Etusivu » Ruokaisa salaatti – blogin parhaat ohjeet

Ruokaisa salaatti – blogin parhaat ohjeet

Ruokaisa salaatti on oiva valinta lounaaksi, buffetpöydän tarjottavaksi tai pakattavaksi mukaan vaikka piknik-koriin. Se täyttää vatsan, mutta jättää olon silti kivan kevyeksi.

Ruokaisa salaatti on kelpo ateria vaikka ihan sellaisenaan. Salaatin kokoamisessa vain mielikuvitus ja omat makumieltymykset ovat rajana. Nappaa alta parhaat ohjeet ja vinkit ruokaisan salaatin koostamiseen.

Ruokaisa salaatti: näin koostat sen

Kun salaatin tarkoitus on lisukkeen sijaan toimia kokonaisena ateriana, on sen koostamisessa hyvä käyttää apuna perinteistä lautasmallia. Pelkät kasvikset täyttävät vatsan huonosti eivätkä pidä nälkää pitkään loitolla.

Salaatin pohjaksi kannattaa valita jokin hiilihydraattipitoinen ja täyttävä raaka-aine, kuten perunat, pasta, nuudelit tai couscous. Ne ovat myös maultaan mukavan neutraaleja, jolloin salaatin muut ainekset pääsevät kunnolla loistamaan. Myös paahdetut juurekset toimivat salaatissa hyvin.

Ruokaisa salaatti kaipaa tietysti myös jotain proteiinipitoista, joka pitää nälän loitolla. Sitä voi tankata esimerkiksi pavuista, tofusta, linsseistä tai erilaisista juustoista. Niiden avulla talttuu saletisti isompikin nälkä.

Ja toki mukaan tarvitaan myös erilaisia kasviksia maun, sesongin tai kaapin sisällön mukaan. Kasviksia voi lisätä salaattiin niin raakana kuin eri tavoin kypsennettynä. Erityisesti uunissa makoisiksi paahtuneet kasvikset ovat salaatissa varsin makoisia. Yrtit tuovat paitsi raikkautta, myös herkullista lisämakua.

Maukas kastike niputta ainekset kokonaisuudeksi. Hyvä kastike voi olla niin öljy- kuin vaikka majoneesipohjainenkin. Myös erilaiset tahnat, kuten tsatsiki ja hummus sopivat hyvin ruokaisaan salaattiin mehevyyttä tuomaan.

Hyvässä salaatissa on paitsi makua, myös kontrasteja. Rousketta salaattiin saa esimerkiksi pähkinöistä tai siemenistä tai vaikka rapsakoista leipäkrutongeista.

Nappaa alta lisää inspiraatiota ruokaisan salaatin valmistamiseen.

Ruokaisa salaatti pastapohjaisena

Pasta on loistava ruokaisan salaatin aines. Pastasalaatista tykkäävät kaikki ja mikä parasta, se ei ole moksiskaan, vaikka joutuisi odottelemaan hetken syöntiä. Päin vastoin. Pastasalaatti on yleensä entistä parempaa, kun se on saanut huilia hetken jääkaapissa kastikkeen kera, jolloin maut ennättävät tasaantua.

Pastasalaatti sopiikin loistavasti lounasevääksi, buffetpöydän tarjottavaksi tai pakattavaksi mukaan vaikka piknik-koriin.

ruokaisa salaatti

Tortellini-fetasalaatti

Tortellini-fetasalaatti on ruokaisa salaatti, joka sopii vaikka mihin arjesta juhlaan. Voit tarjota salaatin haaleana tai jo jäähtyneenä.

Varsinaista kastiketta salaatti ei kaipaa, mutta älä valuta aurinkokuivattuja tomaatteja aivan öljyttömiksi. Marinadi yhdessä paahdettujen tomaattien kanssa toimii maukkaana kastikkeena ja öljy pitää myös pastanyytit mukavan irtonaisina. Voit käyttää mitä tahansa tortellineja. Juustotäytteiset ovat omia lemppareitani.

Vegaanisista tortellineista ja vegefetasta koottuna salaatti sopii myös vegaaniseen ruokavalioon.

Ohje: Tortellini-fetasalaatti

ruokaisa salaatti

Pastasalaatti pestokastikkeella

Pestossa pyöräytetetyn pastasalaatin ansioihin on luettava paitsi maku, myös sen monipuolisuus. Kruunaa annos vegaanisella fetalla, kuten Mö Kreikkalaisella tai vaihda pasta gluteenittomaan, jos pöydän ääreen istuu erityisruokavaliota noudattavia. Tämä ruokaisa salaatti kerää saletisti kehut ja suosionosoitukset.

Ohje: Pastasalaatti pestokastikkeella

ruokaisa salaatti

Tahini-pastasalaatti

Tahini-pastasalaatti on loistava arkiruoka – samaan aikaan täyttävä, kepeä, nopea ja maukas. Reilun kokoisesta satsista riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi, eikä salaatti ole moksiskaan levättyään yön jääkaapissa. 

Ohje: Tahini-pastasalaatti.

tonnikalaton pastasalaatti

Tonnikalaton pastasalaatti

Tonnikalattoman pastasalaatin valmistus vie vaivaisen vartin. Raaka-aineet ovat yksinkertaiset, mutta maku hurmaa.

Ohje: Tonnikalaton pastasalaatti

hummuspastasalaatti

Hummuspastasalaatti

Hummuspastasalaatti on nopea tehdä. Voit hyödyntää valmista hummusta, muut raaka-aineet ennättää valmistella pastan kiehuessa.

Ohje: Hummuspastasalaatti

Ruokaisa salaatti: Peruna- ja juuressalaatit

Perunasalaatti on klassikko, joka kuuluu niin vappuun, juhannukseen kuin uuteen vuoteenkin. Loistavasti se sopii myös kesään erilaisten grilliruokien kyytipojaksi. Perunasalaatti voi olla majoneesi- tai öljykastikkeella maukkaaksi silattu. Astetta eksoottisempi makuelämys syntyy kookosmaidosta.

Perunan sijaan kannattaa välillä kokeilla myös muita juureksia. Esimeriksi bataatti on ihana ja vähä erilainen vaihtoehto ruokaisan salaatin pohjaksi.

ruokaisa salaatti

Indonesialainen perunasalaatti

Indonesialainen perunasalaatti on ehkä parasta mitä perunoista voi tehdä. Aasialainen makumaailma ja rapeat tofupalat tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Ohje: Indonesialainen perunasalaatti.

kvinoasalaatti

Paahdettu bataatti-kvinoa-tofusalaatti maapähkinäkastikkeella

Tämä ruokaisa salaatti valmistuu ihan tutuista raaka-aineista: paahdetusta bataatista ja parsakaalista, kvinoasta, rapeaksi paistetusta tofusta sekä avokadosta, mutta lopputulos on enemmän kuin osiensa summa. Salaatin juju on mausteinen maapähkinävoikastike, joka sitoo ainekset yhteen ja nostaa simppelin salaatin luksusluokkaan.

Ohje: Paahdetu bataatti-kvinoa-tofusalaatti ja maapähkinäkastike

Ruokaisa salaatti: Nuudelisalaatit

Nuudelit tekevät ruokaisasta salaatista hauskan ja herkullisen. Erityisen hyvin salaatissa toimivat ohuet riisivermisellit tai hieman paksummat riisinuudelit. Kasvisten kanssa voi ja kannattaa leikitellä. Yhdistä kotimaisten tavisten seuraan jotain astetta eksoottisempaa. Uskoisitko, että esimerkiksi porkkana ja mango ovat ihania yhdessä?

ruokaisa salaatti

Nuudelisalaatti thai-mausteilla

Thai-mausteisessa nuudelisalaatissa on makeaa mangoa, ohutta riisivermiselliä ja ronskisti mausteita. Trooppisen mangon, pienen chilin puraisun ja makean happaman kastikkeen muodostamassa makuyhdistelmässä on jotain to-del-la koukuttavaa.

Ohje: Thai-mausteinen nuudelisalaatti

varhaiskaali-nuudelisalaatti

Varhaiskaali-nuudelisalaatti

Kaali on kesällä mehevimmillään ja huikean hyvää erilaisissa salaateissa. Ruokaisa, raikas ja mukavan mausteinen varhaiskaalisalaatti täydennetään nuudeleilla, härkiksellä, herneillä ja aasialaisilla mausteilla.

Ohje: Varhaiskaali-nuudelisalaatti

Ruokaisa salaatti: Jyväpohjaiset salaatit

Jyväpohjaisen salaatin voi rakentaa couscousista, bulgurista, kvinoasta tai vaikkapa kauranjyvistä tai jyväsekoituksesta.

ruokaisa salaatti

Kikherne-couscoussalaatti

Kikherne-couscoussalaatti saattaa äkkiseltään vaikuttaa tavanomaiselta ja ehkä tylsältäkin, mutta älä hämäänny. Tomaatti, punasipuli ja tuoreet yrtit saavat seurakseen mausteisia ja rapeiksi paistettuja kikherneitä sekä taivaallisen pähkinäkastikkeen, jotka nostavat salaatin hetkessä luksusluokkaan.

Ohje: Kikherne-couscoussalaatti

ruokaisa salaatti

Marokkokainen porkkanasalaatti

Marokkolaisessa porkkanasalaatissa hurmaa marokkolainen Ras el hanout -mausteseos sekä pirteänä pirskahtelevat granaattiomenan siemenet. Salaatin pohjan muodostaa kotimainen ruokakaura. Gurttipohjainen tahinikastike sitoo ainekset yhteen ja käärii makunystyrät onnesta sykkyrälle.

Ohje: Marokkolainen porkkanasalaatti

ruokaisa salaatti

Bbq-tofusalaatti

Bbq-tofusalaatti on loistava arkiruoka. Nakkaa cosucous-ryyneistä koottuun salaattipohjaan jääkaapista löytyvät kasvikset. Salaatin juju on bbq-kastikkeella maustettu tofu sekä makeantulinen majoneesikastike.

Ohje: Bbq-tofusalaatti

ruokaisa salaatti

Veriappelsiini-couscoussalaatti

Veriappelsiineja, paahdettuja porkkanoita, rapeita kikherneitä ja couscousia – talvisesongin suloisin salaatti maistuu lisukkeena tai ateriana sellaisenaan.

Ohje: Veriappelsiini-couscoussalaatti

Ruokaisa salaatti: Muut salaatit

Toki salaatin pohjana voi hyödyntää myös eilispäivän kuivahtanutta leipää. Ainakin meidän perheessä leipää jätetään toisinaan ihan tarkoituksella kuivumaan. Pitaleivästä leikatuista kolmioista kokoat muhevan kasvisiskenderin tai herkullisen fattoush-salaatin.

ruokaisa salaatti

Panzanella

Kesäinen panzanella muuntuu todelliseksi herkuksi, kun tomaatit nostaa hetkeksi uunin lämpöön makeutumaan. Mozzarella tekee salaatista ruokaisan. Tähän salaattiin on hyvä upottaa aavistuksen kuivahtaneet leivänkannikat.

Ohje: Panzanella

fattoush

Fattoush

Fattoush on italialaisen panzanellan libanonilainen serkku. Rapeiden krutonkien sijaan salaatin keskeisenä raaka-aineena loistavat rapsakat pitaleipäkolmiot. Täyteläinen jogurttikastike tekee salaatista erityisen mehevän ja maukkaan.

Ohje: Fattoush

kasvisiskender

Kasvisiskender

Kasvisiskender on kerrassaan koukuttava vegemättö: yhtä aikaa raikas ja ruokaisa. Annoksen pohjan muodostaa raikas salaattipohja, johon marinoitu punasipuli tuo mukavasti särmää. Päälle kootaan öljyssä rapeaksi paistettuja pitaleipäkuutioita sekä rapsakkaa vegekebabia. 

Ohje: Kasvisiskender

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *