Etusivu » Kurpitsacurry

Kurpitsacurry

Kurpitsacurry on ehkä parasta, mitä kurpitsasta voi tehdä. Samettisen pehmeä kurpitsacurry on kuin lämmin halaus sisältä päin.

kurpitsacurry

Kurpitsacurry on porissut lokakuun aikana kattilassa kerran jos toisenkin. Sen koostumus on ihanan samettinen, maku lempeän tulinen – juuri sellainen, mitä lokakuun viimassa on erityisen paljon himoinnut. Juju on keittää currya niin pitkään, että kurpitsakuutiot muuttuvat läpeensä pehmeiksi ja saostavat kastikkeen samettiseksi. Kookosmaito tekee mausta täyteläisen ja chili tuo annokseen sopivasti potkua. 

Kurpitsacurry onnistuu niin myski- kuin hokkaidokurpitsastakin. Itse käytin omaa suosikkiani eli hokkaidokurpitsaa. Se on väriltään valloittavan oranssi ja kypsennettynä maku muuttuu ihanan makeaksi. 

Hokkaidokurpitsan käsittely ei poikkea juuri myskikurpitsan käsittelystä: halkaise kurpitsa, kaavi siemenet sekä rihmasto ja kuori sitten pintaa peittävä kova kuori esimerkiksi tukevan veitsen avulla. Malto on onneksi mukavan pehmeä ja se kannattaa kuutioida noin parin kolmen senttimetrin paloiksi. 

Kurpitsakuutiot paistetaan kattilassa mausteiden kanssa ja keitetään sitten pehmoisiksi kookosmaidon kera. Kurpitsan kaveriksi kuutioin paprikaa. Curryn voi rikastaa esimerkiksi kikherneillä, itse paistoin kaveriksi beanit-suikaleita. Kikherneet voi sujauttaa kattilaan kuumenemaan, kun kurpitsacurry alkaa olla valmis. Beanit-suikaleet sen sijaan kannattaa paistaa erillisellä pannulla rapeiksi ja lisätä vasta valmiin annoksen päälle, jotta ne säilyttävät herkullisen rapsakkuutensa. 

Tarjoa kurpitsacurry riisin, ruokakauran tai ohrahelmien kera ja kruunaa annos halutessasi pähkinöillä sekä tuoreilla yrteillä.

Psssst! Kaipaatko lämpimiä syys- ja talvipäivän ruokia? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

kurpitsacurry

Kurpitsacurry

Kurpitsacurry on ehkä parasta, mitä kurpitsasta voi tehdä. Samettisen pehmeä kurpitsacurry on kuin lämmin halaus sisältä päin.
Valmistelut 15 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 45 mins
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulikynttä
  • 1 rkl inkivääriä
  • 1 chili
  • öljyä paistamiseen
  • 1 paprika
  • 1 hokkaidokurpitsa tai myskikurpitsa
  • 2 rkl keltaista currytahnaa
  • 1 tl garam masalaa
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1/2 limetin mehu

Lisäksi esimerkiksi:

  • kikherneitä tai papuja, beanit-suikaleita tai muuta mieleistäsi kasviproteiinia

Valmistusohjeet
 

  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna chili. Halkaise kurpitsa, poista siemenet, kuori ja kuutioi malto. Suikaloi paprika.
  • Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuli, inkivääri ja chili raukeiksi. Lisää kurpitsakuutiot ja paprikasuikaleet. Paista vielä hetki. Lisää currytahna ja kuivamausteet jatka paistamista vielä muutama minuutti.
  • Kaado kookosmaito kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia hissukseen kannen alla välillä sekoitellen, kunnes kurpitsa on aivan pehmeää.
  • Jos rikastat kurpitsacurryn kikherneillä, lisää ne sekaan lopuksi kuumenemaan. Esim. beanit-suikaleet kannattaa paistaa pannulla erikseen ja lisätä annoksen päälle vasta tarjoiluvaiheessa, jotta ne säilyttävät rapsakkuutensa.
  • Lisää soijakastike ja limetinmehu. Tarkista maku. Tarjoa kurpitsacurry riisin tai ohrahelmien kera.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!