Etusivu » Kikhernemureke

Kikhernemureke

Kikhernemureke on loistava vaihtoehto joulupöytään kinkun sijaan. Upeat koristeet nostavat murekkeen juhlapöydän katseenvangitsijaksi.

kikhernemureke

Kikhernemureke hurmaa joulupöydässä niin vegaanit kuin sekaanitkin. Mureke valmistuu pitkästä raaka-ainelistasta huolimatta sutjakkaasti monitoimikoneella surauttaen.

Älä aja massaa monitoimikoneessa aivan sileäksi, vaan jätä siihen hieman sattumia. Rouheinen suutuntuma ja pienet sattumat ovat tekevät syömiskokemuksesta yllätyksellisemmän. Myös saksanpähkinät antavat paistille rakennetta ja luonnetta.

Vegepaisti leikkaantuu parhaiten jäähtyneenä. Lisäksi jäähtynyt mureke on helpompi kumota vuoasta kuin uunilämmin, joten tämä herkku kannattaa ehdottomasti tehdä valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Mureke maistuu lämpimänä tai jäähtyneenä, joten halutessasi voit lämmittää murekkeen kevyesti esimerkiksi uunissa ennen tarjoilua. Lisukkeeksi voi valmistaa esimerkiksi gurttipohjaisen yrttikastikkeen, mutta mureke on mehevä ja maittava myös siltään.

Kikhernemureke ei sellaisenaan ehkä ole mikään kaunokainen, mutta koristelemalla pinnan näyttävästi esimerkiksi hohtavilla granaattiomenan siemenillä, tuoreilla yrteillä sekä mieluisilla pähkinöillä, saa mureke hetkessä ihan uutta nostetta.

Jos mietit muita vegaanisia tarjottavia joulupöytään, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

kikhernemureke

Kikhernemureke

Kikhernemureke on loistava vaihtoehto joulupöytään kinkun sijaan. Upeat koristeet nostavat murekkeen juhlapöydän katseenvangitsijaksi. 
Valmistelut 20 minutes
Kypsennys 55 minutes
Aika yhteensä 1 hour 15 minutes
Kategoria Arkiruoka, Joulu
Annokset 6

Raaka-aineet
  

  • 2 prk (à 230 g) kikherneitä säilyke
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 2 dl korppujauhoja
  • 1 prk (200 g) kaurafraichea
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua paprikaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 dl saksanpähkinöitä rouhittuna

Koristeluun

  • timjamin oksia
  • granaattiomenan siemeniä
  • pähkinöitä saksanpähkinä tai hasselpähkinä

Kastike

  • 200 g kaurafraichea
  • 1/2 dl yrttejä hienonnettuna esim. timjami ja ruohosipuli
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria

Valmistusohjeet
 

  • Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat.
  • Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää porkkanaraaste ja jatka paistamista, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja jatka paistamista käännellen vielä pari minuuttia.
  • Riivi timjamista paksuimmat varret pois ja hienonna lehdet sekä ohuet varret.
  • Mittaa kikherneet, kuullotetut kasvikset, korppujauhot, kaurafraiche, soijakastike, timjami, jauhettu korianteri, paprikajauhe ja suola monitoimikoneeseen ja aja sekaisin. Massan ei tarvitse olla aivan tasaista, vaan siinä voi olla hieman sattumia. Lisää rouhitut saksanpähkinät ja pyöräytä vielä sekaisin.
  • Kaada massa suorakaiteen muotoiseen 1,5 litran kokoiseen voideltuun leipävuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 40-55 minuuttia, kunnes mureke on kypsä ja saanut pinnalta hieman väriä. Anna jäähtyä, mielellään seuraavaan päivään, jolloin mureke on helpompi kumota vuoasta.
  • Kumoa jäähtynyt mureke tarjoiluvadille ja koristele tuoreella timjamilla sekä granaattiomenan siemenillä. 
  • Valmista halutessasai kastike sekoittamalla ainekset yhteen. Tarkista maku.

Lue myös nämä:

5 Comments

    1. Tähän voi käyttää myös esimerkiksi auringonkukan siemeniä tai jättää pähkinät tarvittaessa vaikka kokonaan pois.

  1. Kiitos reseptistä, tuli hyvä ja koristelemalla kaunis. Mulla massa oli kuitenkin tosi tönkköä, oli hankala ajaa koneessa kunnoli niin paksua ja se piti painella vuokaan et meni tasaiseksi,. ehkä tästä syystä 55 min ei ihan riittänyt? Joka tapauksessa, tätä voisin hyvin tehdä uudestaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!