Etusivu » Vegaaninen fudge

Vegaaninen fudge

Vegaaninen fudge sulaa suuhun ja on helppo tehdä kourallisesta raaka-aineita. Nappa ohje ja vinkit, joilla onnistut.

vegaaninen fudge

Vegaaninen fudge on koukuttavan herkullista syötävää. Levyllinen herkkua katoaa hetkessä, joten kerralla kannattaa keittää tupla satsi. Fudge on myös toivottu ruokalahja. Pakkaa namit kauniiseen rasiaan ja ojenna lähimmäiselle lahjaksi.

Täydellinen vegaaninen fudge on suussa sulavan pehmeää, samettista ja ihanan makeaa. Jo pari palaa riittää tyydyttämään kovimmankin sokerihiiren makeannälän.

Kokosin alle vinkit, joiden avulla pääset helposti herkkuhetkeen käsiksi. Nappaa myös vegaaninen fudgeresepti, jonka avulla loihdit joulun toivotuimmat ja rakastetuimmat ruokalahjat.

Vegaaninen fudge – näin onnistut

Vegaaninen fudge valmistuu periaatteessa samoista aineksista kuin perinteinenkin fudge. Kuohukerma toisin vaihdetaan kaurakermaan ja voi vegaaniseen margariiniin. Kaurakermaksi kannattaa valita koostumukseltaan paksu ja sakea kaurakerma, jollainen löytyy esimerkiksi Plantin valikoimasta.

Lämpömittari avuksi

Vegaanisen fudgen valmistus on teoriassa todella helppoa. Ainekset mitataan kattilaan ja seoksen annetaan kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes se saavuttaa 116 asteen lämpötilan. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, sillä jo parin asteen heitto vaikuttaa ratkaisevasti fudgen koostumukseen.

Jos seosta on keitetty liian vähän, se ei jähmety. Jos seosta sen sijaan keitetään liikaa, vegaaninen fudge on koostumukseltaan lohkeilevan kovaa ja ikävän jauhoista. Avuksi kannattaa siis ehdottomasti ottaa digitaalinen lämpömittari.

Malttia, malttia, malttia

Seos kuumenee nopeasti 100-asteiseksi, mutta sitten lämpötilan nousu hidastuu huomattavasti. Lieden nuppeja ei kuitenkaan kannata säätää kaakkoon, vaan antaa massan poreilla hissukseen kannen alla. Tiedän, 116-asteen saavuttaminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta onneksi odottelun voi käyttää muuhun puuhasteluun.

Hellan ääressä ei nimittäin tarvitse päivystää herkeämättä. Fudgemassaa ei tarvitse eikä sitä edes pidä sekoittaa kiehumisen aikana. Sekoittaminen aiheuttaa sokerin kiteytymisen, mikä puolestaan aiheuttaa sen, että vegaaninen fudge on rakenteeltaan ikävän karkeaa.

Vatkaa huolella

Kun mittari näyttää 116-astetta, kattila siirretään levyltä syrjään ja massan annetaan jäähtyä rauhassa noin 80 asteiseksi. Jäähtynyt massa vatkataan sähkövatkaimella paksuksi ja väriltään mattamaiseksi. Tähän menee vatkaimen tehosta riippuen 5-10 minuuttia. Mitä kauemmin massaa vatkaat, sitä kovempaa ja karkeampaa fudgen rakenteesta tulee.

Valmis massa kaadetaan leivinpaperilla vuoratulle tasaiselle alustalle, esimerkiksi leikkuulaudan päälle. Massan pitäisi olla niin jähmeää, että se pysyy muodossaan ilman reunojakin. Siirrä fudgemassa vielä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ja leikkaa se sitten terävällä veitsellä siisteiksi paloiksi.

Vegaaninen fudge: säilyvyys

Fudge säilyy hyvänä jääkaapissa kannelliseen rasiaan suljettuna ainakin pari viikkoa, mutta on ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena nautiskeltuna.

Jos kaipaat joulun aikaan enemmän herkkuja, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

vegaaninen fudge

Vegaaninen fudge

Vegaaninen fudge sulaa suuhun ja on helppo tehdä kourallisesta raaka-aineita. Nappa ohje ja vinkit, joilla onnistut.
Valmistelut 2 minutes
Kypsennys 50 minutes
Aika yhteensä 52 minutes
Kategoria Joulu, Makeat leivonnaiset
Annokset 20

Raaka-aineet
  

  • 2 dl kaurakermaa esim. Planti
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl siirappia
  • 50 g vegaanista margariinia
  • 1/4 tl suolaa
  • mausteita maun mukaan esim. 2 tl piparkakkumaustetta

Valmistusohjeet
 

  • Mittaa kaurakerma, sokeri, siirappi ja margariini kattilaan. Kuumenna seos kannen alla hiljalleen 110 asteiseksi. Käytä digitaalista lämpömittaria.
  • Kun seos on 110-asteista, sekoita joukkoon varovasti suola ja haluamasi mausteet. Jatka keittämistä, kunnes lämpötila on 116-astetta.
  • Siirrä kattila levyltä ja jäähdytä noin 80-asteiseksi. Vatkaa seosta sitten sähkövatkaimella, kunnes se on koostumukseltaan sakeaa ja väriltään mattamaista.
  • Kaada massa leivinpaperilla vuoratulle tasaiselle alustalle, esimeriksi leikkuulaudan päälle ja siirrä levy jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
  • Leikkaa levy paloiksi terävällä veitsellä. Säilytä fudge jääkaapissa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!