Etusivu » Tomaattikeitto Virpi Sarasvuon ohjeella

Tomaattikeitto Virpi Sarasvuon ohjeella

Tomaattikeitto voi olla ankeaa ja mautonta tai suussa sulavaa herkkua. Tämä soppa kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan.

paahdettu tomaattikeitto

Tomaattikeitto, jonka maku löi ällikällä on alkujaan Virpi Sarasvuon käsialaa ja julkaistu Helsingin Sanomien Kuukausiliiteessä pari kuukautta sitten. Kyseinen resepti kuuluu Sarasvuon bravuureihin ja sitä tarjotaan usein lounasruokana Virpin miehen, Jari Sarasvuon valmennuskurssilaisille. 

Tartuin ohjeeseen itse asiassa vähän vahingossa. Kaikki tarvittavat tykötarpeet sattuivat nimittäin juuri sopivasti löytymään kaapista. Ja juuri muuta siellä ei sitten ollutkaan. Vähän epäröiden kaivoin kattilat ja pellit esiin. Tämä tomaattikeitto ei nimittäin ole tyyliltään sellainen, jota arkisin tapaan tehdä. Siksi en myöskään uskaltanut lähteä soveltamaan tai muuttamaan ohjeesta juuri mitään. Ja hyvä niin.

En yhtään liioittele sanoessani, että kyseinen tomaattikeitto on paras, mitä olen maistanut.

tomaattikeitto

Virpi Sarasvuon tomaattikeiton juju on kirsikkatomaateissa, jotka paahdetaan ensin uunissa makeiksi kuin karkki ja lisätään sitten kattilaan muhimaan porkkanoiden, fenkolin, yrttien ja punaviinillä terävöitetyn liemen kanssa. Tomaattimurskaakin soppaan lisätään tölkillinen, joten maku on ihanan syvä ja no, tomaattinen.

Tomaattikeitto saa porista kattilassa miltei tunnin. Mitään arjen nopeinta pikaruokaa tämä ei tosiaan ole, mutta varsin helppotekoista ja mutkatonta kuitenkin. 

Ehkä parhaiten tämä ruoka sopiikin sunnuntaipäivän leppoisaan kokkailuhetkeen. Kerralla valmistuu koko kattilallinen ihanaa tomaattikeittoa, josta ainakin meillä riitti syötävää pariksi päiväksi. Maku oli mainio myös uudelleen lämmitettynä.

Kylkeen nappasin pari palaa hyvää leipää, eikä nälkä sen jälkeen jäänyt vatsaan kurisemaan.

Vinkki: Tomaattikeitto on ihanaa sellaisenaan, mutta jos kaipaat aterialle lisäproteiinia, kumoa kattilaan tölkki papuja tai paista keiton päälle paketillinen yrteillä maustettua kaurapalaa. Esimerkiksi valkoiset pavut sopivat loistavasti tämän tomaattikeiton makumaailmaan.

Psssst! Jos rakastat tomaattikeittoja, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

tomaattikeitto

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto voi olla ankeaa ja mautonta tai suussa sulavaa herkkua. Tämä tomaattikeitto kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan.
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 1 hour 10 minutes
Kategoria Arkiruoka, Keitot
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 500 g kirsikkatomaatteja
  • 3/4 dl oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 fenkoli
  • 3 porkkanaa
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
  • 8 dl kasvislientä
  • 2 dl punaviiniä
  • 2 dl tuoreita yrttejä oregano, timjami, basilika
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  • Levitä kirsikkatomaatit leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Töki tomaatteihin haarukalla tai terävällä veitsellä reikiä. Hienonna joukkoon kaksi valkosipulinkynttä. Pirskottele päälle noin kolmasosa öljystä. Paahda tomaatteja noin 20 minuuttia.
  • Tomaattien paahtuessa kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat, suikaloi fenkoli. Kuullota kasviksia lempeällä lämmöllä runsaassa öljyssä kaikessa rauhassa, kunnes tomaatit ovat paahtuneet. Lisää tomaatit ja loput ainekset kattilaan. Anna porista hiljalleen kannen alla noin 45 minuuttia.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, sokeria tai tilkka viinietikkaa. Sopiva suolan, sokerin ja hapon tasapaino riippuu tomaattien makeudesta, siitä millaista viiniä käytit ja tieteinkin omista makumieltymyksistä.
  • Tarjoa tomaattikeitto vastapaistettujen sämpylöiden kera.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!