Etusivu » Kurpitsapata

Kurpitsapata

Kurpitsapata on hykerryttävän herkullinen syysruoka. Muhevat mausteet, kurpitsa ja kuivatut aprikoosit sujahtavat pataan sopuisasti rinta rinnan.

kurpitsapata

Kurpitsapata on täydellinen vastavoima pimeydelle. Uunissa tai liedellä hissukseen muhivat pataruoat ovat omiaan juuri syksyllä ja talvella, kun keho huutaa lämpimiä, tuhdin täyteläisiä ruokia, jotka täyttävät vatsan ja lämmittävät kuin sisäinen villasukka.

Raaka-ainelista on ensi silmäyksellä vilkaistuna hengästyttävän pitkä, mutta ruoka valmistuu siitä huolimatta ihanan mutkattomasti. Pisin aika vierähtää ainesten paloittelussa ja mausteiden metsästyksessä. Mitään eksoottisia raaka-aineita tämä ruoka ei kuitenkaan sisällä ja ainekset löytyvät ihan perusmarketin valikoimasta.

Ras el hanout kuuluu syksyn suosikkimausteisiin. Kyseessä on pohjoisafrikkalainen mausteseos, joka sopii loistavasti paitsi tähän pataan, myös esimerkiksi uunijuuresten mausteeksi.

Samaan pataan kurpitsan kaveriksi silputaan myös kuivattuja aprikooseja, jotka ovat varsin verrattomia sattumia sakeaksi muhineen pataruoan seassa. Kurpitsapata rikastetaan linsseillä ja kikherneillä, joten nälkä tätä ruokaa haarukoidessa ei taatusti jää kurnimaan.

Lisukkeeksi perinteisen riisin sijaan kannattaa valmistaa täysjyväcouscousia. Sujauta couscousin sekaan ronskisti tuoreita yrttejä, kuten lehtipersiljaa ja rouhi annoksen pinnalle paahdettuja ja suolattuja manteleita, niin nostat ruoan hetkessä aivan uudelle tasolle.

Jos kaipaat syksyysi lisää herkullisia kurpitsaruokia, blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä reseptit:

kurpitsapata
kurpitsapata

Kurpitsapata

Kurpitsapata on hykerryttävän herkullinen syysruoka. Muhevat mausteet, kurpitsa ja kuivatut aprikoosit sujahtavat pataan sopuisasti rinta rinnan.
Valmistelut 10 minutes
Kypsennys 45 minutes
Aika yhteensä 55 minutes
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 (n. 700 g) hokkaidokurpitsa
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl ras el hanout -mausteseosta
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta
  • 1/2 tl jauhettua kurkumaa
  • 1/4 tl chilijauhetta (tulista)
  • 3-4 dl vettä
  • 3 rkl vaaleaa juoksevaa tahinia
  • 1 tlk (230 g) punaisia linssejä
  • 1 tlk (230 g) kikherneitä
  • 100 g kuivattuja aprikooseja
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 tl suolaa

Couscous

  • 2 dl (täysjyvä)couscousia
  • 2 dl vettä
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 ruukkua lehtipersiljaa hienonnettuna

Lisäksi

  • 1 dl paahdettuja ja suolattuja manteleita rouhittuna

Valmistusohjeet
 

  • Kuori kurpitsa. Poista siemenet ja kuutioi malto parin sentin kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Suikaloi aprikoosit. Huuhtele ja valuta linssit sekä kikherneet.
  • Kuumenna öljy padassa tai kattilassa. Kuullota sipuli raukeaksi. Lisää valkosipuli ja inkivääri sekä kuivamausteet ja jatka paistamista vielä pari minuuttia käännellen.
  • Lisää pataan kurpitsa, vesi, tahini, linssit ja kikherneet sekä aprikoosikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta hissukseen kannen alla välillä sekoitellen 30 minuuttia, kunnes koostumus on muhevaa ja kurpitsa kypsää. Lisää vettä, jos koostumus on mielestäsi liian paksua. Mausta lopuksi suolalla ja sitruunamehulla.
  • Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita joukkoon oliiviöljy, sitruunamehu, suola sekä hienonnetut yrtit. Tarjoa kurpitsapata couscousin ja paahdettujen ja suolattujen manteleiden kanssa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!