Kurpitsasämpylät
Kurpitsasämpylät ovat pehmoisia, meheviä ja syksyn sesonkiin sopivia. Kullankeltaiset sämpylät sisältävät reilusti kurpitsaa ja herkullisen rouheista makua.
Kurpitsasämpylät kätkevät sisäänsä aimo annoksen pehmeää kurpitsasosetta. Kurpitsasose tekee sämpylöistä paitsi ihanan meheviä, myös veikeän värisiä. Meidän 2-vuotias kutsuu sämpylöitä ”keltaisiksi sämpylöiksi”.
Alla vinkit sämpylöiden leivontaan sekä ohje, jolla onnistut!
Kurpitsasämpylät: Taikinaneste kurpitsasoseesta
Sämpylöiden taikinanesteenä käytetään kurpitsasosetta. Kurpitsasose tehdään keittämällä kuorittuja kurpitsakuutioita pienessä määrässä vettä. Pehmeäksi kypsyneet kuutiot soseutetaan samettiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Toki voit käyttää myös valmista kurpitsasosetta, jos sellaista jääkaapistasi tai pakastimestasi sattuu löytymään.
Sämpylätaikinaa varten tarvitaan 5 desilitraa sosetta, joten jos määrä jää vajaaksi, voi joukkoon tarvittaessa lisätä hiukan vettä. Sitten sämpylät leivotaan tavalliseen tapaan: vaivataan ja kohotetaan kahteen kertaan.
Jauhot: Ei pelkkää vehnää
Vehnäjauhojen lisäksi taikinaan lisätään hieman grahamjauhoja, rouheisia sämpyläjauhoja sekä kurpitsansiemeniä. Erilaiset jauhot ja siemenet tuovat taikinaan paitsi kuituja ja ravintoaineita, myös herkullista rouheista makua.
Toki voit vehnäjauhojen lisäksi käyttää vain joko grahamjauhoja tai sämpyläjauhoja. Myös kaurajauhot sopivat loistavasti sämpylätaikinaan.
Kurpitsasämpylät: Viimeistely ja uuniin
Ennen uunia sämpylöiden pinnan voi voidella rypsiöljyllä ja viimeistellä kurpitsansiemenillä tai siemensekoituksella. Sämpylät paistuvat uunin alatasolla noin kymmenessä minuutissa. Valmiit sämpylät tunnistat rapeasta pinnasta ja pohjasta.
Kuten sämpylät yleensäkin, myös kurpitsasämpylät ovat parhaita uunituoreena, mutta maistuvat toki ihanilta myös seuraavana päivänä. Tähteelle jääneet sämpylät kannattaa pakastaa ja sulattaa tarpeen mukaan.
Lisää herkullisia sämpylöitä leivottavaksi
Jos rakastat uunituoreita sämpylöitä, blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä reseptit:
Kurpitsasämpylät
Raaka-aineet
- 1/2 (n. 500 g) myskikurpitsaa
- 2-3 dl vettä
- 2 rkl vaahterasiirappia
- 1 pss (11 g) kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 1/2 dl grahamjauhoja
- 1/2 dl rouheisia sämpyläjauhoja
- n. 6 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kurpitsansiemeniä
- 1/2 dl rypsiöljyä
Voiteluun
- 2 rkl rypsiöljyä
Pinnalle
- 1 dl kurpitsansiemeniä
Valmistusohjeet
- Kuori ja kuutioi kurpitsa. Laita kurpitsakuutiot ja vesi kattilaan ja keitä, kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarvitset 5 dl kurpitsasosetta. Lisää tilkka vettä, jos sosetta on liian vähän. Jäähdytä n. 42 asteiseksi.
- Sekoita 42 asteiseen kurpitsasoseeseen kuivahiiva, suola ja vaahterasiirappi. Lisää ensin grahamjauhot ja sämpyläjauhot. Alusta sitten vehnäjauhot taikinaan ja vaivaa kimmoisaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja kurpitsansiemenet.
- Peitä taikinakulho liinalla ja kohota noin 30 minuuttia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat, leivo taikina sämpylöiksi ja laita uuninpellille. Peitä liinalla ja kohota vielä n. 20 minuuttia.
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele sämpylät rypsiöljyllä ja ripota pintaan kurpitsansiemeniä. Paista uunin keskitasolla 10-14 minuuttia tai kunnes kurpitsasämpylät ovat kypsiä.
Hei!
Rypsiöljy ei oikein kiinnitä siemeniä sämpylöiden päälle, vaan se tuntuvat tipahtelevan kypsien sämpylöiden päältä kaikkialle. Onko sinulla jotain niksiä siemenkoristeiden kiinnitykseen?
Heippa! Voiteluun voi kokeilla myös ruokakaurakermaa. Tai voitelun voi halutessaan jättää vaikka kokonaan pois 🙂