Vegaaninen mustikkapiirakka
Vegaaninen mustikkapiirakka on herkkujen herkku, jota on leivottava ainakin kerran kesässä. Tässä ohje, joka vie jalat alta.
Vegaaninen mustikkapiirakka on ihanan mehevä kesäleivonnainen. Piirakka tehdään suosittua maisemakahvilan piirakkaa mukaillen, mutta kananmuna on jätetty kokonaan pois ja rahka on korvattu soijarahkalla.
Piirakassa on kolme kerrosta: kardemumman maustama pohja, suussa sulava rahkatäyte kera ihanien mustikoiden ja päällä herkullinen muruseos. Tämä piirakka on mehevä ja maukas – mustikkapiirakoista ehkä oma suosikkini.
Vegaaninen mustikkapiirakka: Valmistus vaatii vain vähän tiskiä
Vegaaninen mustikkapiirakka valmistuu ilman sähköisiä vatkaimia tai vaativia leivontakikkoja vaikka mökkiolosuhteissa. Tarvitset pari kulhoa, piirakkavuoan sekä puuhaarukan sekoittamiseen. Vartti valmistusaikaa ja leivonnainen on valmis paistettavaksi.
Nostele kaikki tarvittavat raaka-aineet ja työvälineet työpöydälle valmiiksi. Itse leivonta on varsin suoraviivaista.
Kätevintä on ehkä se, että pinnan muruseos valmistuu pohjataikinan tekemisen ohessa, niin että jauhojen ja rasvan sekoituksen jälkeen kolmasosa taikinasta (eli juurikin se muruseos) säästetään toiseen kippoon. Tähteelle jääneeseen pohjataikinaan sekoitetaan lopuksi hieman soijarahkaa ja tilkka kaurajuomaa.
Vuoka saa olla suuri
Vegaaninen mustikkapiirakka sopii leivottavaksi suurehkoon, suorakulmion muotoiseen leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Älä hätkähdä, vaikka taikinaa näyttäisi olevan niukasti, kohoaa taikina uunin lämmössä niin paljon, että täyttää lopulta koko vuoan.
Leivinpaperin saa helpoiten asettumaan vuokaan, kun rutistat sen ensin ryppyiseksi ja asettelet sitten vuoan pohjalle.
Mustikat: suoraan pensaasta tai pakasteesta poimittuna
Vaikka mustikkapiirakka mielletään kesäleivonnaiseksi, omasta mielestäni sillä kelpaa herkutella ympäri vuoden. Vaikka yleensä leivon piirakan mustikkasesongin aikaan tuoreista mustikoista, olen tehnyt tämän piirakan onnistuneesti myös pakastemarjoista.
Lisäsin pakastemarjat täytteen päälle sellaisinaan ja jäisinä. Tosin paistoaikaa pitää hieman pidentää, sillä kylmät marjat hidastavat piirakan kypsymistä.
Vegaaninen mustikkapiirakka: malta vielä hetki
Vegaaninen mustikkapiirakka on parasta täysin jäähtyneenä, mieluiten levättyään yön jääkaapissa, jolloin koostumus on sopivasti kiinteytynyt. Malttamattomana maistelen piirakkaa tietysti myös heti leivontapäivänä ja hyvin se silloinkin tekee kauppansa.
Perinteisesti mustikkapiirakan kanssa maistuu vaniljakastike tai pallo jäätelöä, mutta tämä vegaaninen versio on mielestäni niin maukas ja mehevä, että on herkkua jo ihan sellaisenaan. Mutta ei vaniljakastike mitenkään väärin olisi!
Lämpimästi suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä makoisat piirakkareseptit:
- Omenapiirakka – Satu Koiviston ohje vegaanisesti
- Maisemakahvilan raparperipiirakka
- Vegaaninen mamman marjapiirakka
- Raparperipiirakka
- Vegaaninen omenapiirakka
- Mustikkapiirakka
Vegaaninen mustikkapiirakka
Raaka-aineet
Pohja + muruseos
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/2 tl suolaa
- 125 g sulatettua margariinia
- 1 dl soijarahkaa esim. Alpro Greek style
- 2 rkl kaurajuomaa
Täyte
- 3 dl soijarahkaa
- 1 dl sokeria
- 1 1/2 tl vaniljasokeria
- 1 rkl perunajauhoja
- 5 dl mustikoita tuoreita tai pakaste
Valmistusohjeet
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon sulatettu margariini. Siirrä 1/3 taikinasta syrjään murupintaa varten. Sekoita tähteelle jääneeseen taikinaan 1 dl soijarahkaa ja 2 rkl kaurajuomaa. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 22 x 34 cm).
- Valmista täyte. Sekoita soijarahka, sokerit ja perunajauhot keskenään. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Lisää mustikat ja murustele päälle muruseos.
- Paista vegaaninen mustikkapiirakka uunin alatasolla noin 45 minuuttia.