Etusivu » Soijarouhe-kaalilaatikko

Soijarouhe-kaalilaatikko

Soijarouhe-kaalilaatikko on halpa ja helppo ruoka, josta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Hissukseen uunissa makeaksi hautunut vuokaruoka on kotiruokien aatelistoa.

soijarouhe-kaalilaatikko

Soijarouhe-kaalilaatikko on ruoka, jota ainakin itse alan himoitsemaan aina ilmojen viilettyä. Eikä siinä, kaalilaatikko on paitsi herkullista, myös varsin edullista arkiruokaa. Kuten varsin moni muukin, myös meidän perheessä on alettu tarkkailla ruokamenoja ja kokkailtu arkiruokaa kukkaronnyörejä kiristellen.

Arkiruokien lemppari ei vaadi monimutkaista ja vaivalloista näpertämistä tai kalliita raaka-aineita. Tärkeintä on, että varaat reilusti aikaa vuokaruoan muhittamiseen, jolloin kaali pehmenee ja makeutuu juuri oikealla tavalla. Tässä liuta muitakin oivalluksiani valmistukseen, ole hyvä.

Soijarouhe-kaalilaatikko: Kerralla iso satsi

Soijarouhe-kaalikaalikko on paitsi edullista, myös siitä ilahduttavaa ruokaa, että vuoallisesta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Eikä kotiruokien suosikki ole moksiskaan uudelleen lämmityksestä, Päin vastoin, yön yli huili jääkaapissa tekee sille vain hyvää. Kaalilaatikkoa voi myös huoletta pakastaa sopivina annoksina, jos kiintiö tulee kesken kaiken täyteen. 

Riisiä, kauraa vai ohraa?

Tämän ruoan raaka-ainelista on ilahduttavan lyhyt, sillä pääraaka-aineita on vain kolme. Tarvitset kaalia, soijarouhetta ja ruokakauraa, jonka tosin voit korvata myös ohralla tai perinteiseen tapaan riisillä. Itse suosin kotimaisia vaihtoehtoja. Lisäbonuksena kaurasta ja ohrasta saa kuituja ja vitamiineja.

Valitsitpa sitten kauran, ohran tai riisin, keitä se ensin ja lisää vuokaan vasta sitten huolellisesti muiden ainesten joukkoon sekoittaen.

soijarouhe-kaalilaatikko

Pannun kautta

Valkokaalit ovat melkein aina valtavia. Jos löydät pienen kilon kaalin, onnea! Usein pienin on kuitenkin vähintään puolitoistakiloinen. Ei se mitään! Soijarouhe-kaalilaatikko vaatii kaalia noin 800 grammaa, loput voi suikaloida vaikka salaatiksi.

Kaali kannattaa leikata jykevällä keittiöveitsellä ohueksi. Itse teen kaalista noin puolen sentin suikaletta. Paistan kaalit suuressa paistokasarissa yleensä parissa erässä, jotta ne mahtuisivat paremmin uunivuokaan ja niihin tulisi ihanan paahtunutta makua.

Uhkeaa umamia

Kaalin kaverina on sipulia, joka paistetaan pannulla yhdessä soijarouheen kanssa. Soijarouhe on helppokäyttöinen ja edullinen kaalilaatikon tukevoittaja. Ennen uunivuokaan lisäämistä se täytyy kuitenkin turvottaa. Kuullota sipuli pannulla raukeaksi ja lisää soijarouhe sitten joukkoon yhdessä soijakastikkeen kanssa. Soijakastike tuo ruokaan paitsi suolaisuutta, myös ihanaa umamia, jota vegaanisesta kaalilaatikosta muutoin helposti jää uupumaan.

Paista rouhetta pannulla sekoitellen minuutti tai kaksi ja lisää sitten vettä pienissä erissä niin, että edellinen vesitilkka on ennättänyt imeytyä rouheeseen. Kun kaikki vesi on käytetty ja rouhe pehmeää, voi sen siirtää uunivuokaan muiden raaka-aineiden kavereiksi.

Mausteita maltillisesti

Soijarouhe-kaalilaatikko ei kaipaa mittavaa maustevarastoa, sillä mausteita riittää vain muutama tarkkaan valittu. Suola, siirappi ja yrtit maustavat ruoan makoisaksi. Itse saksin joukkoon tuoretta timjamia, kun sitä sattui pöydällä tuuhea puska nököttämään, mutta vallan mainiosti voit käyttää myös kuivattuja yrttejä. Ripauta joukkoon esimerkiksi pari teelusikallista kuivattua meiramia tai kokeile vaikka timjamin ja oreganon valloittavaa makuparia. Suolaa riittää pieni ripaus, sillä soijakastike ja kasvisliemi ovat itsessään varsin suolaisia.

Hissukseen uunin lämmössä hautuva soijarouhe-kaalilaatikko makeutuu herkuksi, mutta itse lisään joukkoon myös tilkan siirappia. Kolme ruokalusikallista on omaan makuuni sopiva määrä.

Vuoka maun mukaan

Voit valita kaalilaatikon valmistukseen laakean tai korkean vuoan. Korkeassa vuoassa tulee helpommin mehevää, mutta toisaalta laakeassa saa enemmän rapeaa paistopintaa. Valitse, kumpi on sinulle tärkeämpää. Tärkeintä on se, että vuoka on riittävän suuri.

Mehevä pinta ruoan kruununa

Itse valitsen vuoaksi aina laakean, sillä kaalilaatikon kruunu on sen pinta, joka viimeistellään margariininokareilla ja uunin lämmössä rapeaksi paahtuvalla panko-korppujauholla. Rasvanokareet ja korppujauho lisätään vuoan pinnalle kypsennyksen loppuvaiheessa. Tällöin kannattaa myös kurkata, onko nesteen määrä vuoassa riittävä. Kaalista irtoaa eri määrä kosteutta riippuen vuodenajasta, joten lisää vettä tarvittaessa kypsentämisen aikana. Puoli litraa kasvislientä on yleensä sopiva määrä.

Panko-jauhojen sijaan voit mainiosti käyttää myös karkeaksi rouhittua kuivahtanutta leipää, jolloin soijarouhe-kaalilaatikko on budjettiruokaa parhaimmillaan.

Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä mainiot arkiruoat:

soijarouhe-kaalilaatikko

Soijarouhe-kaalilaatikko

Soijarouhe-kaalilaatikko on halpa ja helppo ruoka, josta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Hissukseen uunissa makeaksi hautunut vuokaruoka on kotiruokien aatelistoa.
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 1 hr
Aika yhteensä 1 hr 20 mins
Kategoria Arkiruoka
Annokset 6

Raaka-aineet
  

  • 1 1/2 dl ruokakauraa
  • 1 iso sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 dl soijarouhetta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 dl vettä
  • 3 rkl tummaa siirappia
  • 800 g valkokaalia
  • 2 rkl tuoretta timjamia tai esim. 2 tl kuivattua meiramia
  • 5 dl kasvislientä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl panko-korppujauhoja
  • 25 g vegaanista margariinia

Valmistusohjeet
 

  • Keitä ruokakaura kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä suureen uunivuokaan odottamaan.
  • Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi kaali. Hienonna timjami.
  • Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipuli raukeaksi. Lisää soijarouhe ja soijakastike. Paista sekoitellen minuutti tai kaksi. Lisää vettä pienissä erissä niin, että edellinen vesitilkka on imeytynyt rouheeseen. Lisää siirappi. Sekoita. Siirrä soijarouhe-sipuliseos uunivuokaan ruokakauran seuraan.
  • Pyyhkäise pannu puhtaaksi. Lisää tilkka öljyä ja paahda kaalisuikaleet hieman pehmeämmiksi.
  • Sekoita kaalisuikaleet, ruokakaura, soijarouhe-sipuliseos, hienonnettu timjami (tai kuivattut yrtit) ja suola.
  • Kuumenna kasvisliemi kattilassa. Lisää liemi uunivuokaan.
  • Paista kaalilaatikko 175 asteisessa uunissa 40 min. Nosta vuoka uunista. Lisää päälle panko-korppujauhot ja margariini nokareina. Nosta vuoka takaisin uuniin ja anna paistua vielä 20 minuuttia.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!