Etusivu » Kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto on syksyinen herkkuruoka, joka sopii arkeen ja viikonloppuun. Omena ja kaneli ovat tämän keiton salaiset aseet.

kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto on lempeän lämmittävä, sakea ja täyteläinen. Yhden astian ruoka on täydellistä arkeen, ja annoksen voi tuplata helposti.

Kasvissosekeitot ovat oivallisia arkiruokia ja erityisesti niitä alkaa himoitsemaan syksyisin ilmojen viilettyä. Vallan ihana sosekeitto valmistuu myskikurpitsasta. Kurpitsakeiton voi valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottelemaan, mutta jos aikaa on puoli tuntia, ehtii ruoka valmistua kurpitsasta keitoksi – nopeaa ja helppoa.

Kurpitsakeitto: Raaka-aineet, simppelit mutta hyvät

Erityisesti alkusyksystä erilaisia kurpitsoita on kauppojen vihannesosastot pullollaan. Itse valitsen ostoskoriinin yleensä hokkaido- ja myskikurpitsaa, joista jälkimmäinen sopii loistavasti sosekeittojen raaka-aineeksi, sillä se pehmenee samettiseksi kattilassa kiehuessaan.

Myskikurpitsan etuihin kuuluu myös koko ja helppous. Myskikurpitsa on kooltaan juuri sopivan kokoinen sosekeittoa varten eli jääkaappiin ei jää pyörimään epämääräisiä kurpitsalohkoja, vaan koko kaveri tulee hyödynnettyä. Tarvitset kattilalliseen keittoa yhden keskikokoisen eli noin kilon painoisen myskikurpitsan. Lisäksi myskikurpitsan kuori on verrattain pehmeä, joten sen saa turvallisesti leikattua, kunhan käytössä on tukeva leikkuulauta ja terävä veitsi.

Kurpitsan kaveriksi keittoon sujautetaan omenaa ja sipulia sekä mausteeksi valkosipulia, chiliä ja inkivääriä. Ripaus kanelia tuo tähän keittoon lempeää lämpöä. Kookosmaito täytelöittää maun, mutta jos kookoksen maku ei ole mieleesi, voit mainiosti käyttää myös kaurakermaa.

Valmistus yhden kattilan taktiikalla

Kurpitsakeitto tehdään ilman suurempia kikkailuja. Ensin kattilassa kuullotetaan sipuli. Sen paistamisessa ei kannata hoppuilla, jotta terävä maku pehmenee. Pidä lämpö lempeänä ja sekoita välillä, niin sipuli ei ennätä kärventyä. Sipulin kuullottuessa ennätät hyvin käsitellä muut keiton raaka-aineet, ne nimittäin pääsevät kypsymään vasta, kun sipuli on läpikuultavaa ja pehmeää.

Nesteeksi lisätään vettä ja kookosmaitoa. Itse tykkään melko sakeasta keitosta, joten pidän nesteen määrän maltillisena. Lorauta sinä vettä tilkkanen enemmän, jos olet ohuempien keittojen ystävä. Muista tarkistaa myös suolan määrä, sillä vesi luonnollisesti laimentaa makumaailmaa.

Soseuta kurpitsakeitto sauvasekoittimella tai kippaa ainekset tehosekoittimeen ja surauttele soppa samettiseksi.

kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto: Viimeistely

Kurpitsakeitto on itsessään melko kevyttä ja rakenteeltaan ehkä vähän tylsääkin syötävää. Ruokaisuutta ja rakennetta saat kun paahdat pinnalle kikherneitä ja maustat ne tujauksella chilijauhetta.

Kikherneet tuppaavat poksumaan kuumalla pannulla, joten ole varovainen. Voit hillitä räjähtelyä kuivaamalla huuhdotut kikherneet huolellisesti puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.

Kokkaa kurpitsasta muutakin kuin keittoa

Kurpitsasta kannattaa valmistaa muutakin kuin keittoa. Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä mainiot kurpitsareseptit:

kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto on syksyinen herkkuruoka, joka sopii arkeen ja viikonloppuun. Omena ja kaneli ovat tämän keiton salaiset aseet. 
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 20 minutes
Aika yhteensä 35 minutes
Kategoria Keitot
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 kg myskikurpitsaa 1 keskikokoinen kurpitsa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1 hapan omena
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2-3 dl vettä
  • 2 1/2 dl kookosmaitoa
  • 1/4 tl jauhettua kanelia
  • 1/4 tl tulista chilijauhetta
  • 1/2-1 tl suolaa

Paahdetut kikherneet

  • 1 tlk (230g ) kikherneitä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl tulista chilijauhetta

Valmistusohjeet
 

  • Kuori ja suikaloi sipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuli rauhassa raukeaksi. Sipulin kuullottuessa ennätät käsitellä muut sopan raaka-aineet. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Kuutioi omena. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri.
  • Kun sipuli on pehmeää, lisää kattilaan valkosipuli ja inkivääri. Paista sekoitellen vielä pari minuuttia. Lisää kurpitsa- ja omenakuutiot sekä vesi, kookosmaito, kaneli ja chilijauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää suola ja soseuta keitto sauvasekottimella.
  • Valmista paahdetut kikherneet keiton kiehuessa. Huuhtele ja kuivaa kikherneet. Kuumenna öljy pannulla ja paista kikherneet rapeiksi välillä pannua ravitstellen. Lisää paistamisen loppuvaiheessa suola ja chilijauhe. Ravista pannua niin, että mausteet tarttuvat tasaisesti kikherneiden pintaan.
  • Tarjoa kurpitsakeitto paahdettujen kikherneiden kanssa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!