Etusivu » Kikherneet – poimi vinkit kikherneiden käsittelyyn ja käyttöön
|

Kikherneet – poimi vinkit kikherneiden käsittelyyn ja käyttöön

Kikherne yllättää monipuolisuudellaan. Kuivatut kikherneet sopivat täydellisesti kuiva-ainekaapin perus raaka-aineeksi ja niitä parempaa kotivaraa on vaikea keksiä. Paketillinen kuivattuja kikherneitä säilyy hyvänä pitkän ja niistä riittää syötävää useammallekin aterialle.

Loputtoman monipuolinen kikherne tukevoittaa sekä kastikkeet että pataruoat ja pyörähtää myös meheviksi pihveiksi sekä ruokaisiksi tahnoiksi. Itselleni kikherneet ovat arjen perusruokaa, joilla höystän toki myös monet viikonloppuherkut.

Kokosin alle omat oivallukseni kikherneiden käsittelyyn ja käyttöön sekä kikhernereseptit, joilla otat ilon irti pienistä voimapalluroista.

kikherne ja kukkakaali uunivuoassa

Kuivatut kikherneet vaativat huolellisen esikäsittelyn

Kuivatut kikherneet sisältävät papujen tapaan myrkyllistä lektiiniä, joka tuhoutuu vain oikeanlaisella käsittelyllä. Siksi kuivatut kikherneet on aina ennen käyttöä liotettava ja keitettävä. Kuivattujen kikherneiden käyttö ei kuitenkaan ole vaikeaa, se vaatii vain hieman aikaa ja ennakointia.

Kerralla voi ja kannattaa kypsentää reilu satsi. Kypsennetyt kikherneet säilyvät jääkaapissa hyvinä pari päivää ja ne voi mainiosti myös pakastaa. Valmiissa annosrasioissa pakastettuja kikherneitä voi lisätä ruokiin tarpeen mukaan.

Kikherne – käsittely

  1. Liota: Laita kuivatut kikherneet likoamaan runsaaseen veteen vähintään kymmeneksi tunniksi tai yön yli. Kikherneet turpoavat reilusti, joten varaa suuri astia ja reilusti vettä.
  2. Huuhtele: Kaada liotuvesi pois, älä käytä sitä keittämiseen. Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä. Poista tässä vaiheessa myös mahdolliset roskat sekä vialliset kikherneet.
  3. Keitä: Keitä liotettuja kikherneitä runsaassa vedessä noin tunnin verran. Varaa iso kattila ja reilusti vettä. Tarkkaile veden määrää ja lisää keitinvettä tarvittaessa. Laske keittoaika uudelleen siitä, mistä vesi alkaa jälleen kiehua. Kikherne on kypsä, kun se tuntuu pehmeältä.
  4. Valuta: Kaada keitetyt kikherneet siivilään ja valuta keitinvesi pois. Lisää ruokiin tai pyöräytä esimerkiksi pihveiksi tai tahnaksi.
  5. Valmista kerralla reilu satsi. Kikherneet säilyvät jääkaapissa hyvinä pari päivää, pakastimessa useita kuukausia. Valmiisiin annosrasioihin tai -pusseihin pakastettuja kikherneitä on helppo lisätä ruokiin tarpeen mukaan.
kikherne-shakshuka

Säilykekikherneet ovat valmiita heti käytettäväksi

Tölkkikikherneet ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan ja siksi myös ne ovat oiva hätävara kuiva-ainekaapin vakiovarusteeksi. Kuivatut kikherneet ovat kuitenkin säilykekikherneitä huomattavasti edullisempia ja niitä voi myös kypsentää kerralla juuri tarvittavan määrän.

Tölkkikiherneiden mukana saat kaupan päälle kikherneiden säilöntälientä, aquafabaa, jota voit käyttää kananmunan valkuaisten tavoin vaikka vegaanisten marenkien valmistukseen. Aquafabassa pilee myös superkuohkeiden vegaanisten pannukakkujen salaisuus.

Lisää kikherneitä erilaisiin kastikkeisiin, pataruokiin, paistoksiin, salaatteihin tai uuniruokiin. Kikherneistä pyöräytät helposti ja nopeasti myös maittavat pihvit ja herkulliset tahnat sekä dippikastikkeet. Kaipaatko lisää ideita ja inspiraatiota? Kikherne taipuu vaikka mihin, kurkkaa alta reseptit.

Kikherne tukevoittaa uuniruoat

Sujauta kikherneitä erilaisiin uuni- ja vuokaruokiin. Kikherneet ovat kuin kotonaan niin aasialaismausteisessa uunicurryssa kuin harissalla tukevoitetussa shakshukassakin.

kikherneet ja uunicurry

Ohjeet:

Kikherneet surahtavat pihveiksi ja pyöryköiksi

Kikherneet ovat suosittujen falafelien raaka-aine, mutta niistä valmistuu myös muut mainiot, maukkaat ja nopeat pihvit sekä pyörykät. Mausteita ja höysteitä vaihtamalla pihveihin ja pyöryköihin saa aina uutta jujua. Kokeile esimerkiksi punajuurten, porkkanoiden tai vaikkapa halloumijuuston piristämiä kikhernepihvejä. Massa surahtaa suit sait sukkelasti monitoimikoneessa ja pyörykät sekä pihvit paistuvat rapeiksi joko uunissa tai paistinpannulla.

kikherneet pinaattipyörykät

Ohjeet:

Kikherne rikastaa curryt ja kastikkeet

Miedon makuiset kikherneet ovat kuin luotuja mausteisten curryjen ja kastikkeiden joukkoon. Ronskisti maustettujen, aasialaisvivahteisten kastikkeiden makua voi maun mukaan pyöristää kookosmaidola tai kaurakermalla. Anna curryn muhia tovi, jotta maut ennättävät avautua.

kikherne ja currykastike

Ohjeet:

Kikherneet taipuvat makoisksi tahnoiksi, dipeiksi ja levitteeksi

Jos kaipaat levitettä leivän päälle, dippiä kasviksille tai pyöryköille, ruokaisuutta lautaselle tai muuten vain jujua annokseen, on kikherneistä pyöräytetty hummus valintasi.

Helppo, edullinen, nopea, ruokaisa ja ennen kaikkea loputtoman monipuolinen hummus tehdään kikherneiden lisäksi tahinista, oliiviöljystä, valkosipulista ja ripauksesta mausteita. Varsinaista ohjetta hummus ei kaipaa. Kun tahnasuosikin on kerran pari surauttanut, onnistuu sen tekeminen jo näppituntumalla. Sopivassa suhteessa vain kaikkea, nopea surautus ja valmista tuli. Höysteitä ja mausteita voi vaihdella oman maun, kaapin sisällön ja käyttökohteen mukaan lähes loputtomasti, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Ihana idea on sujauttaa hummusta myös salaattien sekaan, dippilautasen pohjaksi tai vaikkapa vegaanisen voileipäkakun tai nopeiden naan-leipien täytteeksi.

kikherneet hummuksessa

Ohjeet:

Paahdetut kikherneet: taivaallista salaateissa, ihania paistoksissa

Uunissa tai pannulla paahtamalla kikherneistä saa koukuttavan herkullista syötävää. Helpoiten kikherneet paahtuvat pannulla tilkassa rasvaa. Mausteita voi lisätä maun mukaan. Kokeile esimerkiksi paprika- ja chilijauhetta tai vaikkapa korianteria, juustokuminaa ja garam masalaa. Paahdetut kikherneet maistuvat vaikka sellaisenaan, mutta niitä kannattaa ehdottomasti lisätä myös salaatteihin tai erilaisten paistosten joukkoon.

paahdetut kikherneet ja paistettu riisi

Ohjeet:

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *