Etusivu » Vegaaninen taatelikakku

Vegaaninen taatelikakku

Vegaaninen taatelikakku maistuu ihanasti joululta. Joulun suosikkikahvikakku on kiitollinen leivonnainen. Se säilyy pitkään hyvänä ja on helppo tehdä kahvipöytään tai lähimmäiselle lahjaksi.

vegaaninen taatelikakku

Vegaaninen taatelikakku on ihana herkku joulun ajan kahvipöytään. Kakun voi leipoa hyvissä ajoin ennen juhlahetkeä, sillä se säilyy hyvänä pitkään. Itse asiassa kakun toffeemainen maku vain syvenee jääkaapissa tekeytyessään. Kääräise taatelikakku tiiviisti folioon, jotta jääkaapin tuoksut eivät tartu leivonnaiseen ja aiheuta siihen epämiellyttäviä sivumakuja.

Vegaaninen taatelikakku – näin onnistut

Vegaanisen taatelikakun valmistus mukailee perinteisten kahvikakkujen valmistusta. Koska taikina ei sisällä kananmunia, taikina tehdään ilman sähkövatkainta vain kattilan, puuhaarukan ja parin kulhon voimin. 

Kakun kuohkea rakenne syntyy etikan ja ruokasoodan yhdistelmästä. Kun hapan ja emäksinen reagoivat, ne kuohahtavat ja aiheuttavat samalla taikinaan kuohkean rakenteen. Älä siis unohda taikinasta pientä etikkalisäystä, vaikka se kuinka vaikuttaisi mitättömältä tai vähäpätöiseltä raaka-aineelta.

vegaaninen taatelikakku

Aloita leivonta kuitenkin taatelisoseen keitolla. Mittaa taatelit, sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia hissukseen kymmenisen minuuttia. Itse tykkäään soseuttaa seoksen vielä sauvasekoittimella, jotta vegaaninen taatelikakku olisi koostumuksesta samettisen pehmeä ja herkullisen sileä.

Kuumaan taatelisoseeseen sulatetaan margariini ja seos siirretään sivuun jäähtymään. Jäähtymistä voi nopeuttaa laskemalla kattila kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen ja sekoittamalla pari kertaa jäähtymisen aikana.

Hieman jäähtyneeseen soseeseen lisätään ensin soijajogurtti (esim. Alpro) ja etikka, sitten keskenän sekoitetut kuivat aineet. Nyt kannattaa olla rivakka. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukan avulla. Älä vatkaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa ja se säilyttää kuohkean ja ilmavan rakenteensa. Tässä vaiheessa sooda ja etikka ovat nimittäin jo ennättäneet reagoida keskenään ja muodostaa taikinaan kuohkeutta. 

Taatelikakun paistaminen

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan ja nosta uuniin paistumaan. Itse jauhotan vuoan kookoshiutaleilla, sillä kookos ja taatelit ovat varsin verraton makupari.

Vegaaninen taatelikakku, kuten muutkin kahvikakut kypsennetään uunin alatasolla. Näin tuhti taikina ennättää kypsyä myös sisältä ennen kuin pinta ehtii tummua liiaksi. Paras kakku valmistuu rengasvuoassa, jolloin lämpö pääsee kypsentämään taikinaa myös kakun keskeltä. Sopiva paistolämpötila on 175 astetta.

Muista, että paistoaika on vain ohjeellinen. Tarkkaile kakun kypsymistä. Kypsän kakun tunnistat siitä, että se alkaa irrota vuoan reunoista. Voit testata kypsyyttä myös tikun avulla. Tökkää esimerkiksi grillitikku kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku valmis uunista nostettavaksi.

Anna taatelikakun jäähtyä rauhassa vaikka seuraavaan päivään ennen sen kumoamista vuoasta. Jäähtyessään vegaaninen taatelikakku napakoituu ja irtoaa kauniisti vuoasta. 

Etsitkö lisää herkkuleivonnaisia? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

taatelikakku

Vegaaninen taatelikakku

Vegaaninen taatelikakku maistuu ihanasti joululta. Joulun suosikkikahvikakku on kiitollinen leivonnainen. Se säilyy pitkään hyvänä ja on helppo tehdä kahvipöytään tai lähimmäiselle lahjaksi.
Valmistelut 20 minutes
Kypsennys 50 minutes
Aika yhteensä 1 hour 10 minutes
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 16

Raaka-aineet
  

  • 250 g kuivattuja taateleita
  • 2 dl vettä
  • 2 dl fariinisokeria
  • 150 g vegaanista margariinia esim. Sininen Keiju
  • 150 g soijajogurttia tai -rahkaa
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Vuoan voiteluun:

  • n. 1 rkl vegaanista margariinia
  • n. 2 rkl kookoshiutaleita

Valmistusohjeet
 

  • Voitele ja jauhota rengasvuoka.
  • Mittaa taatelit, vesi ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia kymmenisen minuuttia, kunnes taatelit ovat pehmenneet. Voit halutessasi soseuttaa seosta hieman sauvasekoittimella.
  • Sulata joukkoon margariini ja siirrä jäähtymään.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Sekoita taatelisoseeseen ensin soijajogurtti ja viinietikka, sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kääntele ainekset pohjia myöten sekaisin. Älä vatkaa.
  • Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia. Kypsän kakun tunnistat siitä, että taikina alkaa irrota vuoan reunoista. Voit testata kypsyyden myös tikulla. Tökkää esim. grillitikku kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen valmis uunista nostettavaksi.
  • Jäähdytä vegaaninen taatelikakku huolella esim seuraavaan päivään, kumoa ja leikkaa tarjolle.
  • Taatelikakku kestää hyvin säilytystä. Kääri se tiukasti folioon ja nosta jääkaappiin tekeytymään.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!