Puolukka-kinuskikahvikakku
Puolukka-kinuskikahvikakku maistuu ihanasti joululta. Piparkakkumauste ja makea kinuskikuorrute ovat tämän mehevän kahvikakun avainsanoja.
Kahvikakut on aivan loistavia leivonnaisia joulun aikaan. Ne voi leipoa hyvissä ajoin valmiiksi ja helpottaa siten joulukiireitä. Folioon käärittynä jääkaapissa säilytettynä kahvikakut itse asiassa vain mehevöityvät ja maut tasaantuvat. Ne kestävät hyvin pakastuksen, ja ovat kauniisti pakattuna myös herkullisia ruokalahjoja.
Tästä vegaanisesta kahvikakusta erityisen ihanan tekee ennen tarjoilua pinnalle levitetty kinuski. Makea kinuski ja happaman kirpsakat puolukat ovat ihana makupari. Kaiken lisäksi suussa sulava kuorrute loihtii kakusta hetkessä todellisen katseenvangitsijan.
Jekku, jolla saat kinuskikuorrutteen pysymään tukevasti kakun pinnalla, on sulattaa kuumaan kinuskiin pari palaa vegaanista valkosuklaata. Jäähtyessään kinuski jähmettyy napakaksi, eikä valu kakun pinnalta säilytyksenkään aikana. Kuorrute kannattaa kuitenkin lisätä kakun pinnalle tarjoilupäivänä, jolloin se on kauneimmillaan.
Kinuski jäähtyy ja jähmettyy nopeasti, joten se kannattaa kaataa kakun pinnalle saman tien. Lisää myös koristeeksi tulevat puolukat heti, jotta ne ennättävät tarttua tahmean kinuskin pintaan.
Jos kaipaat lisää vegaanisia herkkuja joulun aikaan, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
Kuvat: Ida Tokola
Puolukka-kinuskikahvikakku
Raaka-aineet
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 2 tl piparkakkumaustetta
- 1/2 tl suolaa
- 2 dl fariinisokeria
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 dl tummaa siirappia
- 3 dl vaniljan makuista soijajogurttia esim. Alpro
- 2 rkl kaurajuomaa
- 2 dl kohmeisia puolukoita
Kinuski
- 1 1/2 dl kuumennuksen kestävää kasvivispiä esim. Alpro Soya
- 1 1/2 dl fariinisokeria
- 2 palaa vegaanista valkosuklaata
Koristeluun
- puoluoita
Valmistusohjeet
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Voitele 1,5-2 litran vetoinen rengasvuoka.
- Sekoita kuivat aineet ja fariinisokeri. Sekoita joukkoon öljy, soijajogurtti, siirappi ja kaurajuoma. Kääntele lopuksi joukkoon kohmeiset puolukat.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla 50-60 minuuttia tai kunnes kakku on juuri ja juuri kypsä.
- Anna kakun jäähtyä rauhassa ja kumoa se sitten tarjoiluastialle. Voit kääriä kakun folioon ja säilyttää jääkaapissa tarjoilupäivään. Koristele kakku tarjoilupäivänä.
- Valmista kinuski. Mittaa kasvivispi ja fariinisokeri kattilaan. Keitä kinuskiksi. Sekoita lopuksi joukkoon valkosuklaa, joka jähmettää kinuskin niin, ettei se valu kakun pinnalta.
- Valuta kinuski kakun pinnalle ja koristele heti puolukoilla.
Hei! Ainesluettelossa ei ole mainintaa soijajugurtista, kuitenkin se käsketään lisätä kuiva-aineiden jälkeen yhdessä öljyn, kaurajuoman ja siirapin kanssa. Kuinka paljon sitä tarvitaan?
Pahoittelut, soijajogurtti on jäänyt puuttumaan listasta. Sitä tarvitaan 3 dl, korjasin ohjeeseen. Kiitos tarkkaavaisuudesta!