Kasvispiirakka
Kasvispiirakka on loistava tarjottava melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Herkullinen yhdistelmä kermaisen pehmeää täytettä ja mehevää pohjaa on kerrassaan upea!

Kasvispiirakka seikkailee sujuvasti arjessa ja juhlassa, muuntuu tarvittaessa moneksi, eikä ole koskaan liian hienoa tai liian vaatimatonta tarjottavaa. Siksi vegaaninen kasvispiirakka on suosikkitarjottavani lähes tilanteessa kuin tilanteessa.
Kasvispiirakka: Maukas pohja vaatii pari niksiä
Vegaaninen piirakkapohja on superhelppo tehdä. Tarvitset vegaanista margariinia, jauhoja sekä ripauksen suolaa.
Suolaisen piirakan tekemisessä on pari kikkaa, jotka tekevät kaikista piirakoista parempia: jäähdytä taikina ja esipaista se vasta sitten. Jääkaappikylmä taikina pysyy vaivatta vuoassa. Esipaisto puolestaan takaa, että pohja kypsyy herkullisen rapeaksi eikä vahingossa jää täytteiden alla raa’aksi. Taputtele siis taikina voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille, laita tunniksi jääkaappiin ja esipaista sitten kymmenisen minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.
Näillä nikseillä kasvispiirakka saa rapean pohjan, jonka ihanuuden ymmärtää heti syödessään. Kun pienellä vaivalla tulee täydellistä, kannattaa vaiva ja ajankäyttö todellakin nähdä.
Täytteet tekevät piirakan
Kasvispiirakan täytteeksi tulee tietysti, no, kasviksia. Voit valita lempparisi, mutta suosittelen kokeilemaan paprikan, kirsikkatomaattien ja aurinkokuivattujen tomaattien mainiota yhdistelmää.
Mehevän täytteen salaisuutena on kaurakerman ja vegetuorejuuston yhdistelmä, joka kaadetaan esipaahdetun pohjan sekä kasvisten pinnalle. Mukaan sekoitetaan lusikallinen maissitärkkelystä sekä ripaus mausteita – suolaa ja pippuria ainakin sekä kuivattuja yrttejä maun mukaan. Minä käytin timjamia, yrteistä ihaninta.
Uunista tullessaan täyte on hieman pehmeää, mutta jäähtyessään se napakoituu juuri sopivasti. Malta siis hetki ja leikkaa kasvispiirakka tarjolle vasta aikaisintaan tunti uunista noston jälkeen tai vaikka seuraavana päivänä, jolloin se on saanut rauhassa tekeytyä.
Kirsikkatomaatit kannattaa muuten laittaa piirakkaan leikkauspinta ylöspäin aivan viimeiseksi, jotta ne säilyvät mehevinä eivätkä turhaan vetistä piirakkaa. Samalla tomaatit karamellisoituvat uunin lämmössä upean makeiksi.
Paljon muuta ei sitten tarvitakaan. Tuore basilika tekee piirakasta raikkaan ja juhlavan, arkena pärjää ilmankin.
Jos kasvispiirakka on lempparisi ja suolaiset piirakat sekä leivonnaiset muutenkin ovat juttusi, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Perunagalette
- Galette tomaattitäytteellä
- Vegaaninen voileipäkakku
- Vegaaninen peltivihis
- Soijarouhepasteijat

Kasvispiirakka
Raaka-aineet
Pohja
- 125 g vegaanista margariinia
- 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaurajauhoja tai grahamjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 2 rkl kylmää vettä
Täyte
- 1 sipuli
- 1 punainen paprika
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
- 100 g kirsikkatomaatteja
- 1 rkl öljyä
- 2 dl kaurakermaa
- 150 g kasvipohjaista tuorejuustoa esim. Oatly
- 1/2 dl kaurajuomaa
- 1 rkl maissitärkkelystä Maizena
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 tl kuivattua timjamia
Voiteluun
- 1 rkl vegaanista margariinia
Valmistusohjeet
- Voitele halkaisijaltaan 26 cm:n kokoinen piirakkavuoka.
- Mittaa margariini, jauhot ja suola monitoimikoneeseen ja aja murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja pyöräytä taikina palloksi. Vaihtoehtoisesti voit nyppiä ainekset käsin tasaiseksi taikinapalloksi.
- Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan, pistele pohjaan haarukalla reikiä ja laita jääkaappiin jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele paparika pieniksi kuutioiksi. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit. Puolita kirsikkatomaatit.
- Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää paprika ja valkosipuli ja jatka paistamista, kunnes paprika hieman pehmenee. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja mausta ripauksella suolaa. Siirrä syrjään jäähtymään.
- Sekoita kaurakerma, tuorejuusto, kaurajuoma, maissitärkkelys sekä mausteet vispilällä tasaiseksi.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Nosta vuoka uunista ja nosta lämpö 225 asteeseen.
- Lisää esipaistetun pohjan päälle sipuli-paprikaseos. Levitä päälle kaurakerma-tuorejuustoseos. Asettele päälle puolitetut kirsikkatomaatit. Nosta piirakka takaisin uuniin ja paista vielä 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua.