Perunagalette – rento vegaaninen avopiirakka hurmaa helppoudellaan
Perunagalette on ranskalaiselta avopiirkakalta mallia ottava leivonnainen, joka maistuu suolaisena suupalana tai lounaskeiton kaverina.

Perunagalette on meidän perheen kompromissi. Jos nimittäin mieheltä kysyttäisi, olisi pizzaa tarjolla vähintään joka toinen päivä ja täytteenä olisi mieluiten perunaa ohuen ohuiksi lastuiksi siivutettuna ja yrteillä makoisaksi maustettuna.
Lainasin miehen fantasiapizzatäytteet ja leivoin ne ranskalaisen avopiirakan eli galetten sisään. Galette on ihanan rento leivonnainen, jonka ulkonäön kanssa ei ole niin nökönuukaa. Rustiikkinen ulkomuoto kuuluu asiaan, mikä ilahduttaa varmasti, mikäli olet kaltaiseni mutkat suoriksi -leipuri. Taikina kaulitaan pyöreähköksi levyksi, pohjalle levitetään täytteet ja reunat käännellään ronskisti päälle.
Galettessa ihastuttaa helppouden lisäksi myös rapean rapsakka pohja, joka yhdessä pehmeän täytteen kera tekee leivonaisesta kerrassaan vastustamattoman. Rapein pohja valmistuu kuumentamalla pelti uunissa ja nostamalla paistamista vaille valmis piirakka suoraan tulikuumalle alustalle.
Täytteitä vaihtamalla saat galetteen uutta jujua. Kokeile perunan sijaan tomaattia. Poimi vegaanisen tomaattigaletten ohje täältä.
Kurkkaa blogin arkistosta lisää suolaisia leivonnaisia:


Perunagalette
Raaka-aineet
Galettetaikina
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl grahamjauhoja
- 1 tl suolaa
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 dl kylmää vettä
Tuorejuustotäyte:
- 1 pkt (150 g) vegaanista tuorejuustoa (esim. Oatly)
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 2 rkl tuoretta timjamia
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
Päälle:
- 2-3 perunaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1/4 tl sormisuolaa
Koristeluun:
- tuoretta timjamia
Valmistusohjeet
- Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää öljy ja vesi. Vaivaa taikinasta kimmoisa pallo. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi.
- Mausta tuorejuusto hienonnetulla valkosipulinkynnellä, tuoreella timjamilla sekä ripauksella suolaa ja pippuria. Viipaloi pestyt perunat ohuen ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jätä pelti uuniin kuumenemaan.
- Kaulitse taikinasta pyöreä levy suoraan leivinpaperin päällä. Levitä taikinapohjalle tuorejuustotäyte, asettele päälle perunaviipaleet limittäin ja lomittain osin toistensa päälle. Sipaise perunoille oliiviöljyä ja rouhaise päälle vielä pieni ripsaus suolaa.
- Aseta perunagalette leivinpaperin päällä kuumalle uuninpellille. Paista galettea uunin keskitasolla noin 40 minuuttia.
- Koristele perunagalette ennen tarjoilua tuoreella timjamilla.
Kiitos reseptistä, tätä aion ehdottomasti testata! Ehkä sekoitan samaan piirakkaan sekä perunaa että tomaattia… 🙂
Jeee, mahtavaa! Suosittelen pysymään täytteiden kanssa kohtuudessa. Uunissa kuumetessaan ne tursuavat herkästi pellille, jos on ahnehtinut liikaa 😀 Toivottavasti maistuu 🙂