Omenavispipuuro
Omenavispipuuro on koukuttavan kanelista, samettisen pehmeää ja koostumukseltaan herkullisen kuohkeaa. Vispipuuro on aamupala, välipala tai jälkiruoka – ihan niinkuin sinä päätät.

Omenavispipuuro on tutun vispipuuron makoisa ja herkullisen syksyinen makumuunnos. Lappapuuro, kuten äitini puuroa toisinaan nimitti, valmistettiin meillä useimmiten puolukoista. Happamat marjat taisivat olla pienen lapsen suuhun aavistuksen liian kirpakoita, sillä polvenkorkuisena en vispipuurosta erityisemmin välittänyt. Söin kyllä, mutta en rakastanut.
Äidilläni on tapana valmistaa syksyn omenapudokkaista sosetta, jota itsekin saan pakastimeen varastoon rasian jos toisenkin. Lähes poikkeuksetta soseet päätyvät vispipuuron sekaan, sillä ne tekevät meillä hyvin kauppansa. Eikä omenavispipuuro ole tästä poikkeus.
Omenavispipuurossa maistuu herkullisesti kaneli ja kardemumma. Sokerin määrän tykkään pitää maltillisena, sillä meillä vispipuuro on välipala, ei jälkiruoka tai makeannälän selättäjä. Sinä voit säätää makeutta omaan suuhusi sopivaksi. Säädä myös nesteen määrää omenasoseen koostumuksen mukaan: mitä löysempi sose, sitä vähemmän nestettä tarvitset. Paksua jankkia koostumuksen ei kuitenkaan ole tarkoitus olla. Pehmeä puuro vatkautuu paremmin kuohkeaksi ja samettiseksi.
Omenavispipuuro maistuu taivaalliselta vaikka sellaisenaan. Itse tykkään lorauttaa mukaan hieman kaurajuomaa tai nautiskella puuron gurtin kera. Toki kaveriksi voi lorauttaa myös vaniljakastiketta. Kuvan puuroissa on päällä hieman hasselpähkinärouhetta. Ne passaavat kaveriksi vallan mainiosti ja tuovat rakenteeseen mukavaa rousketta.
Rakastatko sinäkin puuroja? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:


Omenavispipuuro
Raaka-aineet
- 5 dl löysää omenasosetta
- n. 2 dl vettä
- 1/2 dl sokeria
- 1/2 tl kanelia
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/4 tl suolaa
- 1 dl tummia mannasuurimoita esim. Myllyn Paras
Valmistusohjeet
- Mittaa vesi, omenasose ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kaneli, suola ja vaniljasokeri ja lopuksi mannasuurimot pienissä erissä koko ajan vispilällä vispaten. Keitä noin 5 minuuttia.
- Sammuta levy, laita kansi päälle ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
- Jäähdytä omenavispipuuro ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
- Tarjoa omenavispipuuro sellaisenaan tai esimerkiksi kaurajuoman ja pähkinöiden kera.