Etusivu » Vegaaninen porkkanakakku

Vegaaninen porkkanakakku

Vegaaninen porkkanakakku maistuu milloin vain, mutta erityisen ihanaa se on syksyllä. Tuhti tuorejuustokuorrute tekee kakusta erityistä herkkua. 

vegaaninen porkkanakakku

Vegaaninen porkkanakakku on mehevä ja maukas – kakuista ehkä oma suosikkini. Aina välillä tekee nimittäin hyvää nauttia kasviksensa kakun muodossa.

Käytän tätä kakkuohjetta myös kurpitsapiirakan ja palsternakkakakun pohjana. Siksi on hieman hassua, ettei vegaaninen porkkanakakku ohjeineen ole vielä ennättänyt tänne blogin puolelle. Onneksi vääryys on helppo korjata.

Tässä kakussa moni asia on kohdallaan. Porkkanakakku on paitsi maukas ja mehevä, myös siitä kiitollinen leivonnainen, että se onnistuu tumpelommaltakin leipurilta. Raaka-aineetkin ovat kaikille tuttuja keittiön kuivakaapin taviksia.

Taikina valmistuu ilman vatkausta, vispaamista tai muita vaivalloisia keittiötoimenpiteitä nopeasti ja helposti yhden kulhon taktiikalla. Ainekset vain sekaisin ja uuni hoitaa loput.

Jos kuvittelet vegaanisen leivonnan olevan jotenkin vaikeaa ja vaivalloista tai lopputuloksen maistuvan ”liian terveelliseltä”, viimeistään tämä kakku todistaa luulon harhaksi. 

Kaiva siis kulhot ja vatkaimet esiin, upota kädet taikinaan – kohta jo herkutellaan.

Vegaaninen porkkanakakku mehevöityy öljyllä

Porkkanakakun mehevyyden salaisuus piilee paitsi taikinaan upotetussa juuresraasteessa, myös leivontaan käytettävässä öljyssä. Älä korvaa sitä sulatetulla margariinilla, sillä lopputulos ei yksinkertaisesti ole yhtä hyvä. 

Itse käytän leivontaan miedon makuista rypsiöljyä, joka kuuluu keittiöni vakiovarusteisiin. Myös auringonkukkaöljyä voi käyttää, mutta vahvan makuisen oliiviöljyn säästäisin suosiolla italialaisia ruokia varten. Kookosöljy puolestaan tuo leivonnaisiin vahvan kookoksen maun, joka ei omasta mielestäni kuulu porkkanakakun makumaailmaan.

Tarkkana kuin porkkana

Kuten moni muukin leivonnainen, myös vegaaninen porkkanakakku vaatii tarkkuutta paiston aikana. Liian kauan uunissa viipynyt kakku on helposti kuivaa. Älä luota sokeana ohjeessa annettuun paistoaikaan, vaan tarkkaile kakun kypsyyttä paiston loppuvaiheilla. Tarkista kypsyys esimerkiksi tikun avulla. Kun kakun keskelle tökkäistyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen valmis uunista nostettavaksi.

Paista vegaaninen porkkanakakku uunin alatasolla. Näin kakku kypsyy kauttaaltaan ennen kuin pinta ennättää palaa turhan tummaksi.

Kuorrute, joka vie kielen

Porkkanakakku tunnetaan erityisesti sen herkullisesta kuorrutteesta. Moni lisää kuorrutetta myös halkaistun kakun väliin. Omasta mielestäni vegaaninen porkkanakakku on niin mehevä ja maukas, että kakku maistuu mainiolta, vaikka kuorrutteen latoisikin vain kakun pinnalle.

Jos haluat levittää kuorrutteen myös kakun väliin, käytä halkaisijaltaan 20 cm kokoista vuokaa ja pidennä hieman paistoaikaa. Anna kakun jäähtyä huolella ja leikkaa se sitten kolmeen kerrokseen. Tuplaa kuorruteen määrä ja levitä sitä kakkukerrosten väliin.

Anna kakun jäähtyä kaikessa rauhassa, mielellään yön yli jääkaapissa. Levätessään kakku mehevöityy ja maut tasaantuvat. Levitä kuorrute vasta täysin jäähtyneen kakun päälle ja koristele pinta halutessasi esimerkiksi pähkinärouheella.

Ja kyllä, vegaaninen porkkanakakku sopii myös pakastettavaksi. Levitä kuitenkin kuorrute vasta sulatuksen jälkeen. Pakastettu kakkupohja on myös helpointa halkaista aavistuksen kohmenneena.

Herkkusuun kannattaa kurkata blogin arkistosta myös nämä reseptit:

vegaaninen porkkanakakku

Vegaaninen porkkanakakku

Vegaaninen porkkanakakku maistuu milloin. Tuhti tuorejuustokuorrute tekee kakusta erityistä herkkua. 
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 40 mins
Aika yhteensä 1 hr
Annokset 10

Raaka-aineet
  

Porkkanakakun taikina:

  • 250 g porkkanoita raastettuna 3-4 dl
  • 4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta esim. Semper fin mix
  • 3 dl fariinisokeria
  • 1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 1 dl kaurajuomaa

Porkkanakakun kuorrute:

  • 300 g vegaanista tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Koristeluun:

  • saksanpähkinöitä

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  • Vuoraa irtopohjavuoka (halk 26 cm) leivinpaperilla, voitele tai öljyä reunat.
  • Sekoita kuivat aineet huolellisesti keskenään. Lisää öljy, kaurajuoma ja porkkanaraaste. Sekoita. Kaada taikina kakkuvuokaan.
  • Paista porkkanakakkua noin 35-45 minuuttia. Tarkista kypsyys esimerkiksi tikun avulla. Anna kakun jäähtyä rauhassa, mielellään yön yli jääkaapissa.
  • Valmista täyte. Notkista tuorejuusto. Sihtaa tomusokeri joukkoon. Lisää vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi.Levitä kuorrute kakun pinnalle.
  • Koristele vegaaninen porkkanakakku halutessasi pähkinärouheella.
  • VINKKI: Jos halkaiset kakun kolmeen osaan, käytä 20 cm kokoista vuokaa ja pidennä hieman paistoaikaa. Tuplaa kuorrutteen määrä ja leikkaa kakku jäähtyneenä kolmeen kerrokseen. Levitä täytettä kakkukerrosten väliin sekä pinnalle.

Lue myös nämä:

4 Comments

  1. Millä taikinan saksanpähkinät vois pähkinäallergisena korvata?

    1. Jos esimerkiksi mantelit sopivat, niitä voi käyttää. Muuten jättäisin yksinkertaisesti pois. Tämä kakku ei mene siitä pilalle 🙂

  2. Hei
    Ekaa kertaa vegekakkua tekemässä. Kovasti mietin mitä kauralevitettä käyttäisin kakun päälle. Mikä olisi sinusta paras?

    1. Oatlylta ja Violifelta löytyy molemmilta hyvät vegaaniset maustamattomat levitteet. Oatly on kaurapohjainen, Violife kookospohjainen ja hieman Oatlya jämäkämpää. Itse suosin kuorrutteissa usein Oatlyn påmackan -levitettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!