Paraisten piparkakut – perinteiset joulupiparit valmistuvat tällä klassikko-ohjeella
Paraisten piparkakut on klassikko-ohje, jolla paistat joulun parhaat piparit. Taikina sopii niin perinteisten piparkakkujen kuin piparitalonkin rakennusaineeksi.

Paraisten piparkakut ovat parhaita pipareita, mitä tiedän, eikä sitä kannata ryhtyä keksimään uudelleen. Paraisten piparkakut ovat rapsakoita ja tuhdin mausteisia, sanalla sanoen täydellisiä. Ohje on peräisin äitini 70-luvun reseptivihkosta ja sillä olemme leiponeet joulupiparit niin kauan kuin kykenen muistamaan.
Unohda valmis piparkakkumauste, tee maustesekoitus itse
Paraisten piparkakut leivotaan aidolla voilla, mikä lienee yksi maun salaisuus. Leivontaan ei myöskään käytetä kaupan valmista piparkakkumaustetta, vaan maustesekoitus tehdään itse. Kaneli, neilikka, inkivääri ja pomeranssinkuori tuovat joulun maun ja huumaavan herkullisen tuoksun kotikeittiöön. Mausteet kiehautetaan siirapin kanssa, jolloin ne avautuvat täyteen loistoonsa.
Paraisten piparkakut – tee taikina tänään, leivo pipareiksi huomenna
Piparitaikina pitää tehdä aina vähintään päivää ennen leivontaa. Mausteet tasaantuvat ja taikina saa täydellisen koostumuksen vasta levättyään vähintään yön jääkaapissa. Taikina jämähtää jääkaapissa melko kovaksi, joten helpoimmalla pääset, kun muotoilet sen kulhoon renkaan malliseksi. Toisin sanoen taikinapalloksi, jonka keskellä on reikä. Näin siitä on helpompi irrottaa sopivan kokoisia lohkoja kaulittavaksi.
Ohjeen mukaan valmistettuna taikinaa valmistuu kerralla reilu satsi. Missään nimessä sitä ei kannata kaikkea levittää kerralla leivonta-alustalle. Näin taikina ei myöskään turhaan pehmene huoneen lämmössä. Parhaat piparit nimittäin paistuvat jääkaappikylmästä taikinasta.
Pehmoisia tai rapsakoita
Taikinan voi kaulita ohueksi tai jättää aavistuksen paksummaksi. Ohuesta taikinasta paistuu rapsakoita pipareita, paksummasta aavistuksen pehmeämpiä. Makuasioita toki, mutta tärkeitä sellaisia.
Lämmöllä suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Piparkakku-banaanileipä
- Vegaaninen taatelikakku
- Valkosuklaa-oreokeksit
- Itse tehty fudge
- Vegaaniset cookiet


Paraisten piparkakut
Raaka-aineet
- 150 g (1 dl) tummaa siirappia
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua nelikkaa
- 1/2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
- 250 g voita
- 200 g sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl ruokasoodaa
- n. 1/2 kg vehnäjauhoja
Valmistusohjeet
- Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja jäähdytä.
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita voi-sokerivaahtoon ensin siirappi-mausteseos, sitten kananmunavaahto. Ota osa jauhoista erilleen ja sekoita siihen sooda. Sekoita jauhot taikinaan pienissä erissä ja lisää jauho-soodaseos vasta loppuvaiheessa. Lisää jauhoja sen verran, että taikina on kiinteää, muttei kivikovaa, 450-500 g on useimmiten paras jauhomäärä.
- Muotoile taikina kulhoon renkaan muotoiseksi niin, että keskelle jää reikä. Siten jääkaapissa jähmettyneestä taikinasta on helpompi irrotella osia kaulittavaksi. Peitä kulho ja anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.
- Jaa taikina seuraavana päivänä neljään osaan, kauli ja leivo pipareiksi.
- Paista paraisten piparkakut 200 asteisen (180 astetta kiertoilmassa) uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.