Etusivu » Joulusämpylät

Joulusämpylät

Joulusämpylät maistuvat vaikka aattoaamun aamupalalla. Kun taikina kohoaa yön jääkaapissa, voi jouluna ottaa ihanan rennosti.

joulusämpylät

Joulusämpylät kannattaa ehdottomasti napata joulun ruokalistalle, niin ihania ja vaivattomia ne ovat. Ja tuoreita sämpylöitä kun ei mikään voita! Ainakin itse ajattelin paistaa sämpylöitä joulunpyhien aamupalapöytään ja tarjota niitä myös tapaninpäivän brunssilla.

Joulusämpylöissä ihastuttaa maku. Jauhoina käytetään vehnää, ohraa sekä ruista, ja sattumiksi sekoitetaan kuivattuja karpaloita sekä hasselpähkinöitä. Sämpylöissä on herkullisen rapea kuori ja ihanan mehevä sisus.

Maun lisäksi sämpylöissä hurmaa helppus. Ainakin itse aion ottaa joulunpyhinä rennosti ja päästä keittiössä minimiponnistuksella maksimilopputulokseen. Herkutella pitää, mutta keittiössä en aio turhia luuhata, vaan aikaa täytyy jäädä myös nautiskeluun, leffojen katseluun, ulkoiluun ja perheen seurasta nauttimiseen.

Siksi joulusämpylöiden taikina tehdäänkin yön yli menetelmällä. Toisin sanoen, ainekset mitataan illalla suureen kulhoon ja nostetaan peiteltynä jääkaappiin kohoamaan. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan aamulla paistovalmiin taikinan voi lusikoida nokareina pellille ja lykätä uuniin. Täydellistä. Ja mikä parasta, taikina säilyy jääkaapissa hyvänä usemman päivän, joten kerralla voi paistaa vain sen verran kuin on tarvetta ja naustiskella tuoreista sämpylöistä läpi joulunpyhät.

Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

joulusämpylät
joulusämpylät

Joulusämpylät

Joulusämpylät maistuvat vaikka aattoaamun aamupalalla. Kun taikina kohoaa yön jääkaapissa, voi jouluna ottaa ihanan rennosti. 
Valmistelut 5 minutes
Kypsennys 30 minutes
Taikinan kohotus 12 hours
Aika yhteensä 12 hours 35 minutes
Kategoria Aamu- ja välipalat, Suolaiset leivonnaiset

Raaka-aineet
  

  • 1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • 7 1/2 dl vettä kylmää
  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 1/2 dl ruisjauhoja
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 8-10 dl vehnäjauhoja

Valmistusohjeet
 

  • Yhdistä vesi, hiiva ja suola suuressa kulhossa.
  • Lisää ensin ruisjauhot ja grahamjauhot sekä pähkinät ja karpalot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes koostumus on sakean puuromainen. Älä vaivaa, huolellinen sekoitus esimerkiksi suurella lusikalla riittää.
  • Vuoraa kulho muovikelmulla ja nosta jääkaappiin kohoamaan yön yli tai 12 tuntia.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista noin 30 minuuttia, kunnes pinta on paahteinen. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren ja pehmeän sisuksen.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!