Etusivu » Kesäkurpitsakakku – vegaaninen porkkanakakun sisar

Kesäkurpitsakakku – vegaaninen porkkanakakun sisar

Kesäkurpitsakakku on porkkanakakun mehevä sisar. Valkosuklaalla ryyditetty tuorejuustokuorrute tekee kakusta erityisen ihanaa. 

kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsakakku on maukas ja mehevä. Sen perusidea on sama kuin porkkanakakun. Taikinaan upotettu kasvisraaste tekee leivonnaiselle taikoja. Raasteen ansiosta kakusta tulee erityisen mehevä.

Kaneli ja kardemumma tuovat kakkuun lämmintä mausteisuutta, jota täyteläinen sitruunalla raikastettu tuorejuustokuorrute mukavasti raikastaa. 

Kesäkurpitsakakku: Kaikkea muuta kuin tylsää ja vaikeaa!

Kesäkurpitsakakku on vegaaninen ja siitä kiitollinen leivonnainen, että se onnistuu tumpelommaltakin leipurilta. Raaka-aineetkin ovat kaikille tuttuja keittiön kuivakaapin taviksia. Taikina valmistuu ilman vatkausta, vispaamista tai muita vaivalloisia keittiötoimenpiteitä nopeasti ja helposti yhden kulhon taktiikalla. Ainekset vain sekaisin ja uuni hoitaa loput. 

Jos kuvittelet vegaanisen leivonnan olevan vaikeaa ja vaivalloista tai kesäkurpitsaa sisältävän kakun maistuvan ”liian terveelliseltä”, tämä vegaaninen kesäkurpitsakakku todistaa luulon harhaksi. Vaikka kesäkurpitsaa käytetään yleensä suolaisissa ruoissa, sopii se erinomaisesti myös makeaan leivontaan. 

Kuulostaako uskomattomalta? Lue ihmeessä lisää!

Vegaaninen kesäkurpitsakakku mehevöityy öljyllä

Kakun mehevyyden salaisuus piilee paitsi taikinaan upotetussa kesäkurpitsaraasteessa, myös leivontaan käytettävässä öljyssä. Älä korvaa sitä sulatetulla margariinilla, sillä lopputulos ei yksinkertaisesti ole yhtä hyvä.

Itse käytän leivontaan rypsiöljyä, joka kuuluu keittiöni vakiovarusteisiin. Miedon makuisena rasvana se ei aiheuta leivonnaiseen sivumakuja, kuten esimerkiksi voimakkaamman makuiset oliivi- ja kookosöljy. 

Paista meheväksi, älä kuivaksi

Kuten moni muukin leivonnainen, myös vegaaninen kesäkurpitsakakku vaatii tarkkuutta paiston aikana. Koska uuneissa on eroja, ei ohjeessa annettuun paistoaikaan kannata sokeana luottaa. Tarkkaile kakun kypsyyttä paiston loppuvaiheilla ja varmista kypsyys esimerkiksi tikun avulla. Kun kakun keskelle tökkäistyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen valmis uunista nostettavaksi.

Paista leivonnainen uunin alatasolla. Näin kakku kypsyy kauttaaltaan ennen kuin pinta ennättää palaa turhan tummaksi.

Kuorrute, joka vie kielen

Kesäkurpitsakakku ei olisi täydellinen ilman päälle levitettävää kuorrutetta, joka sekoitetaan vegaanisesta tuorejuustosta, valkosuklaasta ja tilkasta sitruunamehua. Anna kakun jäähtyä kaikessa rauhassa, mielellään yön yli jääkaapissa. Levätessään leivonnainen mehevöityy ja maut tasaantuvat. Levitä kuorrute vasta täysin jäähtyneen kakun päälle ja koristele pinta halutessasi pähkinärouheella.

Ja kyllä, tämä kakku sopii myös pakastettavaksi. Levitä kuorrute kuitenkin vasta sulatuksen jälkeen.

Kaipaatko lisää maukkaita vegeleivonnaisia kahvipöytään? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsakakku on porkkanakakun mehevä sisar. Valkosuklaalla ryyditetty tuorejuustokuorrute tekee kakusta erityisen ihanaa. 
Valmistelut 20 minutes
Kypsennys 50 minutes
Aika yhteensä 1 hour 10 minutes
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 10

Raaka-aineet
  

Kesäkurpitsakakku, taikina:

  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa karkeaksi raastettuna n. 4 dl raastetta
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl fariinisokeria
  • 1 1/2 dl pähkinöitä rouhittuna esim. hasselpähkinöitä
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 1 dl kaurajuomaa

Kesäkurpitsakakku, kuorrute:

  • 400 g kasvipohjaista tuorejuustoa
  • 300 g vegaanista valkosuklaata
  • 1/2 sitruunan mehu

Koristeluun

  • pähkinärouhetta

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  • Vuoraa irtopohjavuoka (halk 20 cm) leivinpaperilla, voitele tai öljyä reunat. 
  • Sekoita kuivat aineet huolellisesti keskenään. Lisää öljy, kaurajuoma ja kesäkurpitsaraaste. Sekoita.
  • Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista kesäkurpitsakakkua noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys esimerkiksi tikun avulla. Anna kakun jäähtyä rauhassa, mielellään yön yli jääkaapissa.
  • Valmista täyte. Sulata valkosuklaa. Notkista tuorejuustot. Sekoita valkosuklaa, tuorejuusto ja sitruunamehu yhteen esimerkiksi sähkövatkaimen avulla.
  • Halkaise kakkupohja. Levitä puolet tuorejuustoseoksesta kakkupohjalle. Nosta kansi päälle ja kuorruta kesäkurpitsakakku lopulla tuorejuustoseoksella. Koristele vegaaninen kesäkurpitsakakku halutessasi pähkinärouheella.

Lue myös nämä:

6 Comments

  1. Aika ihana! Voi myös piilottaa kaikki pussinpohjat mukaan ja erilaiset pähkinät, kakku kestää sen kyllä. Kiitos ohjeesta!

    1. Ihanaa, että onnistuit ohjeella! Ja kyllä, ohjetta saa mielellään soveltaa oman kaapin sisällön mukaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!