Etusivu » Vegaaninen voileipäkakku

Vegaaninen voileipäkakku

Vegaaninen voileipäkakku on varma valinta kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi. Kaunis koristelu ja mehevät täytteet tekevät siitä juhlapöydän suosikin.

kasvisvoileipäkakku

Jostain syystä olen aiemmin kuvitellut, että voileipäkakun valmistus olisi jotenkin vaivalloista ja aikaa vievää puuhaa. Toki koristeluun voi käyttää vaikka kokonaisen päivän, mutta itse kakun kokoaminen on yllättävän nopeaa. Muutama niksi on kuitenkin syytä olla hallussa, jotta saat sekä koostumuksesta että makuelämyksestä täydellisen. 

Vegaaninen voileipäkakku – kaikki lähtee leivästä

Maukas leipä on voileipäkakun perusta. Voit valita voileipäkakkuun kaksikin erilaista leipää esimerkiksi vaaleaa ja tummaa, joiden avulla saat sekä makuun että ulkonäköön mukavaa särmää. Jos haluat tehdä kakusta gluteenittoman, kauppojen pakastealtaista löytyy yllättävän maukkaita gluteenittomia leipiä. Kun kakku on sekä vegaaninen että gluteeniton, maistuu se ihan jokaiselle juhlavieraalle.

Leikkaa leivistä reunat ohuelti pois, jotta kakkua on miellyttävämpi syödä. Älä missään tapauksessa heitä reunoja roskiin, vaan paahda ne esimerkiksi pannulla tai uunissa rapeiksi krutongeiksi. Napostele krutongit sellaisenaan tai lisää niitä vaikka salaattien päälle rapeaksi elementiksi.

Aloita ajoissa

Vegaaninen voileipäkakku kannattaa koota jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kun herkku saa vetäytyä yön yli jääkaapissa, on lopputulos maukas ja mehevä. Kätevä tapa on koota kakku suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan, jossa vegaaninen voileipäkakku muotoutuu tiiviiksi ja sen kuorruttaminen on helppoa. Vuoraa vuoka kelmulla siten, että kelmua jää reilusti myös voileipäkakun päälle käännettäväksi. 

Jos sopivan kokoista vuokaa ei löydy, ei huolta. Kakun voi koota kelmun päälle suoraan työtasolla. Varaa kuitenkin kelmua riittävästi, jotta saat kääräistyä kakun napakaksi paketiksi.

Vegaaninen voileipäkakku: Kostutus tekee kakusta mehevän

Voileipäkakun kostutus on tärkeää, mutta yllättävän vaikeaa, sillä tarvittava kostutusliemen määrä vaihtelee. Sopiva määrä riippuu sekä valitsemastasi leivästä että täytteistä. Mitä höttöisempi leipä, sitä vähemmän kostutuslientä tarvitaan. Kannattaa myös huomioida, että täytteistä irtoaa yllättävän paljon nestettä, jotka vetäytymisen aikana pehmentävät kakkukerroksia. Mitä kauemmin vegaaninen voileipäkakku vetäytyy ennen tarjoilua, sitä vähemmän kostutuslientä tarvitaan.

Alimmaiseen kakkukerrokseen riittää vähempikin kostutus, mutta päällimmäiset kerrokset kannattaa sivellä liemellä vähän ronskimmin. Kostutusliemenä voi käyttää esimerkiksi erilaisia kasvijuomia, kuten soija- tai muuta kasvijuomaa.

Vegaaninen voileipäkakku: Täytteet ja kuorrutus

Vegaaninen voileipäkakku pitää sisällään kaksi maukasta, mutta helppotekoista täytettä: hummusta ja vegaanista tuorejuustoa. Hummuksen voi valmistaa itse, mutta mutkia on lupa vedellä suoraksi ja turvautua kaupan valmisversioihin. Rohkea valitsee perinteisen hummuksen sijaan esimerkiksi valkosipulilla tai yrteillä maustetun version. Esimerkiksi Baba Foodsin hummukset ovat taivaallisia ja kermaisen pehmeitä.

Hummuskerrosta piristävät tuorekurkkukuutiot sekä ruohosipuli ja tuorejuustokerrosta aurinkokuivatut tomaatit. Kasvikset ja yrtit kannattaa hienontaa melko pieneksi, jotta kakkua on helppo leikata siististi. Kurkusta on hyvä poistaa myös vetiset siemenet, jotta ne eivät tee kakun koostumuksesta turhan pehmeää ja kosteaa.

Voileipäkakku kuorrutetaan usein majoneesilla, joka omaan makuuni on liian tuhti. Maukas ja astetta kevyempi kuorrutus valmistuu maustamattomasta vegetuorejuustosta, joka notkistetaan lusikallisella tai kahdella vegaanista majoneesia. Kuorrutusta ei tarvitse levittää paksulti. Ohut, juuri ja juuri kakun peittävä kerros on vallan riittävä. Koristeet kyllä peittävät pienet kauneusvirheet ja epätasaisuudet.

Viime silaus syntyy koristeilla

Koristelussa voi päästää mielikuvituksen valloilleen, mutta toki on mukavaa, että koristeet sopivat juhlien teemaan ja kertovat jotain myös kakun mausta. Itse kuvittelin vetäväni koristelun suhteen mutkat suoriksi ja kävin keräämässä lähimetsästä saavillisen ketunleipiä. Toki kurkkukukkasten kanssa ei tarvinnut tuskailla, mutta kakun vuoraaminen hennoilla kukkasilla ja lehdillä oli yllättävän työlästä ja aikaa vievää puuhaa. Villiyrteillä vuorattu vegaaninen voileipäkakku on kieltämättä kaunis kuin koru ja herättää juhlapöydässä takuulla ihastuksen huokauksia.

Uhraa siis pieni hetki aikaa myös koristelun miettimiseen. Koristeet kannattaa lisätä kakun päälle vasta tarjoilupäivänä, jotta ne säilyvät tuoreina ja raikkaina. Jos juhlapäivän aamu on kiireinen, yksinkertainen koristelu on todennäköisesti varmin ja toimivin vaihtoehto.

Jos kaipaat kahvipöytään lisää vegaanisia herkkuleivonnaisia, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

vegaaninen voileipäkakku

Vegaaninen voileipäkakku

Vegaaninen voileipäkakku on varma valinta kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi. Kaunis koristelu ja mehevät täytteet tekevät siitä juhlapöydän suosikin.
Valmistelut 1 hr 30 mins
Vetäytyminen 1 d
Aika yhteensä 1 d 1 hr 30 mins
Kategoria Suolaiset leivonnaiset
Annokset 8

Raaka-aineet
  

  • 6 tummaa paahtoleipäviipaletta
  • 6 vaaleaa paahtoleipäviipaletta

Kostutus

  • 1/2-1 dl kasvijuomaa

Hummustäyte

  • 1 tlk (230 g) kikherneitä
  • 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 rkl vaaleaa tahinia
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 1 dl oliiviöljyä
  • + 1/2 kurkku
  • + 1/2 ruukkua ruohosipulia

Aurinkokuivattu tomaatti -täyte

  • 100 g maustamatonta vegaanista tuorejuustoa
  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja

Kuorrutus

  • 200 g maustamatonta vegaanista tuorejuustoa
  • 2 rkl vegaanista majoneesia

Valmistusohjeet
 

  • Valmista ensin hummus. Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä. Mittaa kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja surauta tahnaksi. Tarkista maku. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös valmista hummusta.
  • Halkaise kurkku ja kaavi vetinen siemenosa esimerkiksi lusikan avulla pois. Kuutioi kurkku. Hienonna ruohosipuli. Kuutioi myös aurinkokuivatut tomaatit.
  • Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka muovikelmulla. Varaa riittävästi kelmua, jotta sitä riittää myös voileipäkakun käärimiseen. Jos et omista tarkoitukseen sopivaa vuokaa, voit koota kakun suoraan muovikelmun päälle ja kietoa kakun lopuksi tiukasti muovikelmuun.
  • Leikkaa leivistä ohuelti reunat. Käytä reunat vaikka krutonkien valmistukseen. Leikkaa kaksi vaaleaa paahtoleipäviipaetta puoliksi, jotta voit latoa kakun tiiliskiven muotoon. Näin vegaaninen voileipäkakku pysyy parhaiten kasassa.
  • Aseta kolme tummaa paahtoleipäleipäviipaletta leipävuoan pohjalle. Kostuta kevyesti kasvijuomalla. Levitä pohjalle puolet hummuksesta, kurkkukuutioista ja hienonnetusta ruohosipulista.
  • Lado päälle seuraava leipäkerros. Aseta kaksi puolikasta vaaleaa paahtoleipää reunoille ja kaksi kokonaista leipää keskelle. Kostuta kevyesti kasvijuomalla. Levitä päälle tuorejuusto, lisää kuutioidut aurinkokuivatut tomaatit.
  • Lado päälle kolmas leipäkerros. Levitä päälle loput hummustäytteestä, kurkkukuutioista ja hienonnetusta ruohosipulista. Lado päälle viimeiset leivät kakkoskerroksen tapaan. Kostuta kevyesti kasvijuomalla.
  • Kääri vegaaninen voileipäkakku tiukasti muovikelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli.
  • Nosta vetäytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille. Nostkista tuorejuusto majoneesilla. Levitä kuorrute tasaisesti voileipäkakun pintaan. K
  • Koristele vegaaninen voileipäkakku mieleisilläsi koristeilla, kuten kurkulla, tomaatilla ja erilaisialla yrteillä tai vuoraa kakku vaikkapa kokonaan villiyrteillä.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. Kaunis!
    Hyvä "vaihe vaiheelta"-ohje. Ehkä uskaltaudun kokeilemaan…d

    1. Kiitos! Ehdottomasti kannatta rohkaistua. Tämä on helppo ja nopea tehdä, mutta toki koristeluun saa halutessaan vierähtämään tovin jos toisenkin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!