Omenapiirakka – Satu Koiviston ohje vegaanisesti
Omenapiirakka Satu Koiviston ohjeella on mantelijauhon ansiosta mehevä ja maukas. Vegaaninen versio suosikista onnistuu pienellä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla.

”Omenapiirakka Satu Koiviston ohjeella” oli ensimmäinen ajatukseni, kun äitini kiikutti sangollisen omenoita syötäväksi. ”Pakkohan tuota kehuttua ja himoittua #somenapiirakkaa on kokeilla. Onhan kyseessä paras omppupiirakka, mikäli kaikkia hehkutuksia on uskominen” tuumasin ja kaivoin kulhot ja vatkaimet esiin.
Satu Koiviston omenapiirakka eli tuttavallisemmin #somenapiirakka on luultavasti kuuluisin omenapiirakka, joka kerää kehuja toisen perään. Sadun omenapiirakan suosion salaisuus on pohjataikinaan lisättävä mantelijauho, jonka ansiosta piirakasta tulee erityisen mehevä.
Mehevä piirakka on todella maineensa veroinen. Tulipahan todettua tämä tänä kesänä myös itse. Pohja oli pehmeä ja kuohkea, pinta päälle ripotellun sokerin ansiosta mukavan rapsakka ja aavistuksen karamellisoitunutkin.
Omenapiirakka: Näin vaihdat vegeen
Tosin myönnettävä on, että tuunasin hieman alkuperäistä ohjetta. Sadun leivonnainen onnistuu nimittäin vallan mainiosti myös vegaanisesti. Vaihda voi margariiniin ja kananmunat soijajogurttiin ja seuraa muutoin ohjetta. Minä ripautuin taikinaan lisäksi suolaa ja korvasin myös osan sokerista fariinisokerilla, jonka aavistuksen karamellimainen maku sopii mielestäni ihanasti happamien omenoiden kaveriksi. Lämpimästi suosittelen, että upotat syksyn muhkean omenasadon tähän mehevään piirakkaan.
Nopea vatkaus ja valmista tuli
Sadun omenapiirakka vegaanisesti on ihanan helppotekoinen. Margariini ja sokerit vatkataan sekasin ja joukkoon sekoitetaan muut aineet. Ensin soijajogurtti, sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet. Päälle ladotaan omenalohkot ja pintaan ripsautetaan kaneli ja sokeri. Voit latoa omput siisteihin riveihin, vaikka niiden kanssa ei ole niin nökönuukaa. Lohkot voi myös kaataa piirakan päälle suurin piirtein tasaisesti ja hyvää tulee siitä huolimatta.
Omenapiirakka vaatii tarkkuutta paistoon
Onnistuminen on oikeastaan väistämätöntä. Ainoa kompastuskivi, jos sellainen on nimettävä, on piirakan paistaminen. Älä paista yli, vaan mieluummiin hintsun alle. Näin muhkea omenapiirakka säilyttää ihanasti mehevyytensä.
Omenapiirakkaa tulee ohjeen mukaan leivottuna yksi uunivuoallinen. Satu ohjeistaa paistamaan piirakan riittävän pienessä vuoassa, jotta pohjasta muotoutuu muhkea, pehmeän upottava peti omenalohkoille. Vuoaksi sopii n.30×25 cm:n uunivuoka tai halkaisijaltaan 28 cm:n piirakkavuoka.
Luulisi, että vuoallisesta riittäisi herkuteltavaa enemmänkin, mutta niin vain omenapiirakka katoaa hämmästyttävällä nopeudella viimeistä murua myöten.
Ja kyllä, mehevä omenapiirakka oli ihan yhtä mehevä myös seuraavana päivänä yön yli levättyään. Hukuta piirakka vaikka ronskiin loraukseen vaniljakastiketta, nam!

Tuunaa sesongin mukaan
Kuten Satukin vinkkaa, omenapiirakan pohja on joustava ja toimii hyvin myös muille hedelmille ja marjoille. Itse aion hyödyntää pohjataikinaa myöhemmin syksyllä myös päärynäpiirakan leipomiseen. Pakko myöntää, että pidän päärynäpiirakasta ehkä jopa enemmän kuin klassisesta omenapiirakasta.
Viime vuonna leivoin vegaanisen omenapiirakan maapähkinävoimurulla. Jos kaipaat ohjetta vegaaniseen omenapiirakkaan, jossa on pehmeä pohja ja pinnalle ripoteltu muruseos, kehotan tarttumaan ohjeeseen.
Alla vielä Satu Koiviston omenapiirakka. Tarjoillaan vaniljakastikkeen tai jäätelö kera hieman haalenneena. Nam!
Jos kaipaat lisää vegaanisia piirakkaohjeita, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

Omenapiirakka – Satu Koiviston omenapiirakka vegaanisesti
Raaka-aineet
- 200 g vegaanista margariinia esim. Sininen Keiju
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 1 dl soijajogurttia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl mantelijauhoja
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 1/2 tl suolaa
Päälle
- n. 500 g omenoita
- 1 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
Valmistusohjeet
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit. Lisää soijajogurtti ja sekoita margariini-sokeriseoksen joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (29 x 24 cm) tai halkaisijaltaan 28 cm:n kokoiseen piirakkavuokaan.
- Viipaloi omenat ja lisää vieri viereen piirakkapohjan päälle. Ripota päälle sokeri ja kaneli.
- Paista omenapiirakkaa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
Todella hyvää omenapiirakkaa tuli tällä reseptillä. Rasvana käytin uutta Keiju Valkeaa, joka vatkautui hyvin. Mausta ei ollenkaan huomannut, että piirakka olisi vegaaninen. Ihanan kuohkea rakenne tässä.
Onpa kiva kuulla, että onnistuit ohjeella 🙂 Pitää itsekin laittaa tuo uusi Keiju testiin!