Kaali – parhaat kaalireseptit
Kaali taipuu moneen. Kaalilaatikko, kaalikeitto ja kaalipiirakka ovat kaaliruokien klassikoita, mutta kaalista on paljon muuhunkin. Nappaa blogini parhaat kaalireseptit ja herkuttele.
Kaali on todellinen kotikeittiön moniottelija. Kaalireseptit hurmaavat ja kaaliruoat ovat suomalaisten suosikkeja. Eikä ihme! Kaalista voi valmistaa nostalgisia perinneruokia ja trendikkäitä arkiruokia. Kaiken hyvän lisäksi kaali on edullista, terveellistä, maukasta ja todella monipuolista valmistettavaa. Kaali sopii niin herkkusuun, keventäjän kuin penninvenyttäjänkin lautaselle.
Valko- eli keräkaali on tunnetuin ja suosituin kaalilajimme. Keräkaali jaetaan varhais-, kesä-, syys-, ja talvikaaleihin. Mehevää kotimaista varhaiskaalta on saatavilla touko-kesäkuun vaihteessa. Syys- ja talvikaalit ovat maultaan voimakkaampia ja säilyvät pitkään.
Kaupassa kannattaa valita tiivis ja kokoonsa nähden painava kaali, jolloin kasvis on mehevimmillään. Keräkaali säilyy parhaiten viileässä, 2 – 4 asteessa muovikelmuun käärittynä ja erillään etyleeniä erittävistä kasviksista, kuten tomaatista ja omenasta.
Kun kaupan hyllystä nappaa kaalin kerän ostoskärryyn, on luvassa vaikka mitä mahdollisuuksia edulliseen ja herkulliseen arkiruokaan. Parhaimmillaan kaali on hissukseen haudutettuna tai raakana salaatiksi valmistettuna.
Kaali: mehevä salaatti monella tapaa
Kaalisalaatti on supermehevää ja monipuolista syötävää. Napakka talvikaali taipuu meheväksi salaattipohjaksi, kun sen suikaloi ohuen ohueksi ja rutistelee esimerkiksi käsin pehmeämmäksi. Joukkoon voi ripauttaa hieman suolaa, joka lepyttää kaalia entisestään.
Kaalin kaveriksi sopii esimerkiksi fenkoli, omenat, porkkana ja erilaiset yrtit. Kastike voi olla simppeli öljykastike tai astetta tuhdimpi majoneesikastike. Mausteikka kaalisalaattiin saa lähes loputtomasti vaihtelua.
Kaalisalaatti – coleslaw
Kaalisalaatti eli coleslaw on salaattien helmi. Tämä coleslaw saa mehevän lisän mukaan raastetusta omenasta. Tuhti majoneesikastike kevenee, kun osan majoneesista korvaa astetta raikkaammalla gurtilla.
Ohje: Kaalisalaatti – coleslaw
Jouluinen kaalisalaatti
Kaalisalaatti voi olla myös joulupöydän vetonaula. Jouluinen kaalisalaatti on loistava valinta tuhtien jouluruokien kylkeen. Omena, pähkinät ja kuivatut hedelmät tuovat salaattiin juhlan tunnun.
Ohje: Jouluinen kaalisalaatti
Punakaalisalaatti
Vaihda valkoinen keräkaali vaihteeksi purppuraiseen punakaaliin. Se sopii käytettäväksi keräkaalin tapaan. Tämä punakaalisalaatti nojaa makumaailmaltaan Aasian suuntaan. Tässä mehevässä salaatissa on näköä ja makujen ilotulitusta.
Ohje: Punakaalisalaatti
Kaalilaatikot
Kaalilaatikko on syksyn ja talven suosikkiruoka, jonka voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla. Paras kaalilaatikko syntyy, kun ruoka saa hautua uunissa hissukseen ainakin tunnin verran. Näin kaali makeutuu ja mehevöityy suussa sulavaksi herkuksi. Valmista kaalilaatikko vegaanisesti sujauttamalla kaalin kaveriksi soijarouhetta tai linssejä.
Soijarouhe-kaalilaatikko
Soijarouhe-kaalilaatikko on halpa ja helppo ruoka, josta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Hissukseen uunissa makeaksi hautunut vuokaruoka on kotiruokien aatelistoa.
Ohje: Soijarouhe-kaalilaatikko
Vegaaninen kaalilaatikko
Vegaaninen kaalilaatikko syntyy korvaamalla jauheliha linsseillä. Riisin voi kaalilaatikossa mainiosti korvata kotimaisella ruokakauralla tai vaikkapa ohrasuurimoilla.
Ohje: Vegaaninen kaalilaatikko
Kaaliruoka twistillä
Kun mielesi tekee jotakin muuta kuin perinteistä kaalilaatikkoa tai kaalikääryleitä, kokeile vaikkapa
Kaali-kikhernefoogath
Intialainen kaali-kikhernefoogath yhdistää kotimaisen kaalin, kikherneet ja intialaisen makumaailman. Edullinen arkiruoka on enemmän kuin osiensa summa.
Ohje: Kikhernefoogath
Kaalikeitto
Kaalikeitto on arkiruokien klassikko. Tässä ohjeessa on chilin potkua ja herkullista aasialaista meininkiä. Liemessä on kookoskermaa ja maustena korealaisesta keittiöstä tuttua gochujang-chilitahnaa.
Ohje: Kaalikeitto
Kaalipasta
Kaalipasta on syksyn herkullisin pasta. Makeaksi karamellisoitunut kaali, timjami ja umaminen juusto muodostavat vastustamattoman makutrion. Rouhi pinnalle vielä pähkinöitä ja saat superherkkua!
Ohje: Kaalipasta
Kaali-nuudelipannu
Kaali-nuudelipannu on kaikkea, mitä kelpo arkiruoalta voi toivoa: se on helppo, nopea, edullinen ja vieläpä ihan superherkullinen. Ruoka syntyy parista levystä vehnänuudeleita, edullisesta valkokaalista, satoisasta lehtikaalista sekä Hernis safkarouheesta.
Ohje: Nuudelipannu
Soijasuikalewokki
Soijasuikalewokki on koukuttavan herkku ruoka, johon chilipähkinät tuovat upean makulisän. Ruoka ei ole wokeista kaikkein mutkattomin valmistettava, mutta niin ihanan makuinen, että pieni vaivannäkö kannattaa nähdä.
Ohje: Soijasuikakewokki