Etusivu » Vegaaninen peltivihis

Vegaaninen peltivihis

Peltivihis on tuhti ja ruokaisa vegaaninen piirakka, josta riittää vatsantäytettä isommallekin joukolle.

vegaaninen peltivihis

Peltivihis on 70-luvun nostalgiaruoan, peltilihapiirakan vegaaninen versio, jossa jauhelihan sijaan täytteenä on soijarouhetta, kotimaista kauraa sekä porkkanaraastetta. Taikinassa voi on korvattu margariinilla ja rahka kasvipohjaisella valmisteella.

Peltivihis – näin onnistut taikinan teossa

Peltivihiksen taikina syntyy perinteistä rahka-voitaikinaa mukaillen nyppimällä jauhot jääkaappikylmän margariinin kanssa ja sekoittamalla joukkoon kaurapohjainen creme fraiche. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa.

Helpoiten teet taikinan monitoimikoneessa leikkuuterän avulla, jolloin taikina myös pysyy kylmänä käsintehtyä paremmin. Koneella tehty taikina on myös valmis leivottavaksi saman tien, käsin nyppimällä valmistettu vaatii tovin tekeytymisen jääkaapissa.  

Kova vegaaninen leivontamargariini, kuten Sunnuntai, Pirkka tai Violife Vioblock, on tässä piirakassa parempi valinta leivontaan kuin pehmeä leipämargariini, kuten Sininen Keiju. Jämäkkä leivontarasva auttaa taikinaa pitämään paremmin muotonsa, jolloin se on myös helpompi kaulita levyksi. Taikinan ohje kannattaa napata talteen, sillä se sopii mainiosti myös muiden suolaisten vegaanisten piirakoiden pohjaksi.

Vegaanisen piirakan taikina kaulitaan leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi levyksi, mutta täytettä levitetään vain puolikkaalle. Toinen taikinalevynpuolikas käännetään leivinpaperin avulla täytteen päälle, jolloin lopputuloksena on suorakaiteen muotoinen, tuhti ja täyttävä vihis.

Peltivihiksen täytteenä on kasviksia, kauraa ja runsaasti mausteita sekä soijarouhetta. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty härkistä, sekin siis toimii mainiosti.

Kaipaatko lisää inspiraatiota vegaanisiin suolaisiin leivonnaisiin? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

Vegaaninen peltivihis

Peltivihis on tuhti ja ruokaisa vegaaninen piirakka, josta riittää vatsantäytettä isommallekin joukolle.
Valmistelut 30 mins
Kypsennys 45 mins
Aika yhteensä 1 hr 15 mins
Kategoria Suolaiset leivonnaiset
Annokset 12

Raaka-aineet
  

Taikina:

  • 250 g vegaanista leivontamargariinia esim. Sunnuntai, Pirkka tai Violife
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 prk (200 g) kaurapohjaista ranskankermaa

Täyte:

  • 2 dl ruokakauraa
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 keskikokoista porkkanaa raastettuna
  • öljyä paistamiseen
  • 2 dl soijarouhetta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 tl cajunmaustetta
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 2 dl vettä
  • 1/2 tl suolaa

Kaulimiseen:

  • vehnäjauhoja

Pinnalle:

  • seesaminsiemeniä

Valmistusohjeet
 

  • Valmista ensin täyte. Keitä ruokakaura kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä syrjään jäähtymään.
  • Kuori ja raasta porkkanat, silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet.
  • Kuumenna öljy pannussa ja paista kasviksia kymmenisen minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Siirrä syrjään jäähtymään.
  • Pyyhkäise pannu puhtaaksi. Lisää tilkka öljyä. Paista soijarouhetta pari minuuttia. lisää sitten soijakastike ja mausteet. Paista sekoitellen vielä minuutin verran. Lisää vesi pienissä erissä niin, että edellinen vesitilkka on imeytynyt soijarouheeseen. Paista muutama minuutti ja siirrä täyte syrjään jäähtymään.
  • Sekoita kasvikset, ruokakauta ja soijarouhe keskenään.
  • Tee taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi jauhot ja kylmä margariini murumaiseksi seokseksi. Sekoita lopuksi joukkoon kylmä kaurafraiche. Jos taikina ehti lämmetä, siirrä se hetkeksi jääkaappiin viilenemään.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Kaulitse taikina huolella jauhotetun leivinpaperin päällä hieman leivinpaperia pienemmäksi levyksi. Siirrä uuninpellin päälle.
  • Levitä täyte puolikkaalle taikinalevylle. Jätä reunoista pari senttiä täyttämättä. Käännä toinen taikinanpuolikas päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Painele reunat kiinni käsin tai haarukan avulla. Töki kanteen haarukalla reikiä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  • Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Alkuperäinen ohje: Soppa365

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!