Etusivu » Falafelit uunissa

Falafelit uunissa

Falafelit uunissa ovat ihan yhtä rapeita ja herkullisia kuin uppopaistetutkin. Uunissa kikhernepyörykät kypsyvät näppärästi ilman rasvalla läträämistä.

falafel

Falafelit ovat on herkullisen rapeita kikhernepyöryköitä, joiden tekeminen on ollut to do -listalla jo pitkään, mutta olen aina lykännyt niiden valmistusta. Jostain syystä olen kuvitellut, että falafelien tekeminen olisi jotenkin vaivalloista ja aikaa vievää.

Todellisuudessa falafelit ovat yksi helpoimmista valmistettavista. Monitoimikoneella kikhernemassa surahtaa suit sait ja uppopaistamisen sijaan pyörykät paistuvat rapeiksi uunin lämmössä.

Kun falafelien pinnan sivelee öljyllä ennen paistoa, ovat ne pinnalta aivan yhtä rapeita ja sisältä yhtä meheviä kuin uppopaistetuissakin falafeleissa. Mikä parasta, uunissa iso satsi falafeleja valmistuu näppärästi yhdellä kerralla ja kaikki saavat herkutella uunituoreilla, rapeilla falafeleilla.

Falafelit ovat nimittäin ehdottomasti parhaita vastapaistettuina, sillä odottaessaan pinnan rapeus häviää. Ja juurikin rapea pinta on falafeleissa se kaikkein herkuin juttu.

Falafelmassasta kannattaakin paistaa kerralla vain sen verran kuin yhdellä aterialla on tarkoitus syödä. Tähteelle jääneen massan voi siirtää kannellisessa rasiassa jääkaappiin ja paistaa loput falafelit vasta seuraavana päivänä. Kuulemma massan voi myös pakastaa, mutta itse en ole tätä kikkaa kokeillut.

Falafelit valmistetaan keittämättömistä kikherneistä – saako niistä ruokamyrkytyksen?

Ruokavirasto (entinen Evira) suosittelee, että kuivatut pavut on aina liotettava ja keitettävä ennen syömistä ruokamyrkytysvaaran vuoksi. Aidot falafelit tulee kuitenkin aina valmistaa keittämättömistä kikherneistä. Keitetyistä kikherneistä valmistetut pyörykät ovat koostumukseltaan pehmeitä kikhernepyöryköitä, eivät lainkaan aitojen falafelien kaltaisia.

Kikherneet, kuten muutkin pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka tuhoutuu vain riittävän lämpökäsittelyn avulla. Itse en ole koskaan saanut falafeleista ruokamyrkytystä tai edes minkäänlaisia vatsaoireita. Lämpökäsittelyksi on riittänyt uunissa paistaminen, kunhan falafelit on kypsentänyt huolellisesti riittävässä lämmössä ja riittävän pitkän aikaa.

Ole siis falafeleja kypsentäessäsi tarkka. Valmista falafeleista mahdollisimman saman kokoisia, jotta ne kypsyvät kaikki samaa tahtia. Jos uunisi paistaa epätasaisesti käännä pelti puolessa välissä paistoa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tasainen. Älä myöskään maistele raakaa kikhernemassaa, vaan luota ohjeen maustemääriin. Se on useissa testikerroissa hyväksi havaittu.

Rakastatko pyöryköitä ja pihvejä? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

falafelit

Falafelit uunissa

Falafelit uunissa ovat ihan yhtä rapeita ja herkullisia kuin uppopaistetutkin. Uunissa falafelit kypsyvät näppärästi ilman rasvalla läträämistä.
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 30 mins
Liotus ja vetäytyminen 13 hrs
Aika yhteensä 13 hrs 50 mins
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

 • 2 1/2 dl kuivattuja kikherneitä + vettä liotukseen
 • 1 pieni sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 1 ruukku lehtipersiljaa
 • 1 ruukku korianteria
 • 1 1/2 tl juustokuminaa
 • 1 tl jauhettua korianteria
 • 1/2 tl cayennepippuria
 • 1/4 tl kardemummaa
 • 1 tl suolaa
 • 2 rkl perunajauhoja

Lisäksi:

 • rypsiöljyä voiteluun

Valmistusohjeet
 

 • Liota kikherneitä runsaassa vedessä yön yli. Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä. Poista viottuneet kikherneet.
 • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Mittaa kaikki raaka-aineet perunajauhoja lukuunottamatta monitoimikoneeseen ja aja rouheaksi massaksi. Sekoita joukkoon perunajauhot. Anna massan vetäytyä jääkaapissa tunnin verran tai pidempään.
 • Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pyörittele kikhernemassasta mahdollisimman saman kokoisia pyöryköitä ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Sivele pinta rypsiöljyllä.
 • Paista falafelit uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Käännä falafelit puolessa välissä paistoa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!