Gochujang-nuudelit
Gochujang-nuudelit koukuttavat korealaisella makuvivahteella ja chilin puraisulla. Arkeen mutkattomasti asettuva ruoka valmistuu vartissa.

Gochujang-nuudelit on ruoka, johon olen kertakaikkisen täydellisesti koukussa. Tässä ruoassa on nimittäin kohdalla niin maku, helppous kuin nopeuskin. Alkujaan Kokit & Potit -blogista löytynyt resepti täydentyi omassa keittiössäni Hernis-herneproteiinivalmisteella, jota sain taannoin testattavakseni.
Hernis – herneproteiinista valmistettu safkasuikale
Hernis on uusi ja vallan mainio lisä alati kasvavaan kasviproteiinituotteiden valikoimaan. Herneproteiinista valmistetua Hernistä voi valmistajan mukaan käyttää omiin lempiruokiinsa: patoihin, keittoihin, kastikkeisiin tai laatikkoruokiin. Omasta mielestäni ”safkasuikale” on parhaimmillaan erilaisissa wokeissa.
Herniksen maku on mieto ja koostumus melko pehmeä eli ruoan seassa jokseenkin huomaamaton. Ronskilla maustamisella se tuo kuitenkin mukavasti proteiinia aterioliie ja on kivaa vaihtelua jo tutuksi tulleille kasviproteiinivalmisteille. Hernis on kuivatuote, joten se säilyy kaapissa pitkään.
Herniksen käyttö on helppoa, nopeaa ja jokseenkin vaivatonta. Paista suikaleet nopeasti, lisää tilkka vettä ja anna nesteen imeytyä. Ruskista suikaleet vielä nopeasti öljyssä ja valmista tuli.
Gochujang-nuudelit – korealaista makuilotulitusta
Kuten totesin, gochujang-nuudelit valmistuvat vähällä vaivalla. Herniksen tekeytyessä ennättää nimittäin juuri sopivasti keittää nuudelit ja sekoittaa kastikkeen. Tarvitset ruokaa varten korealaisen keittiön perusmausteita: seesamiöljyä, soijakastiketta ja gochujang-chilitahnaa.
Gochujang on korealainen fermentoimalla valmistettu chilitahna, jota löydät hyvinvarustettujen markettien mauste- tai aasiahyllystä. Sen maku on omalaatuinen: tulinen, makeahko ja mukavalla tavalla hapan. Jos olet arka chilin suhteen, käytä maustetahnaa ensin vähemmän ja lisää sitten tarvittaessa lisää. Melko nopeasti chilin poltteeseen jää kuitenkin koukkuun.

Viimeistely ja valmista tuli!
Lopuksi keitetyt nuudelit sekä kastike kipataan pannulle Herniksen joukkoon. Sekoita ja anna kuumeta kauttaaltaan. Enää ruoka kaipaa viimeistelyn. Silppua päälle ruohosipulia ja ripottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä.
Jos kaipaat annokseen tuoretta kasvivoimaa, paista mukaan vaikkapa ohueksi suikaloitua kaalia tai tikuiksi leikattua porkkanaa. Ja tokihan gochujang-nuudelit onnistuvat myös ilman Hernistä. Paista nuudeleiden joukkoon vaikkapa kuutioitua tofua. Tai syö herkulliset nuudelit siltään.
Psssst! Pelkäätkö, että gochujang-tahna jää kaappiin homehtumaan? Turha huoli, gochujang-tahnasta valmistuvat nimittäin myös monta muuta herkkua. Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

Gochujang-nuudelit
Raaka-aineet
- 150 g leveitä riisinuudeleita
- 1/2 ps (n. 6 dl ) Hernistä voit korvata Herniksen esimerkiksi 1 pkt marinoitua tofua; tällöin et tarvitse vettä
- öljyä paistamiseen
- 2 dl vettä
Gochujang-kastike
- 2-3 rkl gochujang-chilitahnaa
- 4 1/2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Lisäksi
- ruohosipulia hienonnettuna
- seesaminsiemeniä paahdettuna
Valmistusohjeet
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan melkein kypsiksi. Valuta siivilässä.
- Kuumenna öljy pannulla. Lisää Hernis ja paista pari minuuttia. Lisää vesi ja anna hautua, kunnes vesi on imeytynyt Hernikseen. (Jos käytät tofua, kuutioi tofu ja paista se pannulla rapeaksi pienessä öljytilkassa.)
- Sillä välin valmista kastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset yhteen. Kun vesi on imeytynyt Hernikseen (tai tofu on rapeutunut), lisää vielä tilkka öljyä ja ruskista Hernis nopeasti. Lisää nuudelit ja kastike. Sekoita ja anna kuumeta.
- Viimeistele gochujang-nuudelit paahdetuilla seesaminsiemenillä ja hienonnetulla ruohosipulilla.
Oli tosi hyvät nuudelit – kiitos paljon ohjeesta! Tein tän Jalotofun Marinoitu -tofulla ja oli kyllä maistuvaa 🙂
Oi, ihanaa! Kiva, että tykkäsit 🙂
Hei, (Gochujang-nuudelit) ohjeessa on 1/2 ps (n. 6 dl ) Hernistä. Minkä kokoinen pussi tuo mahtaa olla? tavallisissa ruokakaupoissa näyttäisi olevan myynnissä 80g pusseja… mutta ei mitään käsitystä montako desiä tuosta tulee.. kiitos jo etukäteen. Nimim. aloitteleva vegekokeilija
Olen muistaakseni käyttänyt tässä 80 gramman pussia. Mittaa silmämääräisesti puoli pussia, tässä ohjeessa ei ole niin tarkkaa 🙂