Etusivu » Puoloffee eli puolukka-kinuskipiirakka

Puoloffee eli puolukka-kinuskipiirakka

Puoloffee eli puolukka-kinuskipiirakka on syksyn herkullisin leivonnainen. Makea kinuski ja kirpsakat marjat ovat ihania yhdessä.

puoloffee

Puoloffee on ottanut mallia suositulta banoffeelta, mutta banaanin sijaan kinuskin ja kerman kaveriksi pääseekin kirpsakkaa puolukkaa. Makupari on täydellinen, ehkä jopa parempi kuin alkuperäisessä versiossa.

Leivoin puoloffeen vegaanisena ja gluteenittomana, sillä lähipiiriini kuuluu parikin keliakiaa sairastavaa. Vegaaninen ja gluteeniton leivonta ei aina ole kaikkein mutkattominta, mutta erityisesti tällaiset keksipohjaiset piirakat ja kakut on helppoja valmistaa kaikille sopiviksi.

Tässä pari vinkkiä, joiden avulla sinäkin onnistut.

Piirakkapohja kahdesta raaka-aineesta

Puoloffee ei vaadi valmistuakseen montaa raaka-ainetta. Pohjataikina tehdään juustokakkujen tapaan kekseistä sekä sulatetusta vegaanisesta margariinista jauhamalla ainekset tasaiseksi. Käytin valmistukseen Semperin gluteenittomia piparkakkuja. Piparkakun makumaailma istuu täydellisesti kinuskin ja puolukan seuraan. Puoloffee sopisikin loistavasti tarjottavaksi myös joulunajan kahvipöydässä.

Helpoiten piparkakut pyörähtävät murusiksi monitoimikoneessa, mutta jos sinulla ei ole monitoimikonetta, kaulimellakin pärjää. Laita keksit tukevaan, suljettuun pakastuspussiin ja rullaile päältä muutaman kerran kaulimella. Ei haittaa, jos joukkoon jää muutama hieman isompi palanen, kunhan yleisilme on jauhomainen. Sulatettu margariini sekoitetaan keskimurujen joukkoon lopuksi esimerkiksi suuressa kulhossa.

Valmis massa taputellaan irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Vuoka nostetaan jääkaappiin täytteiden valmistuksen ajaksi, jolloin pohja jähmettyy napakasti vuokaan ja pysyy paremmin muodossaan.

Puoloffee: Kinuskin makeutta

Ehkä haastavinta puoloffeen valmistuksessa on kinuskin keittäminen – eikä sekään mitään rakettitiedettä ole.

Kinuskia varten tarvitset kuumennuksen kestävää kasvivispiä. Ole tarkka, sillä kaikki kasvivispit eivät sovi kinuskin valmistukseen. Jos leivot gluteenittomasti, on Alpron soijapohjainen kasvivispi loistava valinta. Lisäksi tarvitset sokeria. Minä käytin fariinisokeria, josta syntyy herkullisen karamellimainen kinuski.

Mittaa sokeri ja kasvivispi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä poreillen niin kauan, kunnes kinuski sakenee. Aikaa kuluu ainakin vartin verran. Siirrä kattila sitten pois levyltä, lisää ripaus suolaa ja anna kinuskin jäähtyä. Kinuski sakenee jäähtyessään, mutta piirakkapohjalle levitettäessä sen tulisi olla edelleen sen verran juoksevaa, että se levittyy pohjalle vaivatta.

Puoloffee: Viimeistely puolukoilla ja kermavaahdolla

Kinuskin kaveriksi levitetään puolukoita. Voit käyttää pakastepuolukoita tai tuoreita puolukoita. Survosta en kuitenkaan tähän käyttäisi. Säästä puolukoita hieman myös piirakan päälle koristeeksi.

Puoloffeen pintaa peittää ihana kermavaahtohuntu. Napakaksi vaahdoksi vatkautuva Oddlygoodin Easy Whipping on loistava valita – ja mikä parasta: se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Vaahdon voi maustaa kevyesti tomusokerilla. Kinuski on kuitenkin sen verran makeaa, että sokeria kannattaa käyttää niukasti.

Levitä valmis vaahto ronskisti piirakan päälle. Ulkonäöllä ei ole niin merkitystä, sillä ilme saa olla rennon huoleton. Viimeistele puoloffee puolukoilla ja nosta tarjolle.

Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä herkulliset vegaaniset leivonnaiset:

puoloffee

Puoloffee

Puoloffee eli puolukka-kinuskipiirakka on syksyn herkullisin leivonnainen. Makea kinuski ja kirpsakat marjat ovat ihania yhdessä.
5 from 1 vote
Valmistelut 30 minutes
Kypsennys 20 minutes
Aika yhteensä 50 minutes
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 8

Raaka-aineet
  

Pohja

  • 250 g piparkakkuja tarvittaessa gluteenittomia
  • 100 g vegaanista margariinia

Kinuski

  • 2 1/2 dl kuumennuksen kestävää kasvivispiä esim. Alpro
  • 2 1/2 dl fariinisokeria
  • 1/4 tl suolaa

Lisäksi

  • 300 g puolukoita
  • 2 dl kasvivispiä
  • 2-3 rkl tomusokeria

Valmistusohjeet
 

  • Valmista pohja. Sulata margariini. Jauha piparkakut ja margariini monitoimikoneessa sekaisin. Painele seos piirakkavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.
  • Valmista kinuski. Mittaa kasvivispi ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla, kunnes kinuski hieman sakenee. Mausta suolalla. Jäähdytä noin huoneenlämpöiseksi. Kaada kinuski piirakkapohjan päälle. Lisää noin 200 grammaa puolukoita.
  • Vatkaa kasvivispi ja tomusokeri vaahdoksi. Levitä piirakkapohjalle. Viimeistele puoloffee lopuilla puolukoilla.

Lue myös nämä:

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!