Persikkapiirakka – helppo vegaaninen piirakka ihastuttaa pääsiäisenä
Persikkapiirakka valmistuu vähällä vaivalla vaikka pääsiäisen kahvipöytään. Mehevä vegaaninen piirakka on ihanaa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera nautittuna.

Pääsiäisenä herkutellaan suklaamunilla, mämmillä, rahkapiirakalla sekä pashalla ja monilla muilla sesongin herkuilla, mutta tokihan kahvipöytään vähintään yksi persikkapiirakka mahtuu. Tämä vegaaninen leivonnainen on helppotekoinen ja nopea valmistettava ja vähintään yhtä nopeasti se myös katoaa parempiin suihin.
Ilahduttavaa on se, että persikkapiirakka valmistuu ilman pöriseviä laitteita kahden kulhon ja yhden puuhaarukan taktiikalla. Ensimmäisessä kulhossa keskenään yhdistetään kaurajuoma, öljy sekä sokeri ja toisessa kuivat aineet, jotka sekoitetaan lopuksi öljyseoksen joukkoon pienissä erissä niin, että taikinaan muodostuu mahdollisimman vähän paakkuja. Pienet jauhopaakut eivät tosin menoa haittaa, ne katoavat kyllä paiston aikana. Älä siis vatkaa turhaan, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa.

Taikinasta valmistui muhkea, pehmoinen peti kuutioiduille säilyepersikan puolikkaille ja leivonnainen kohosi uunissa paistuessaan korkeuksiin kuin komeinkin persikkakakku. Oma vuokani oli 24 cm kokoinen ja siinä paistettuna piirakasta tuli aivan erityisen mehevä. Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja sipaise varmuuden vuoksi reunoille vegaanista margariinia. Näin leivonnainen lähtee nätisti irti ja se on helppo nostaa tarjolle kauniille kakkuvadille.
Persikkapiirakka onnistuu myös laakeassa ja suuressa piirakkavuoassa, mutta omasta mielestäni irtopohjaisessa kakkuvuoassa paistettu piirakka on kaunis ja astetta juhlavampi tarjottava. Vuoassa valmistetun piirakan leikkaaminen kun tuppaa aina olemaan hieman sottaista ja muruisaa puuhaa.
Jos käytät suurempaa kakku- tai piirakkavuokaa, huomio se paistoajassa. Mitä suurempi vuoka, sitä lyhyempi paistoaika. Oma piirkkani kypsyi noin puolessa tunnissa.
Persikkapiirakka on kypsä, kun se alkaa irrota reunoilta. Voit varmistaa kypsyyden myös tikun avulla. Kun leivonnaisen keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen valmis uunista nostettavaksi.
Anna piirakan jäähtyä rauhassa huoneen lämpöiseksi ja irrota se vasta sitten varovasti vuoastaan. Persikkapiirakka maistuu parhaalta vaniljakastikkeen kera tai astetta juhlavammin vaikka vaniljajäätelön kanssa.
Psssst! Etsitkö lisää vegaanisia herkkuja kahvipöytään? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä makoisat reseptit:
- Vegaaninen sitruunakakku
- Vegaaninen porkkanakakku
- Toscakakku
- Vegaaninen brownie
- Vegaaninen mansikkakakku
- Oreokakku – vegaaninen juustokakku ilman liivatetta


Persikkapiirakka
Raaka-aineet
- 3 dl kaurajuomaa
- 1 1/2 dl rypsöljyä
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 5 dl vehnäjauhoja
- 3 rkl perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl kardemummaa
- 1/2 tl suolaa
Päälle
- 1 tlk (235 g) persikanpuolikkaita mehussa
Vuoan voiteluun
- 1-2 rkl vegaanista margariinia
Valmistusohjeet
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka (noin 24 cm tai suurempi) tai suurehko uunivuoka (noin 25 cm x 30 cm) leivinpaperilla.
- Sekoita keskenään kaurajuoma, öljy ja sokerit. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet muutamassa erässä öljy-kaurajuomaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä enempää kuin on tarpeen. Kaada taikina vuokaan.
- Valuta persikat ja pilko paloiksi. Aseta persikanpalat vuokaan taikinan päälle. Nosta vuoka uuniin ja paista alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esimerkiksi tikun avulla. Persikkapiirakka on valmis, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa ja leivonnainen alkaa irrota vuoan reunoilta.
- Anna jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat siitä paloja. Tarjoa vegaaninen persikkapiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.