Etusivu » Itse tehty fudge – poimi jouluinen piparkakkufudgen ohje ja varmat vinkit fudgen valmistukseen

Itse tehty fudge – poimi jouluinen piparkakkufudgen ohje ja varmat vinkit fudgen valmistukseen

Itse tehty fudge sulaa suuhun. Överihyvät kermatoffeet ihastuttavat joulunaikaan ja ovat myös loistava ruokalahja lähimmäiselle.

itse tehty fudge

Fudge kuuluu jouluperinteisiini. Keittelen fudgea lähes joka joulu ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kovin namia. Perusohje on vuosien kuluessa pysynyt samana, mutta mausteita vaihtelen kulloisenkin fiiliksen mukaan.

Yksi suosikkimakuni jouluksi on kaneli, mutta ihanaa herkkua saa myös lakritsijauheen tai piparkakkumausteen avulla. Tai jos kaipaat perinteistä makua, ripaus vaniljasokeria riittää. 

Ja voi jestas, kun tuli taas ihan törkyhyvää! Ja makeaa! Pieni pala itse tehtyä fudgea tyydyttää saletisti kovimmankin sokerihiiren makeanhimon.

Itse tehty fudge – näin onnistut

Fudgen valmistus ei ole lainkaan vaikeaa, mutta pari niksiä on syytä olla hallussa. Ensinnäkin fudgemassa on keitettävä 116 asteiseksi. Liian vähän keitetty fudge ei jähmety ja liian pitkä keittoaika tekee fudgesta murenevan. Sopivaa lämpötilaa ei kannata alkaa arvailemaan, vaan suosittelen lämpimästi digitaalisen lämpömittarin käyttöä.

Toisekseen fudgemassaa ei kannata sekoittaa keittämisen aikana kuin harvakseltaan silloin tällöin. Liika sekoittaminen saa sokerin kiteytymään, jolloin fudgen rakenteesta ei tule pehmeää ja suussa sulavaa vaan rakeista hieman murenevaisempaa. 

Anna massan jähmettyä rauhassa sekoittamatta noin 80 asteiseksi. Kaiva sen jälkeen sähkövatkain esiin ja vatkaa seosta muutama minuutti, kunnes se muuttuu mattamaiseksi ja koostumukseltaan jähmeämmäksi. Mitä enemmän seosta vatkaat, sitä kovempaa fudgea saat aikaiseksi. Kun koostumus on mieleisesi, kaada massa leivinpaperilla vuoretulle alustalle ja muotoile levyksi. Koostumuksen pitäisi olla niin jähmeää, että se pysyy kasassa ilman vuokaakin. 

Laita itse tehty fudge jääkaappiin jähmettymään toviksi. Kauniita paloja saat leikeltyä terävällä veitsellä täysin jähmettyneestä levystä. Säilytä fudge jääkaapissa.

Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä ohjeet:

fudge

Fudge

Itse tehty fudge sulaa suuhun. Överihyvät kermatoffeet ihastuttavat joulunaikaan.
Valmistelut 5 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 35 mins
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 50

Raaka-aineet
  

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 2 rkl (n. 30 g) voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa

Lisäksi

  • mausteita: esim. 2 tl piparkakkumaustetta

Valmistusohjeet
 

  • Mittaa kerma, sokeri, vaniljasokeri, suola ja siirappi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää voi. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehua hiljaa kuplien kunnes seoksen lämpötila on 116 astetta (käytä digitaalista lämpömittaria). Vältä sekoittamista. 
  • Siirrä kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä noin 80 asteiseksi. Lisää piparkakkumauste. Vatkaa seosta voimakkaasti esimerkiksi sähkövatkaimella, kunnes massa on muuttunut kiiltävästä mataksi ja koostumukseltaan jähmeämmäksi.
  • Kaada fudgemassa leivinpaperilla vuoratulle tasaiselle alustalle, esim. leikkuulaudan päälle.
  • Anna fudgen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin. Leikkaa jähmettynyt fudge paloiksi terävällä veitsellä.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. Hei,
    tein viime jouluna reseptilläsi fudgeja ja ajattelin tehdä niitä nyt uudelleen. Onko resepti muuttunut, sillä muistelen siihen tulleen valkosuklaata?

    1. Moikka! Kyllä, resepti on hieman muuttunut, sillä tarkoitukseni on ollut postata blogiin erikseen suklaafudgen ohje. Yllä siis ohje perinteiseen fudgeen. Jos haluat lisätä valkosuklaata, tee fudge yllä olevan ohjeen mukaan ja lisää 200 g paloiteltua valkosuklaata pienissä erissä hieman jäähtyneeseen massaan samalla esimerkiksi sähkövatkaimella voimakkaasti sekoittaen. Levitä alustalle, laita jääkaappiin jähmettymään ja leikkaa paloiksi. Ja mausteita voi tietysti vaihdella oman maun mukaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!