Paistettu riisi ja tempe pähkinäkastikkeessa
Paistettu riisi on täydellinen hävikinhäätöruoka. Tähteelle jäänyt riisi sekä jääkaapin vihanneslokeroon unohtuneet kasvikset saavat siinä uuden, herkullisen elämän.

”Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa” pätee erityisen hyvin paistettuun riisiin. Nimittäin, kun paistinpannulle kumoaa edelliseltä aterialta tähteelle jääneen riisin ja jääkaapin uumeniin hautautuneet eripariset kasvikset, kuutioi joukkoon tempeä ja kruunaa koko komeuden vielä pähkinäisellä kastikkeella, on valmiina herkkuateria vailla vertaa.
Itseltäni löytyy pakastimesta lähes aina paketti tempeä hätävararuokana, siis juurikin niitä päiviä varten, kun kaapissa on vain riisiä ja raejuustoa ja nälkä on sen verran kova, ettei kauppaan malttaisi lähteä. Tempen käyn hakemasta läheisestä Aasia-kaupasta, josta noin puolen kilon paketin saa sopuhintaan.
Jos et saa tempeä käsiisi tai et jostain syystä pidä sen mausta, voit mainiosti korvata tempen myös tofulla. Kuivaa vain sen pinta huolella ja paista sitten ohjeen mukaan öljyssä rapeaksi.
Kaipaatko lisää maukkaita riisiruokia? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Paistettu riisi ja rapeat kikherneet
- Kimchiriisi
- Intialainen riisivuoka
- Riisipilahvi
- Intialainen linssi-riisipaistos
- Mausteinen härkis-riisipannu
- Hashew


Paistettu riisi ja tempe
Raaka-aineet
- 1 pkt (250 g) tempeä
- seesamiöljyä paistamiseen
- 1 rkl soijakastiketta
- 3 dl keitettyä riisiä
- 1 paprika
- 2 keskikokoista porkkanaa
- 1 pkt (200 g) broccolinia
- 1-2 dl paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä
Kastike:
- 4 rkl maapähkinävoita
- 2 rkl hoisin-kastiketta
- 1 rkl sitruuna- tai limetinmehua
- 1 tl vaahterasiirappia
- 1 rkl sriracha-chilikastiketta
- 4 rkl vettä
Valmistusohjeet
- Kuutioi tempe. Suikaloi paprika, viipaloi porkkanat ja paloittele broccolinit.
- Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Siirrä syrjään odottamaan.
- Kuumenna seesamiöljy pannulla ja paista tempekuutiot pannulla rapeiksi. Siirrä syrjään odottamaan.
- Lisää pannulle tarvittaessa lisää öljyä ja kuullota kasviksia muutama minuutti, kunnes ne hieman pehmenevät. Kasviksiin saa jäädä hieman purutuntumaa.
- Lisää riisi ja paista vielä hetki. Lisää lopuksi tempekuutiot sekä kastike. Sekoita. Tarkista maku.
- Viimeistele paistettu riisi paahdetuilla maapähkinöillä.