Etusivu » Mustikkapiirakka – maailman parhaan piirakan salaisuus on ruskistettu voi

Mustikkapiirakka – maailman parhaan piirakan salaisuus on ruskistettu voi

Mustikkapiirakka on leivottava ainakin kerran kesässä. Maailman parhaan mustikkapiiraan maun salaisuus piilee ruskistetussa voissa.

mustikkapiirakka ruskistettuun voihin

Mustikkapiirakka ei tästä enää parane! Ruskeistettuun voihin leivotussa mustikkapiirakassa on herkullinen paahteinen ja hieman pähkinäinen maku. Voin määrässä ei turhia nuukailla ja juuri siksi reunoista tuleekin niin rapeat ja ihanat. Ripaus fariinisokeria tavallisen sokerin seassa antaa mustikkapiirakalle herkullisen karamellimaisen makuvivahteen. Parempaa en tiedä, enkä osaa tehdä.

Mustikkapiirakka saa makunsa ruskistetusta voista – näin teet sen

Ruskistetun voin valmistaminen on helppoa, mutta vaatiin hieman tarkkuutta. Ruskistettua voita varten tarvitset voita ja kattilan sekä lämpömittarin, jos sellaisen omistat.

Pilko voi kattilaan, nosta kattila levylle ja lämmitä keskilämmöllä. Voi alkaa ensin sulaa, sitten vaahdota ja kirkastua. Voin kuumetessa sen sisältämä vesi haihtuu ja jäljelle jäävät proteiinit erottuvat ja sitten paahtuvat. Paahteinen väri voihin tulee juuri proteiinien ruskistuessa.

Voita ruskistettaessa kannattaa olla tarkka lämpötilan suhteen. Liian kovassa lämmössä voi palaa. Säädä siis lieden lämpötilaa tarvittaessa pienemmälle ja sekoittele voita ajoittain, jottei se pala pohjaan. Voi on valmista, kun se muuttuu väriltään kauniin ruskeaksi ja tuoksultaan herkullisen pähkinäiseksi. Jos omistat lämpömittarin, siirrä kattila levyltä, kun mittari näyttää 160 astetta.

Anna voin jäähtyä hetki ja käytä se sitten mustikkapiirakan leivontaan.

Jos et millään malta ruskistaa voita, vaan haluat päästä piirakan leipomisessa vähällä vaivalla, ei hätää. Sulata voi ruskistamisen sijaan, taivaallista syntyy myös näin. Tai jos haluat leipoa piirakan vegaanisena, voit vaihtaa voin sulatettuun margariiniin ja seurata muutoin ohjetta. Huomaathan, että margariini on vain sulatettava, sitä ei voi ruskistaa.

Mustikkapiirakka – vain sekoitus ja valmista tuli!

Voin ruskistamisen (tai sulattamisen) jälkeen taikina valmistuu vaivatta vain muutamassa minuutissa sekoittamalla ainekset yhteen. Tämä mustikkapiirakka sopii siis myös niille, jotka sanovat olevansa onnettomia leipojia. Taikina on melko pehmeää, joten sitä voi olla vaikea saada paineltua vuoan reunoille. Viimeistään uunissa reunat valuvat, mutta ei hätää. Rustiikkinen ulkonäkö sopii mielestäni ainakin tämän mustikkapiirakan tyyliin.

Metallivuoka paras vuoka

Mustikkapiirakka kannattaa ehdottomasti leipoa metallivuokaan, jos vain sellaisen omistat. Metallivuoka johtaa paremmin lämpöä, joten pohja paistuu siinä varmemmin kypsäksi. Lasi- ja keraamisten vuokien kanssa saa olla tarkkana, sillä reunat saattavat kärvähtää, kun pohja puolestaan jää raa’aksi. Siksi lasivuokaan leivottua piirakkaa kannattaa viimeiset kymmenisen minuuttia paistaa pelkällä alalämmöllä.

Mustikkapiirakkaa kannattaa muuten leipoa ympäri vuoden eikä ainakaan antaa kehnon mustikkavuoden rajoittaa herkuttelua. Kun marjat poimii suoraan kaupan pakastealtaasta, on leivonnainen aina sesongissa.

Lämmöllä suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä reseptit:

mustikkapiirakka ruskitetulla voilla

Mustikkapiirakka

Mustikkapiirakka on leivottava ainakin kerran kesässä. Maailman parhaan mustikkapiiraan maun salaisuus piilee ruskistetussa voissa.
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 50 mins
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 8

Raaka-aineet
  

  • 200 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl grahamjauhoja tai vastava määrä ruis- tai vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 1/2 tl kardemummaa
  • 5 dl mustikoita tuoreita tai pakaste
  • 2 rkl sokeria
  • n. 1 rkl perunajauhoja

Valmistusohjeet
 

  • Ruskista ensin voi. Paloittele voi kattilaan, nosta kattila levylle ja kuumenna keskilämmöllä. Kuumenna voita välillä sekoitellen, kunnes se muuttuu väriltään pähkinäisen ruskeaksi. Jos omistat lämpömittarin, siirrä voi levyltä, kun mittari näyttää 160 astetta. Anna voin jäähtyä hieman. Voit myös jättää ruskistamisen väliin ja sulattaa voin.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Voitele piirakkavuoka (halk 28 cm).
  • Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää (ruskistettu) voi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuokaan.
  • Sekoita keskenään perunajauhot, mustikat ja sokeri. Levitä mustikat pohjan päälle.
  • Paista mustikkapiirakkaa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Nauti mustikkapiirakka sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!