Vegaaninen piirakka
Vegaaninen piirakka voi olla suolainen tai makea. Ja mikä parasta, se on aina ajankohtainen, kun lastaat täytteeksi sesongin suosikit!

Vegaaninen piirakka ei ole yhtään sen vaikeampi leivottava kuin perinteinenkään piirakka. Päin vastoin, usein leivonnainen valmistuu todella helposti ilman päriseviä keittiövälineitä puuhaarukan ja parin taikinakulhon taktiikalla.
Kokosin alle parhaat vinkit vegaanisen piirakan valmistukseen sekä blogini parhaat ohjeet, joiden joukosta löydät taatusti jokaiseen tilanteeseen, tarpeeseen ja makuun sopivan tarjottavan.
Vegaaninen piirakkapohja
Helpoimmillaan vegaaninen piirakkapohja tehdään vaihtamalla voi vegaaniseen margariiniin ja jättämällä kananmunat taikinasta pois. Taikinan voi notkistaa tilkalla kaurajuomaa tai vettä. Pohja onnistuu usein yhden kulhon ja puuhaarukan voimin.
Jauhoiksi sopivat vehnäjauhot, joista osan voi korvata kuitupitoisella ja astetta rouheisemmalla kaurajauholla tai vaikkapa grahamjauhoilla. Gluteenittomiakin jauhoja voi pohjassa käyttää, mutta tällöin pohja on huomattavasti murenevaisempi.
Laiska tai kiireinen leipuri hyödyntää valmista vegaanista piirakkapohjaa, jonka voi napata mukaan kaupan pakastealtaasta. Tarjolla on vegaaniseen ruokavalioon sopivia makeita ja suolaisia piirakkapohjia. Myös moni lehtitaikina sekä esimerkiksi rapeaksi paistuva filotaikina sopivat vegaaniseen ruokavalioon ja loistavasti erilaisten piirakoiden leipomiseen.
Vegaaninen piirakka: Täytteet
Vegaaninen piirakka on parhaimmillaan, kun sen lastaa sesongin parhailla aineksilla. Keväällä leivotaan tietysti raparperipiirakkaa, myöhemmin kesällä mustikkapiirakkaa ja syksyllä omenapiirakkaa. Sesongin ulkopuolella kannattaa hyödyntää pakastaltaan aarteet: esimerkisi mehevä mustikkapiirakka onnistuu vallan mainiosti myös pakastemarjoista.
Muista myös suolaiset täytteet ja leivo vegaaninen piirakka vaihteeksi vaikka peruna- tai tomaattitäytteellä. Kasvispiirakkaan voi lastata omat mielirehut tai jääkaapin perukoille unohtuneet tähteet.
Mehevyyttä piirakka saa maidon kaltaisista valmisteista. Vegaaninen rahkapiirakka onnistuu soijarahkasta ja suolaiseen piirakkaan voi hyödyntää erilaisia kaurakermoja ja fraichea sekä tuorejuustoa. Myös vegaanisten ”juustojen” valikoimassa riittää valinnanvaraa. Niitä voi ripotella piirakkaan tuomaan lisämehevyyttä.
Moni vegaaninen piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä vetäydyttyään yön jääkaapissa. Näin täyte jähmettyy ja maut tasaantuvat. Malta siis mielesi ja aloita leivonta jo hyvissä ajoin.
Vegaaninen piirakka: Hedelmäiset piirakat
Vegaanisen piirakan täytteissä vain mielikuvitus on rajana, mutta parhaalta se maistuu sesongin herkuista leivottuna. Raparperipiirakka ihastuttaa alkukesästä ja myöhemmin syksyllä leivotaan tietysti omenapiirakka. Persikat sopivat esimerkiksi pääsiäiseen.
Monikaan piirakkaohje ei kuitenkaan ole sesonkiin sidottu. Täytteitä voi ja kannattaa vaihdella ja ohjeet kannattaa napata talteen myös eri sesonkeja varten.

Maisemakahvilan raparperipiirakka vegaanisesti
Maisemakahvilan raparperipiirakka on klassikko, jota on leivottava joka kevät ensimmäisten raprperinvarsien puskiessa kasvimaan perukoilta. Ohje on suosittu ja syystä! Se yhdistää mehevän piirakkapohja, täyteläisen rahkakerroksen, kirpsakat raparperinpalat sekä rapean murukerroksen. Vaikka kerroksia on monta, tämä vegaaninen piirakka valmistuu yllättävän helposti.
Ohje: Maisemakahvilan raparperipiirakka

Vegaaninen rapareripiirakka
Jos kaipaat hieman perinteisempaa raparperipiirakkaa, joka on silti helppotekoinen ja ihanan mehevä, tartu tähän ohjeeseen. Kesän paras vegaaninen raparperipiirakka on helppotekoinen, maukas ja mehevä, raikkaan kirpsakka sekä rapealla muruseoskella viimeistelty. Tämä vegaaninen piirakka on jo itsessään niin mehevä ja maukas, että sitä söisi vaikka sellaisenaan, mutta vaniljakastike tai jäätelö ovat piirakan oivat makuparit .
Kirpsakat raparperit antavat leivonnaiselle luonnetta, mutta myöhemmin kesällä raparperit voi ja kannattaa korvata muilla sesongin herkuilla, vink vink!
Ohje: Vegaaninen raparperipiirakka

Omenapiirakka Satu Koiviston ohjeella
Satu Koiviston omenapiirakka eli #somenapiirakka on niittänyt mainetta ja kunniaa. Leivonnainen on mantelijauhon ansiosta ihanan mehevä ja maukas. Vegaaninen versio suosikista onnistuu pienellä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla.
Ohje: Omenapiirakka Satu Koiviston ohjeella

Vegaaninen omenapiirakka
Vegaaninen omenapiirakka valmistuu vähällä vaivalla ja vie kielen. Piirakan jekku on suussa sulava maapähkinävoimuru. Vaniljakastike on omenapiirakan klassikkoseuralainen ja se sopii täydellisesti myös tämän piirakan kylkeen. Herkulta vegaaninen omenapiirakka tosin maistuu sellaisenaankin.
Ohje: Vegaaninen omenapiirakka

Persikkapiirakka
Persikkapiirakka valmistuu vähällä vaivalla vaikka pääsiäisen kahvipöytään. Ilahduttavaa on se, että leivonnainen valmistuu ilman pöriseviä laitteita kahden kulhon ja yhden puuhaarukan taktiikalla.
Ohje: Persikkapiirkka
Vegaaninen piirakka: Marjapiirakat
Marjapiirakat kuuluvat ehdottomasti marjasesonkiin, mutta niitä kannattaa toki leipoa ympäri vuoden pakastemarjoista. Jos käytät piirakassa pakastemarjoja, pyöräytä ne perunajauhoissa ennen vuokaan kippaamista.

Vegaaninen mustikkapiirakka
Vegaaninen mustikkapiirakka on herkkujen herkku, jota on leivottava ainakin kerran kesässä. Piirakassa on kolme kerrosta: mehevä kardemumman maustama pohja, pehmeä rahkatäyte ja päällä herkullinen muruseos. Tämä piirakka on ihanan mehevä ja maukas – mustikkapiirakoista ehkä oma suosikkini.
Ohje: Vegaaninen mustikkapiirakka

Vegaaninen mamman marjapiirakka
Vegaaninen marjapiirakka on yhtä herkullinen ja helppotekoinen kuin perinteinenkin. Se onnistuu niin sesongon marjoista kuin pakastaltaan aarteistakin. Mehevä rahkatäyte, raikkaat marjat ja murea piirakkapohja ovat tämän vegaanisen piirakan avainsanat.
Ohje: Vegaaninen mamman marjapiirakka
Vegaaninen piirakka suolaisena
Ei makeaa mahan täydeltä! Vegaaninen suolainen piirakka maistuu, kun sokerihammasta ei kolota. Leivonnainen sopii paitsi kahvi- ja buffetpöydän tarjottavaksi, myös vaikkapa lounaaksi raikkaan salaatin kanssa. Leivo vegaaninen suolainen piirakka rennosti pellille tai perinteen tapaan piirakkavuokaan.

Perunagalette
Perunagalette on ranskalaiselta avopiirakalta mallia ottava leivonnainen, joka maistuu suolaisena suupalana tai lounaskeiton kaverina. Tämä vegaaninen piirakka on ihanan rento herkku, jonka ulkonäön kanssa ei ole niin nökönuukaa.
Rustiikkinen ulkomuoto kuuluu asiaan, mikä ilahduttaa varmasti, mikäli olet kaltaiseni mutkat suoriksi -leipuri. Taikina kaulitaan pyöreähköksi levyksi, pohjalle levitetään täytteet ja reunat käännellään ronskisti päälle.
Ohje: Perunagalette

Galette tomaattitäytteellä
Tässä ohjeessa galette täytetään tomaateilla ja pestolla sekä menevällä tuorejuustolla. Kaunis viime silaus syntyy tuoreista yrteistä. Piirakka maistuu vaikka iltapalaksi ja katoaa pelliltä pikavauhtia.
Ohje: Galette tomaattitäytteellä

Peltivihis
Peltivihis on 70-luvun nostalgiaruoan, peltilihapiirakan vegaaninen versio, jossa jauhelihan sijaan täytteenä on soijarouhetta, kotimaista kauraa sekä porkkanaraastetta. Taikinassa voi on korvattu margariinilla ja rahka kasvipohjaisella valmisteella. Jos etsit tarjottavaa isolle joukolle herkkusuita, tartu tähän reseptiin!
Ohje: Vegaaninen peltivihis

Vegaaninen piirakka: Kasvispiirakka
Kasvispiirakka seikkailee sujuvasti arjessa ja juhlassa, muuntuu tarvittaessa moneksi, eikä ole koskaan liian hienoa tai liian vaatimatonta tarjottavaa. Siksi vegaaninen kasvispiirakka on suosikkitarjottavani lähes tilanteessa kuin tilanteessa.
Ohje: Kasvispiirakka