Etusivu » Kurpitsalaksa

Kurpitsalaksa

Kurpitsalaksa on hykerryttävän hyvä keitto arkeen ja viikonloppuun. Samettinen liemi on tämän sopan sielu.

kurpitsalaksa

Kurpitsalaksa on syys- ja talviruokaa parhaimmillaan. Rakastan nuudeliruokia, eivätkä keitot ole tästä poikkeus. Tästä nuudelikeitosta erityisen ihanaa tekee liemeen soseutettu kurpitsa. Nappasin tämän nerokkaan idean Kasviskapinan Hannalta.

Keitto on paitsi herkullinen, myös siitä kiva, ettei kaappiin jää pyörimään ylimääräisiä kurpitsanpuolikkaita. Tähteelle jäänyt osa kurpitsasta nimittäin paahdetaan uunissa sopan sattumiksi. Samalla uuninlämmityksellä valmistuvat myös tofut. Näppärää, eikö?

Käytin Jalotofun Aasiamarinoitua tofua, jonka voi repiä pellille sopivan kokosiksi paloiksi paahtumaan rapsakaksi. Jos et löydä kyseistä tofua, voit käyttää myös marinoimatonta tofua, repiä sen käsin ronskeiksi paloiksi ja pirskotella pintaan hieman seesamiöljyä sekä suolaa.

Sekä kurpitsa että tofu paahtuvat noin vartissa. Jos näyttää, että tofu kärähtää, mutta kurpitsa kaipaisi vielä tovin lisälämpöä, nappaa tofut uunista ja jatka vielä kurpitsan paahtamista.

Liemi on nopea ja helppo tehdä. Mittaa vain ainekset kattilaan, keitä kunnes kurpitsa on pehmeää ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Maku kannattaa lopuksi tarkistaa ja säätää omaan makuun sopivaksi. Kaipaatko liemeen ehkä ripauksen suolaa tai kenties tilkan lisähappoa?

Lisämakua soppaan saat, kun lisäät päälle lopuksi tuoretta korianteria tai muita mieleisiäsi yrttejä sekä chiliviipaleita. Itse lisään höysteeksi myös suolapähkiöitä, mutta ilmankin pärjää.

Jos kaipaat aterialle lisää kaukomaiden tunnelmaa, kata pöytään syömäpuikot ja hörpi ihana liemi suoraan kulhosta, vinkivink!

Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä ihana nuudelikeittoreseptit:

kurpitsalaksa

Kurpitsalaksa

Kurpitsalaksa on hykerryttävän hyvä keitto arkeen ja viikonloppuun. Samettinen liemi on tämän sopan sielu. 
Valmistelut 20 minutes
Kypsennys 20 minutes
Aika yhteensä 40 minutes
Kategoria Keitot
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 kg myski/hokkaidokurpitsaa
  • 1 pkt (300 g) tofua esim. Jalotofu Asia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1/2-1 rkl srirachaa
  • 8 dl kasvislientä
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 rkl maapähkinävoita
  • 2 rkl limetinmehua
  • 2 rkl paahdettua seesamiöljyä
  • 1/2 tl suolaa

Lisäksi

  • 150 g vehnänuudeleita
  • 1 ruukku tuoretta korianteria
  • 1 punainen keskivahva chili
  • 1 dl suolapähkinöitä

Valmistusohjeet
 

  • Kuori kurpitsa. Paloittele noin 300 grammaa kurpitsaa kattilaan. Leikkaa loppu kurpitsa paloiksi ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Pirskottele pintaan öljyä ja ripauta mausteeksi suolaa. Revi tofu viereen ronskeiksi suupalan kokoisiksi paloiksi. Paahda 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Tarkkaile, ettei tofu kärähdä.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Laita valkosipuli ja inkivääri kattilaan kurpitsan seuraan. Mittaa joukkoon sriracha, maapähkinävoi, soijakastike, kasvisliemi ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 15 minuuttia tai kunnes kurpitsa on pehmeää ja kypsää. Lisää limetinmehu, seesamiöljy ja suola. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
  • Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta siivilässä. Viipaloi chili ja hienonna korianteri.
  • Kokoa annos. Asettele suuren keittokulhon pohjalle nuudeleita. Lisää paahtuneet kurpitsakuutiot ja tofu. Kauho päälle lientä. Viimeistele chiliviipaleilla, tuoreella korianterilla sekä suolapähkinöillä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!