Etusivu » Vegaaninen kaalilaatikko

Vegaaninen kaalilaatikko

Puhutaanko hetki kaalilaatikosta? Vegaaninen kaalilaatikko nimittäin jakaa mielipiteitä, mutta kuuluu ainakin omiin syksyn suosikkiruokiini.

vegaaninen kaalilaatikko

Vegaaninen kaalilaatikko ei vaadi montaakaan raaka-ainetta eikä kummempia kikka kolmosia onnistuakseen, mikä sopii kaltaiselleni mutkat suoriksi -kokille enemmän kuin hyvin. Pari niksiä on kuitenkin syytä pitää takataskussa. Tällä ohjeella teet maailman parasta kaalilaatikkoa.

Kaalilaatikko on herkkusuille, vaan ei hätähousuille

Vegaanisen kaalilaatikon raaka-ainelista on lyhyt ja vaatimaton. Itse asiassa kaalilaatikko vaatii vain pitkän haudutusajan, sillä vasta silloin kaali muuttuu pehmeäksi ja maultaan miellyttävän makeaksi. Älä siis hoppuile, vaan anna laatikon muhia uunissa miedossa lämmössä useamman tunnin ajan. Kaksi tuntia on minimi, mutta ei pidempikään aika pahitteeksi ole, päin vastoin.

Vegaaninen kaalilaatikko on ruoka, jota kannattaa kokkailla leppoisana syyssunnuntaina, kun aikaa on riittämiin pilkkomiseen, keittämiseen ja paahtamiseen.

Esivalmistellut ainekset kumotaan uunivuokaan, sekoitetaan, nostetaan uuniin ja sitten vain odotellaan herkkuruoan valmistumista. Itselläni on tapana tehdä kaalilaatikko valmiiksi sunnuntai-iltana, niin maanantain taklaa astetta kevyemmin. Kaalilaatikko kun tuppaa maistua monien muiden laatikkoruokien tapaan ihan yhtä hyvältä myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

vegaaninen kaalilaatikko

Vegaaninen kaalilaatikko höystetään linsseillä

Vegaaninen kaalilaatikko syntyy korvaamalla jauheliha linsseillä. Kiinteät vihreät tai pienet mustat belugalinssi sopivat molemmat kaalilaatikon rikastajiksi. Punaisilla ja keltaisilla linsseillä on tapana puuroutua, joten säästäisin ne suosiolla keittojen ja kastikkeiden raaka-aineeksi.

Riisin voi kaalilaatikossa mainiosti korvata kotimaisilla ohrasuurimoilla tai vaikkapa neljän viljan ateriajyvillä. Molemmat kypsyvät riisin tapaan noin vartissa.

Puolukoita vielä päälle, niin kyllä kelpaa!

Psssst! Jos kaipaat arkeesi lisää helppoja vuokaruokia, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

vegaaninen kaalilaatikko

Vegaaninen kaalilaatikko

Vegaaninen kaalilaatikko rikastetaan ohralla ja linsseillä. Helppo vuokaruoka hautuu hissukseen uunissa syksyn parhaaksi herkkuruoaksi.
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 2 hrs 30 mins
Aika yhteensä 2 hrs 50 mins
Kategoria Arkiruoka
Annokset 6

Raaka-aineet
  

  • 1 iso sipuli
  • öljyä paistamiseen
  • 1 1/2 dl ohrahelmiä esim. Torino
  • 2 tlk (à 230 g) vihreitä linssejä tai vastaava määrä keitettyjä (myös belugalinssit sopivat)
  • n. 800 g valkokaalia
  • n. 2-5 dl kasvislientä
  • 1/2 rkl meiramia
  • 4 rkl tummaa siirappia
  • 1-2 tl suolaa

Tarjoiluun

  • puolukoita tai puolukkasurvosta

Valmistusohjeet
 

  • Keitä ohrahelmet kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Kuori ja silppua sipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa ja kuullota sipulia muutama minuutti, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi.
  • Suikaloi kaali noin puolen senttimetrin suikaleiksi ja paista pannulla (tämä kannattaa tehdä useammassa erässä), kunnes se painuu hieman kasaan. Voit lisätä pannulle myös pienen tilkan vettä.
  • Sekoita paistetut kaalisuikaleet ja sipulit, keitetyt ohrahelmet, huuhdellut ja valutetut vihreät linssit sekä mausteet ja siirappi keskenään uunivuoassa. Lisää pari kolme desilitraa kasvislientä niin, että kaaliseos on miltei nesteen peitossa. Tarvittavan nesteen määrä vaihtelee, sillä vuoden ajasta riippuen kaalista saattaa irrota eri määrä nestettä. Lisää siis kasvislientä paistamisen aikana, mikäli tarpeellista.
  • Paahda kaalilaatikkoa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia ja laske sen jälkeen lämpötila 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä pari tuntia. Sekoita muutaman kerran paiston aikana. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka foliolla.
  • Tarjoa vegaaninen kaalilaatikko puolukoiden tai puolukkasurvoksen kera.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!