tuorehernekeitto

Kolme pussia pakasteherneitä, pari perunaa ja purkki kaurakermaa on lähes kaikki, mitä maukasta keittoa varten tarvitset. Hintaa tuorehernekeitolle kertyy muutaman euron verran. Jos rahaa jää tähteelle, kannattaa päälle paistaa halloumijuustokuutioita.

Poimi tuorehernekeiton ohje tästä.

Porkkana-maapähkinäkeitto

Porkkana-maapähkinävoikeitto on täyteläinen ja samettisen pehmeä sosekeitto. Tujaus chiliä antaa syksyn luottoruoalle mukavasti luonnetta.

Poimi porkkana-maapähkinäkeiton ohje tästä.

soijarouhe-linssikeitto

Soijarouhe-linssikeitto

Soijarouhe-linssikeitto valmistuu kuivakaapin tykötarpeista. Linssit ja soijarouhe kohtaavat tomaattisessa liemessä sipulin, porkkanan ja lehtisellerin. Tujaus cayennepippuria ja ripaus yrttejä tuovat makuun menoa ja meininkiä.

Poimi soijarouhe-linssikeiton ohje tästä.

Halpa ruoka: Kastikkeet

Curryt ja kastikkeet ovat arkiruokaa, joita on helppo valmistaa kukkaronnyörejä kiristellen. Mausteilla ruokaan saa helposti uutta jujua, makua ja meininkiä.

tikka masala

Tikka masala 

Mausteinen, vaan ei liian tulinen tikka masala valmistuu helposti ja nopeasti etenkin silloin, kun kuiva-aine- ja maustekaappisi ovat kunnossa. Tikka masalan etuihin kuuluu myös se, että kastikkeen voi rikastaa melkeinpä millä tahansa proteiinipitoisella. Edulliset kikherneet ovat penninvenyttäjän valinta.

Poimi tikka masalan ohje tästä.

linssicurry

Linssicurry

Linssicurry täytelöitetään muutamalla lusikallisella maapähkinävoita. Edullinen linssicurry on valmis puolessa tunnissa.

Poimi linssicurryn ohje tästä.

halpa ruoka: bataatti-soijarouhecurry

Bataatti-soijarouhecurry

Bataatti-soijarouhecurry on kaikkea, mitä arkiruoalta osaa kaivata: helppo, hyvä ja halpa vegaaniruoka maistuu ihanalta myös viikonloppuna tuoreen naanleivän kera.

Poimi bataatti-soijarouhecurryn ohje tästä.

kaali-kikhernefoogath

Kaali-kikhernefoogath

Kaali-kikhernefoogath pitää hassusta nimestään huolimatta sisällään tuiki tavallisia ja varsin edullisia raaka-aineita: kikherneiden ja kaali lisäksi mukaan upotetaan ronskisti Intian suuntaan nojaavia mausteita, jotka pehmenevät kookosmaidon suosiollisella avustuksella. Edullinen arkiruoka on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa.

Poimi kaali-kikhernefoogathin ohje tästä.

Halpa ruoka: Pastat

Pasta on loistava arkiruoan raaka-aine, joka pienellä vaivalla taipuu vaikka mihin. Valmista kastike tomaattimurskasta ja tukevoita arkipasta vaikkapa linsseillä tai soijarouheella.

soijabolognese

Soijabolognese

Soijabolognese on arkiruokien aatelinen, jonka ohje kannattaa ottaa haltuun. Kuivatusta soijarouheesta, tomaattimurskasta ja mausteita pyöräytät nopeasti kelpo arkipöperön, joka maistuu pastan kera herkulta. Lisänä tässä ruoassa on pähkinöistä ja ravintohiivahiutaleista pyöräytetty vegaaninen ”parmesaani”, mutta hyvältä kastike maistuu ilmankin.

Poimi soijabolognesen ohje tästä.

halpa ruoka: linssipasta

Linssipasta

Linssipasta valmistuu kukkaronnyörejä kiristellen, mutta maku hurmaa. Tässä yksi luottoruokani, johon turvaudun, kun kaappi ammottaa tyhjyyttään.

Poimi linssipastan ohje tästä.

soijarouhekastike

Soijarouhekastike

Soijarouhekastike on todellinen arjen aatelinen. Soijarouhekastikkeen valmistukseen tarvitset kourallisen raaka-aineita ja vartin valmistusaikaa. Parasta maukas kastike on pastan kera tarjottuna.

Poimi soijarouhekastikkeen ohje tästä.

Halpa ruoka: Vuokaruoat

Edullinen vuokaruoka on täydellinen arjen aatelinen. Sitä on helppo tehdä kerralla iso satsi ja useimmat vuokaruoat myös maistuvat mainioilta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä.

soiarouhekiusaus

Soijarouhekiusaus 

Soijarouhekiusausjsen jekku on kumota vuokaan ärhäkkää arrabiatapestokastiketta. Mainio vuokaruoka maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

Poimi soijarouhekiusauksen ohje tästä.

aloo gobi

Aloo gobi

Aloo gobi on intialainen peruna-kukkakaalicurry, josta on olemassa lukuisia erilaisia versioita. Tämä valmistuu uunissa näppärästi yhden pellin taktiikalla.

Poimi aloo gobin ohje tästä.

vegaaninen makaronilaatikko

Vegaaninen makaronilaatikko 

Soijarouhe-makaronilaatikko on meidän perheen luottovalinta, jota tehdään silloin, kun on loihdittavat reilu satsi ruokaa kukkaronnnyörejä kiristellen. Iso vuoallinen vegaanista makaronilaatikkoa valmistuu nimittäin uskomattoman helposti ilman makaronien keittämistä. Hintaa isolle vuoalliselle kertyy parin kolmen euron verran ja syötävää riittää useammaksikin päiväksi. Soijarouhe-makaronilaatikko sopii erinomaisesti myös herkkusuille ja kiireiselle kokille. Kippaa vain ainekset vuokaan, uuni hoitaa loput.

Poimi vegaanisen makaronilaatikon ohje tästä.

halpa ruoka: soijarouhe-kaalilaatikko

Soijarouhe-kaalilaatikko

Soijarouhe-kaalilaatikko on arkiruokien aatelinen, jota kannattaa tehdä syksyllä ja talvella kaalin ollessa maukkaimmillaan. Tarvitset kourallisen raaka-aineita ja tunnin haudutusaikaa. Pinnalle lisätyt margariininokareet ja rapeaksi paahtuva panko-korppujauhoseos ovat tämän arkiruoan juju.

Poimi soijarouhe-kaalilaatikon ohje tästä.

Halpa ruoka: Padat ja paistokset

Erilaiset padat ja paistokset kuuluvat omiin arkilemppareihini. Pohjana käytän riisiä tai kotimaista ruokakauraa. Ruokaisuutta ne saavat esimerkiksi kikherneistä. Mausteita käytän nuukailematta.

vegaaninen arkiruoka

Meksikonpata

Meksikonpata on tuttu pussiruoka, joka onnistuu myös alusta alkaen itse tehden. Mausteinen arkiruoka valmistuu yhden padan taktiikalla ja saa viime silauksen raikkaasta salsasta.

Poimi meksikonpadan ohje tästä.

halpa ruoka

Paistettu riisi 

Paistettu riisi kuuluu nyhjää tyhjästä -ruokien aatelistoon. Vähistäkin aineksista saa loihdittua kunnon aterian. Tyyriit cashewpähkinät voi halutessaan vaihtaa vaikka edullisempiin manteleihin tai maapähkinöihin.

Poimi paistetun riisin ohje tästä.

Halpa ruoka: Pihvit ja pyörykät

Meillä rakastetaan erilaisia pihvejä ja pyöryköitä ja ne uppoavat mukisematta myös perheen pienimmälle. Valmiit pyörykät ovat arjen pelastaja, mutta itse tehden pääsee edullisemmin.

soijarouhepyörykät

Soijarouhepyörykät

Soijarouhepyörykät on mitä parhainta arkiruokaa: edullista, helppoa, nopeaa ja maistuvat saletisti koko perheelle.  Tuunaa mausteita ja lisukkeita ja saat ruokaan loputtomasti vaihtelua.

Poimi soijarouhepyöryköiden ohje tästä.

halpa ruoka: punajuuripihvit

Punajuuripihvit

Punajuuripihvit rikastetaan ruokaisiksi kikherneillä. Siemenillä piristetyt vegepihvit maistuvat sellaisenaan tai vaikkapa hampurilaisen välissä.

Poimi punajuuripihvien ohje tästä.

halpa ruoka

Porkkana-kikhernepihvit

Porkkana-kikhernepihvit valmistuvat nopeasti arki-illan aterialle. Mehevät kasvispihvit maistuvat makoisilta vaikkapa paahdetun kukkakaalin ja joguttikastikkeen kera.

Poimi porkkana-kikhernepihvien ohje tästä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *