Etusivu » Kasvispiirakka

Kasvispiirakka

Kasvispiirakka on loistava tarjottava melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Herkullinen yhdistelmä kermaisen pehmeää täytettä ja mehevää pohjaa on kerrassaan upea!

kasvispiirakka

Kasvispiirakka seikkailee sujuvasti arjessa ja juhlassa, muuntuu tarvittaessa moneksi, eikä ole koskaan liian hienoa tai liian vaatimatonta tarjottavaa. Siksi vegaaninen kasvispiirakka on suosikkitarjottavani lähes tilanteessa kuin tilanteessa.

Kasvispiirakka: Maukas pohja vaatii pari niksiä

Vegaaninen piirakkapohja on superhelppo tehdä. Tarvitset vegaanista margariinia, jauhoja sekä ripauksen suolaa.

Suolaisen piirakan tekemisessä on pari kikkaa, jotka tekevät kaikista piirakoista parempia: jäähdytä taikina ja esipaista se vasta sitten. Jääkaappikylmä taikina pysyy vaivatta vuoassa. Esipaisto puolestaan takaa, että pohja kypsyy herkullisen rapeaksi eikä vahingossa jää täytteiden alla raa’aksi. Taputtele siis taikina voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille, laita tunniksi jääkaappiin ja esipaista sitten kymmenisen minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.

Näillä nikseillä kasvispiirakka saa rapean pohjan, jonka ihanuuden ymmärtää heti syödessään. Kun pienellä vaivalla tulee täydellistä, kannattaa vaiva ja ajankäyttö todellakin nähdä.

Täytteet tekevät piirakan

Kasvispiirakan täytteeksi tulee tietysti, no, kasviksia. Voit valita lempparisi, mutta suosittelen kokeilemaan paprikan, kirsikkatomaattien ja aurinkokuivattujen tomaattien mainiota yhdistelmää.

Mehevän täytteen salaisuutena on kaurakerman ja vegetuorejuuston yhdistelmä, joka kaadetaan esipaahdetun pohjan sekä kasvisten pinnalle. Mukaan sekoitetaan lusikallinen maissitärkkelystä sekä ripaus mausteita – suolaa ja pippuria ainakin sekä kuivattuja yrttejä maun mukaan. Minä käytin timjamia, yrteistä ihaninta.

Uunista tullessaan täyte on hieman pehmeää, mutta jäähtyessään se napakoituu juuri sopivasti. Malta siis hetki ja leikkaa kasvispiirakka tarjolle vasta aikaisintaan tunti uunista noston jälkeen tai vaikka seuraavana päivänä, jolloin se on saanut rauhassa tekeytyä.

Kirsikkatomaatit kannattaa muuten laittaa piirakkaan leikkauspinta ylöspäin aivan viimeiseksi, jotta ne säilyvät mehevinä eivätkä turhaan vetistä piirakkaa. Samalla tomaatit karamellisoituvat uunin lämmössä upean makeiksi.

Paljon muuta ei sitten tarvitakaan. Tuore basilika tekee piirakasta raikkaan ja juhlavan, arkena pärjää ilmankin.

Jos kasvispiirakka on lempparisi ja suolaiset piirakat sekä leivonnaiset muutenkin ovat juttusi, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

kasvispiirakka

Kasvispiirakka

Kasvispiirakka on loistava tarjottava melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Herkullinen yhdistelmä kermaisen pehmeää täytettä ja mehevää pohjaa on kerrassaan upea!
Valmistelut 20 minutes
Kypsennys 30 minutes
Aika yhteensä 50 minutes
Kategoria Suolaiset leivonnaiset
Annokset 6

Raaka-aineet
  

Pohja

  • 125 g vegaanista margariinia
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurajauhoja tai grahamjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
  • 100 g kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl öljyä
  • 2 dl kaurakermaa
  • 150 g kasvipohjaista tuorejuustoa esim. Oatly
  • 1/2 dl kaurajuomaa
  • 1 rkl maissitärkkelystä Maizena
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl kuivattua timjamia

Voiteluun

  • 1 rkl vegaanista margariinia

Valmistusohjeet
 

  • Voitele halkaisijaltaan 26 cm:n kokoinen piirakkavuoka.
  • Mittaa margariini, jauhot ja suola monitoimikoneeseen ja aja murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja pyöräytä taikina palloksi. Vaihtoehtoisesti voit nyppiä ainekset käsin tasaiseksi taikinapalloksi.
  • Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan, pistele pohjaan haarukalla reikiä ja laita jääkaappiin jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele paparika pieniksi kuutioiksi. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit. Puolita kirsikkatomaatit.
  • Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää paprika ja valkosipuli ja jatka paistamista, kunnes paprika hieman pehmenee. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja mausta ripauksella suolaa. Siirrä syrjään jäähtymään.
  • Sekoita kaurakerma, tuorejuusto, kaurajuoma, maissitärkkelys sekä mausteet vispilällä tasaiseksi.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Nosta vuoka uunista ja nosta lämpö 225 asteeseen.
  • Lisää esipaistetun pohjan päälle sipuli-paprikaseos. Levitä päälle kaurakerma-tuorejuustoseos. Asettele päälle puolitetut kirsikkatomaatit. Nosta piirakka takaisin uuniin ja paista vielä 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua.

Lue myös nämä:

4 Comments

  1. Mitä jauhoja käyttäisit gluteenittomaan versioon?

    1. Hei, pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Jostain syystä kommenttisi on mennyt ohi seulani. Olen leiponut gluteenittomia piirakoita Semperin gluteenittomista jauhoseoksista. Maku on hyvä, mutta koostumuksesta tulee hieman mureneva, joten aivan tyytyväinen en ole ollut lopputulokseen. Paremmin en osaa tähän hätään auttaa, vaatii itsellänikin vielä hieman harjoittelua ja testailua 🙂

      1. Tää resepti vaikuttaa ihanalta! Harmittavan pieni vain juhliin, saisiko tätä muutettua pellilliseksi, mitä luulet ja millä mittasuhteilla? 🙂

        1. Tämän piirakan täyte on vähän pehmeämpi kuin perinteisen piirakan ja pelkään, että pellille leivottuna se saattaa jäädä keskeltä sen verran pehmeäksi, että sitä on vaikea leikata. Testaisin ainakin ensin, ennen kuin leipoisin juhliin. Tekisin todennäköisesi ainakin kolminkertaisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!