Etusivu » Piparimutakakku

Piparimutakakku

Piparimutakakku yhdistää joulun kaksi sesonkimakua: suklaan ja piparit. Tähän leivonnaiseen rakastut!

piparimutakakku

Piparimutakakku on juuri niin ihanaa, miltä kuulostaakin. Ja mikä parasta, sen leipominen on niin helppoa, että onnistuu takuulla vähän tumpelommaltakin jauhopeukalolta.

Raaka-aineet ovat keittiön tuttuja taviksia. Tarvitset vehnäjauhoja, sokeria, tummaa kaakaojauhetta, vegaanista margariinia ja tummaa leivontasuklaata sekä piparkakkutaikinaa. Kakkumassa syntyy sekoittamalla ainekset yhteen. Älä vaivaa tai vispaa turhaan, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa.

Piparitaikinaa ei tarvitse leipoa itse, vaan voit oikaista kaupan valmiilla. Esimerkiksi Myllyn Paras -merkiltä löytyy vegaaninen piparitaikina, joka sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Tarvitset 150 grammaa taikinaa, loput voit paistaa pipareiksi tai herkutella vaikka siltään, jos piparitaikina on mielestäsi parasta sellaisenaan syötynä.

Piparitaikinan ei tarvitse olla täysin sulanut, mutta hieman pehmenneenä se on kuitenkin helpointa käyttää. Taikina leikataan reilun sentin kokoisiksi kuutioiksi ja sekoitetaan mutakakkutaikinaan vasta viimeiseksi kevyesti pyöräyttäen.

Haastavinta leivonnassa on paistaminen. Piparimutakakku kun ei missään tapauksessa saa olla läpikypsäksi paistettu, vaan pehmeä, hieman taikinainen koostumus on koko leivonnaisen herkullisuuden salaisuus. Tarkkaile siis kakun kypsymistä ja nappaa vuoka uunista, kun kakku on kypsynyt kiinteäksi reunoilta parin kolmen sentin verran, mutta on keskeltä vielä hyllyvän pehmeää. Älä säikähdä valuvaa koostumusta. Jäähtyessään kakku napakoituu myös keskeltä.

Ehdottomasti parasta piparimutakakku on seuraavana päivänä jääkaapissa yön yli levänneenä. Leikkaa kakku paloiksi ja pyöräytä päälle pallo mieleistäsi jäätelöä.

Jos etsit lisää makeita tarjottavia joulun ajan kahvipöytään ja herkutteluun, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

piparimutakakku

Piparimutakakku

Piparimutakakku yhdistää joulun kaksi sesonkimakua: suklaan ja piparit. Tähän leivonnaiseen rakastut!
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 25 minutes
Aika yhteensä 40 minutes
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 12

Raaka-aineet
  

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 75 g vegaanista margariinia sulatettuna
  • 100 g tummaa vegaanista suklaata sulatettuna
  • 2 dl kaurajuomaa
  • 150 g vegaanista piparkakkutaikinaa

Valmistusohjeet
 

  • Nosta piparkakkutaikina pöydälle sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  • Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 20 cm: kokoisen irtopohjavuoan pohjalle, voitele vuoan reunat öljyllä tai vegaanisella margariinilla.
  • Yhdistä kuivat aineet ja sokeri. Jos kaakaojauhe on kovin kokkareista, lisää se siivilän läpi sihdattuna. Lisää margariini, kaurajuoma ja sulatettu suklaa. Sekoita nopeasti sekaisin, vältä turhaa sekoittamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa.
  • Leikkaa piparkakkutaikina noin sentin kuutioiksi ja kääntele nopeasti taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 20-25 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä. Piparimutakakku on valmis, kun se on kypsynyt pari senttimetriä vuoan reunoilta, mutta on edelleen keskeltä pehmeää ja hyllyvää. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin vetäytymään. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
  • Tarjoa piparimutakakku jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!