Etusivu » Kurpitsa – parhaat kurpitsareseptit

Kurpitsa – parhaat kurpitsareseptit

Kurpitsa on syksyn ehdoton hitti ja kurpitsaruoat koko perheen lemppareita. Kokosin blogini parhaat kurpitsareseptit – nappaa ohjeet talteen!

kurpitsapasta

Kurpitsa sopii niin makeaan kuin suolaiseenkin ruoanvalmistukseen. Siitä syntyy samettinen soppa, tuhti pata, mainio pasta ja iki-ihana piirakka.

Kurpitsat jaetaan kesä- ja talvilajikkeisiin. Kesäkurpitsan satokausi on kesällä. Ne syödään keskenkasvuisina ja pehmeäkuorisina, kun taas talvikurpitsoiden annetaan kasvaa täysin kypsäksi ja kovakuoriseksi.

Kovan kuorensa ansiosta talvikurpitsat säilyvät hyvänä jopa kuukausia. Säilytä kurpitsa viileässä esimerkiksi jääkaapin vihanneslokerossa, sillä paras säilytyslämpötila on 8-12 astetta. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata pitää etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten omenan, avokadon tai tomaatin seurassa.

Kurpitsa – käsittely

Kovan kuorensa ansiosta kurpitsa säilyy hyvin, mutta se tekee siitä myös jokseenkin hankalan käsiteltävän. Kurpitsan paloittelua ja kuorimista varten tarvitset tukevan veitsen ja leikkuulaudan sekä hieman ruista ranteeseen.

Jos paahdat kurpitsan uunissa ja teet siitä sosetta, kurpitsaa ei ole välttämätöntä kuoria. Halkaise kurpitsa ja paahda puolikkaat uunissa siltään. Kypsäksi pehmenneen mallon voi kovertaa kuoresta paahtamisen jälkeen.

Jos valmistat kurpitsan toisella tapaa, tuore kurpitsa kannattaa halkaista ja asettaa leikkuulaudalle leikkuupinta alaspäin ja kuoria tukevalla veitsellä – kuorimaveitsi ei siihen tehoa.

Parhaat kurpitsareseptit

Muhkeiden ja mahtavien talvikurpitsojen joukko on monenkirjava ja värikäs. Omat suosikkini ovat pisaran mallinen myskikurpitsa sekä pyöreä hokkaidokurpitsa. Molemmat ovat suhteellisen pienikokoisia ja muihin talvikurpitsoihin verrattuna pehmeäkuorisia, joten niiden käsittely ja käyttö on melko mutkatonta.

Hokkadokurpitsan etuihin on luettava myös se, ettei se muutu vetiseksi kypsennettäessäkään. Siksi hokkaidokurpitsaa voi huoletta lohkoa ja kuutioida ruokiin rakenteen juuri kärsimättä.

Lähes kaikki kurpitsat ovat parhaimmillaan uunissa paahdettuina, jolloin niiden maku tiivistyy ja makeutuu entisestään. Paahdettuna kurpitsat voi käyttää ruoanvalmistuksessa sellaisenaan tai soseena, ja niitä voi hyödyntää myös monipuolisesti leivonnassa.

Kurpitsakeitto monella tapaa

Kurpitsakeitto on syksyn suosikki, joka lämmittää kuin sisäinen villasukka. Paahda kurpitsa uunissa ja tee siitä sosetta. Mausteeksi sopivat esimerkiksi chili sekä Lähi-idän veikeä za’atar.

Tai kokeile kurpitsaa keitossa kahdella tapaan. Soseutettu kurpitsa saostaa liemen ja uunissa makeiksi paahdetut kirpitsakuutiot toimivat kurpitsalaksassa sattumina tofun ja nuudeleiden seurana.

kurpitsakeitto

Ohjeet:

Kurpitsa: Tee siitä curry, pasta tai pata

Keiton lisäksi kurpitsasta kannattaa valmistaa ainakin pastaa, pataa, wokkia ja erilaisia currykastikkeita.

Kurpitsacurry on ehkä parasta, mitä kurpitsasta voi tehdä. Samettisen pehmeä kurpitsacurry on kuin lämmin halaus sisältä päin. Koostumus on ihanan samettinen, maku lempeän tulinen – juuri sellainen, mitä lokakuun viimassa on erityisen paljon himoitsee.

kurpitsa-makaronilaatikko

Ohjeet:

Kurpitsaa välipalaksi tai herkutteluun

Kurpitsa sopii loistavasti myös välipalalle ja herkutteluun. Kurpitsapuuro maustetaan kanelilla ja kardemummalla ja lopputulos on melkein kuin kakkua söisi. Jos jääkaapissasi sattuu olemaan tilkka tähteelle jäänyttä kurpitsasosetta, tee tätä!

Kurpitsapiirakka on porkkanakakun sisar, jossa on lämpimän mausteinen makumaailma ja pinnalla suussa sulava tuorejuustokuorrute.

Kurpitsasoseesta valmistuvat myös supermehevät sämpylät lounaskeiton kylkeen tai iltateen kaveriksi.

kurpitsa

Ohjeet:

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *