Etusivu » Galette tomaattitäytteellä- ranskalainen avopiirakka, jonka täytteitä voi vaihdella lähes loputtomiin

Galette tomaattitäytteellä- ranskalainen avopiirakka, jonka täytteitä voi vaihdella lähes loputtomiin

Galette hurmaa helppoudellaan. Yksinkertaisesti nerokkaan ja rennon rustiikkisen galetten voi tehdä myös vegaanisesti. 

galette tomaattitäytteellä

Galette on ranskalainen, suoraan pellille leivottava avopiirakka. Sen valmistaminen on helppoa ja onnistuu vaikka mökkiolosuhteissa. Galette ei vaadi vatkausta, vaahdotusta, piirakkavuokaa tai muitakaan vaativia ja vaivalloisia keittiötoimenpiteitä tai kummoisia välineitä ja vempaimia.

vegaaninen tomaattigalette

Galette onnistuu tumpelommaltakin

Galetten pohjataikina valmistuu simppelisti sekoittamalla aineet yhteen. Tarvitset jauhoja, suolaa, öljyä ja vettä. Siinä se. Jauhojen kanssa ei ole niin kovin tarkkaa. Kokeile erilaisia jauhoseoksia. Tässä galettessa on vehnä- sekä grahamjauhoja, mutta yhtä hyvin voit käyttää vaikka spelttiä tai vehnä- ja ruisjauhojen yhdistelmää. Sekoitinpa kerran menestyksekkäästi joukkoon myös sämpyläjauhopussin pohjat.

Vaikka taikinan valmistus on nopeaa, anna pohjataikinan kuitenkin levähtää jääkaapissa kelmuun käärittynä tunnin verran. Kiireisenkään ei kannata oikasta tätä vaihetta, sillä jäähdytys takaa taikinan kaulittavuuden sekä pohjan rapeuden.

Galetteen sopivat täytteet maun mukaan

Jääkaappikylmä taikina kaulitaan pyöreähköksi levyksi ja päälle levitetään täytteet. Käytännössä galetteen sopii melkein mikä vain: juustot, juurekset, peruna, sienet, lehtikaali sekä muut kasvikset. Tai makeaan versioon vaikka marjat ja hedelmät.

Minä levitin pohjalle ensin vegaanista tuorejuustoa, sitten pestokastiketta ja lopuksi tomaatteja. Jätä reunoista pari kolme senttiä paljaiksi, sillä lopuksi reunat käännetään täytteiden päälle. Älä murehdi ulkonäöstä, rennon rustiikkinen ulkomuoto kuuluu galetten luonteeseen.

Täytteiden kanssa ei kannata ahnehtia, jottei piiraasta tule liian vetistä. Parin sentin paksuinen täytekerros on riittävä. Jos täytteet ovat kovin vetisiä, näppärä kikka on nostaa galette paistumaan suoraan kuuman pellin päälle. Näin pohja paistuu nopeammin ja rapeutuu varmemmin.

Pellillä rapeaksi paistunut galette on rapeaa ja maukasta – niin hyvää, että sen haluaa syödä loppuun viimeistä murua myöten.

Etsitkö lisää suolaisia vegeleivonnaisia? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

vegaaninen tomaattigalette

Galette tomaattitäytteellä

Galette hurmaa helppoudellaan. Yksinkertaisesti nerokkaan ja rennon rustiikkisen galetten voi tehdä myös vegaanisesti. 
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 40 mins
taikinan lepuutus 30 mins
Aika yhteensä 1 hr 30 mins
Kategoria Suolaiset leivonnaiset
Annokset 6

Raaka-aineet
  

Galette-taikina

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl grahamjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 dl kylmää vettä

Täyte:

  • 150 g vegaanista tuorejuustoa maustamaton
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl rouhaisu mustapippuria

Päälle:

  • n. 500 g tomaatteja myös kirsikkatomaatit käyvät
  • 2-3 rkl vegaanista pestokastiketta

Koristeluun:

  • 2 rkl tuoretta basilikaa
  • 3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

Valmistusohjeet
 

  • Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää öljy ja vesi. Vaivaa taikinasta kimmoisa pallo. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi.
  • Mausta tuorejuusto ripauksella suolaa ja pippuria. Viipaloi tomaatit tai halkaise kirsikkatomaatit, jos käytät niitä.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jätä pelti uuniin kuumenemaan.
  • Kaulitse taikinasta pyöreä levy. Levitä päälle tuorejuustotäyte, lusikoi päälle pestokastiketta ja levitä kevyesti juustotäytteen päälle. Lado viimeiseksi päälle tomaattiviipaleet. Aseta galette leivinpaperin päällä kuumalle uuninpellille. Paista galettea noin 40 minuuttia.
  • Koristele galette ennen tarjoilua tuoreella basilikalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!