Marokkolainen zaalouk-salaatti eli paahdettu munakoiso-tomaattisalaatti
Kun kaipaat vaihtelua salaattipöytään tai kasvislisukkeisiin, zaalouk-salaatti on loistava vaihtoehto.

Kun ekaa kertaa maistoin zaalouk-salaattia, hämmästelin miten vain kourallisesta raaka-aineita voi syntyä jotain niin käsittämättömän herkullista.
Zaalouk-salaatti on kaikessa yksinkertaisuudessaan pehmeiksi paahtuneista munakoisoista, meheviksi muhineista tomaateista sekä mausteista ja tuoreista yrteistä valmistettu salaatti. Tai pikemminkin miellän zaaloukin eräänlaiseksi tahnaksi, dipiksi tai kastikkeeksi, sillä sen pehmeä koostumus ei vastaa omaa mielikuvaani perinteisestä salaatista.
Niin tai näin, tämä munakoiso-tomaattisalaatti on täynnä makua. Se sopii tarjottavaksi kylmänä, haaleana, lämpimänä, osana alkupalapöytää tai muiden ruokien lisukkeena. Meillä salaattia on syöty useimmiten falafelien, tsatsikin ja jokin sortin couscous/riisi/bulgur/kvinoa -lisukkeen sekä rapeakuorisen leivän ja muiden ”härpäkkeiden” kanssa – siis osana eräänlaista meze-lautasta.
Yhtä hyvin tämä munakoison muhevoittama salaatti voisi toimia myös kesän grilliruokien lisukkeena.
Jos kaipaat lisää inspiraatiota munakoison käyttöön, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä munakoisoreseptit:
- Teriyakimunakoiso
- Munakoisocurry
- Munakoiso-pastavuoka
- Munakoisopasta
- Baba ganoush – munakoisotahna
- Munakoiso-tempepaistos

Marokkolainen zaalouk-salaatti eli paahdettu munakoiso-tomaattisalaatti
Raaka-aineet
- 2 munakoisoa noin 800 g
- 5 tomaattia kuutioituna
- 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl jauhettua juustokuminaa
- 1 tl sokeria
- 1 rkl harissatahnaa
- öljyä paistamiseen
- 1-2 sitruunamehua
- 1/4 tl mustapippuria
- n. 1 tl suolaa
- 1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
Valmistusohjeet
- Kuumenna uuni 250 asteeseen.
- Pistele munakoisoihin haarukalla muutama reikä, aseta ne uunivuokaan ja paahda reilu puoli tuntia, kunnes munakoisot ovat reilusti paahtuneet ja pehmenneet. Paahda mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän, sillä munakoisot ovat parhaimmillaan aivan pehmeiksi paahtuneina. Käännä kerran tai pari paahdon aikana. Jäähdytä.
- Munakoisojen paahtuessa kuumenna öljy pannulla ja kuullota valkosipulinkynsiä, paprikajauhetta, juustokuminaa ja harissatahnaa pari minuuttia. Lisää kuutioidut tomaatit ja sokeri. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes tomaatit ovat reilusti pehmenneet.
- Halkaise munakoisot ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Murskaa munakoisioa haarukalla ja valuta ylimääräinen neste pois. Sekoita hienonnettu munakoiso ja tomaatit. Lisää mausteet ja hienonnettu korianteri. Tarkista maku.