Lehtikaalisalaatti
Lehtikaalisalaatti on syksyn herkullisin lisukesalaatti. Nappaa ihana resepti ja vinkit kaalin kesytykseen.
Lehtikaalisalaatti on ollut lautasellani loppukesän ja alkusyksyn. Syy on yksinkertainen: kesäkurpitsan ja kurkun ohella se menestyy palstallani loistavasti ja satoa saa kerätä kassikaupalla. Onneksi lehtikaalille on monta käyttökohdetta, joista tämä salaatti on yksi parhaimmista.
Lehtikaalisalaatti: kesytä kaali hieromalla
Lehtikaali tunnetaan harmillisen sitkaana kaverina. Keskiruoti on kova ja lehdet jokseenkin hankalia syötäviä. Onneksi lehtikaali on helppo kesyttää helpolla niksillä.
Lehtikaalista saa aivan ihanan salaattipohjan, kunhan sitä käsittelee oikein, melko ronskein ottein. Lehtikaalin rakenne on nimittäin melko kuivakka, mutta sitruuna, suola ja huolellinen hierominen tekevät taikojaan ja loihtivat siitä aivan ihanaa.
Aloita käsittely poistamalla paksu keskiruoti ja huuhtaisemalla lehdet juoksevan veden alla. Lehdet kannattaa kuivata salaattilingolla tai taputtelemalla ne huolellisesti puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
Revi tai hienonna lehdet sitten hieman pienemmiksi ja nosta suureen kulhoon yhdessä sitruunamehun ja suolaripauksen kanssa. Sitten vain käsin hierot ja rutistelet, kunnes lehdet antavat periksi ja painuvat hieman kasaan.
Mitä kaalin kaveriksi?
Lehtikaalisalaatti maistuu vaikka siltään kastikkeella silattuna, mutta itse tykkään parittaa kaalin kaveriksi ainakin porkkanoita, usein myös nippusipulia.
Kastikkeen sekoitan suosikkiaineksistani: seesamiöljystä, sitruunamehusta, soijakastikkeesta ja valkosipulista. Aasialaisesta keittiöstä tutut ainekset sopivat loistavasti myös lehtikaalin seuraan. Satokausikalenterin järjestämässä tapahtumassa nautin lehtikaalia myös misovinegrettellä silattuna, sitä aion testata ensi kerralla!
Lehtikaalisalaatti kannattaa viimeistellä paahdetuilla seesaminsiemenillä. Paahda siemeniä kevyesti pannulla ilman rasvaa ja varo polttamasta. Paahdetut siemenet antavat salaatille herkullisen viime silauksen ja viimeistellyn maun.
Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä herkulliset ja helppotekoiset lisukesalaatit:
- Murskatut kurkut
- Green Goddess -salaatti
- Jouluinen kaalisalaatti
- Punakaalisalaatti
- Aasialainen porkkanaraaste
- Kukkakaali-kurkkusalaatti
- Kaalisalaatti – coleslaw
Lehtikaalisalaatti
Raaka-aineet
- n. 100 g lehtikaalia
- 2 porkkanaa
- 1-2 vartta nippusipulia
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- 1/4 tl suolaa
- 2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
Kastike
- 2 rkl paahdettua seesamiöljyä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
Valmistusohjeet
- Revi lehtikaaleista paksu lehtiruoti irti ja suikaloi kaali. Laita kaalinlehdet suureen kulhoon, lisää joukkoon pieni tilkka rypsiöljyä, sitruunamehua ja suolaa. Hiero lehtiä käsin, kunnes ne painuvat hieman kasaan ja pehmenevät.
- Vuole porkkanat pitkittäin nauhoiksi kuorimaveitsen avulla. Suikaloi sipulit. Yhdistä lehtikaali, porkkanat ja sipulit.
- Sekoita kastikeainekset yhteen ja kaada kasvisten joukkoon. Viimeistele lehtikaalisalaatti seesaminsiemenillä.