Etusivu » Vegaaninen omenapiirakka – muhkea vegeherkku viimeistellään maapähkinävoimurulla

Vegaaninen omenapiirakka – muhkea vegeherkku viimeistellään maapähkinävoimurulla

Vegaaninen omenapiirakka valmistuu vähällä vaivalla ja vie kielen. Piirakan jekku on suussa sulava maapähkinävoimuru.

vegaaninen omenapiirakka

Vegaaninen omenapiirakka oli ensimmäinen ajatukseni, kun sain äidiltäni pussillisen omenoita. Tai pikemminkin säkillisen. Pudokkaita oli aivan liian paljon sellaisenaan syötäväksi, joten osan ompuista upotin suosiolla piirakkaan. Mikä täydellinen syy leipoa.

Koska taikina valmistui (liian) helposti vain sekoittamalla aineet yhteen, kaipasin leivonnaiseen jotain pientä jujua. Niinpä tein piirakan pinnalle muruseoksen, jonka muhkea maku syntyi maapähkinävoista. Idean poimin Chocochili-blogista, jossa maapähkinävoimuru on ihastuttanut ainakin maapähkinävoi-mustikkapiirakan päällä.

Valmis omenapiirakka hengähti hetken uunista tultuaan, jotta se oli helpompi leikata paloiksi. Pehmeäpohjainen leivonnainen maistui hyvältä seuraavanakin päivänä, joten sen voi tehdä mainiosti jo ennakkoon.

Vaniljakastike on omenapiirakan klassikkoseuralainen ja se sopi täydellisesti myös tämän piirakan kylkeen. Herkulta vegaaninen omenapiirakka tosin maistui sellaisenaankin.

Ohje kannattaa napata talteen, sillä taikina toimii pohjana myös muille vegaanisille piirakoille. Kesällä omenat voi korvata esimerkiksi marjoilla, uskoisin hyvää tulevan myös persikoilla ja päärynöillä. Jos kokeilit, kerro miten onnistuit!

Lämpimästi suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä resepetit, joilla loihdit herkkuja kahvipöytään:

vegaaninen omenapiirakka

Vegaaninen omenapiirakka maapähkinävoimurulla

Vegaaninen omenapiirakka valmistuu vähällä vaivalla ja vie kielen. Piirakan jekku on suussa sulava maapähkinävoimuru.
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 50 mins
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 12

Raaka-aineet
  

Vegaaninen omenapiirakka, taikina

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 dl rypsiöljyä
  • 3 dl kaurajuomaa

Maapähkinävoimuru

  • 1/2 dl maapähkinävoita
  • 35 g vegaanista margariinia
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/4 tl suolaa jos maapähkinävoi ei ole suolattua
  • 1 dl vehnäjauhoja

Päälle

  • 6-10 pienehköä omenaa lohkoina uunivuoan ja omenoiden koosta riippuen

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Vuoraa suurehko uunivuoka (noin 25 cm x 32 cm) leivinpaperilla.
  • Aloita maapähkinävoimurusta. Sekoita keskenään margariini, fariinisokeri ja maapähkinävoi. Lisää jauhot ja kaneli (ja suola). Sekoita tasaiseksi. Siirrä syrjään odottamaan.
  • Sekoita kaurajuoma, öljy ja sokerit. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet muutamassa erässä öljy-kaurajuomaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä sekoita enempää kuin tarpeen.
  • Kaada taikina vuokaan. Aseta päälle omenalohkot vieri viereen niin, että pinta on täysin omenalohkojen peitossa. Murustele päälle maapähkinävoimuru.
  • Nosta vuoka uuniin ja paista vegaaninen omenapiirakka uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esim. tikun avulla. Piirakka on valmis, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat siitä paloja.
  • Tarjoa vegaaninen omenapiirakka sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.

Lue myös nämä:

4 Comments

  1. Pakko sanoa että tämä piirakka onnistui kyllä täydellisesti ja oli parasta maistamaani 🙂

    1. Oi kuinka ihana kuulla, että tykästyit 🙂 Ja kiva kun tulit kertomaan sen myös tänne 🙂

  2. Kiitos ohjeesta. Tämä pohja on superhyvä, ihanan kakkumainen! Tein tätä synttärikahveille, kaveriksi oli vaniljajätskiä (Choicen riisimaitoon tehty). Maapähkinävoimuru toi hauskan twistin ja vaihtelua perinteiselle kaurahiutalemurulle. Mietin kyllä, että miltähän maistuisi, jos mp-voin sekaan sotkisikin jauhon sijaan niitä kaurahiutaleita? 😀

    1. Ihana kun maistui <3 Uskoakseni maapähkinävoimuru toimisi myös kaurahiutaleilla, mutta ripauttaisin kuitenkin hieman jauhoja joukkoon 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!