Kurkkupasta
Kurkkupasta on ylistys kotimaiselle kurkulle. Yhdessä fenkoli, fetan ja yrttien kanssa koossa on voittajakombo!
Kurkkupasta on ollut lautasellani lukuisia kertoja sen jälkeen, kun bongasin reseptin Helsingin Sanomien Ruoka-sivuilta loppukesästä. Inspiroiduin reseptistä, mutta tuunasin sitä omaan suuhuni sopivaksi vaihtamalla muun muassa retiisit fenkoliin ja lisäämällä päälle pinjansiemeniä.
Palstani avomaankurkut tuottavat satoa sen verran runsaasti, että pelkästään siivuttamalla kurkkuja leivän päälle tai valmistamalla murskattuja kurkkuja, koko satoa on mahdotonta saada syötyä tuoreeltaan.
Ja hyvä niin, sillä kurkkupasta on yksi loppukesän ehdottomia lemppareitani paitsi maun ansioista, myös siksi, että sen valmistus on superhelppoa. Kastiketta ei tarvitse keittää, vaan mandoliinilla ohuen ohuiksi viipaloidut kasvikset silataan öljyllä ja sitruunamehulla sekä ronskilla määrällä tuoreita yrttejä.
Kurkun kaveriksi suikaloidaan kotimaista fenkolia, ja yrteiksi passaavat niin basilika, tilli kuin minttukin. Pinjansiemenet ja feta loihtivat ateriasta astetta ruokaisamman. Jos kokkaat mieluiten täysin vegaanisena Mön Yrttimaustettu Kreikkalainen sopii tähän paremmin kuin hyvin.
Valitsin pastaksi tagliatellen. Tuorepasta kypsyy muutamassa minuutissa, mutta sisältää yleensä kananmunaa. Ole siis tarkka, jos haluat ruoasta täysin vegaanisen.
Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä helpot pastareseptit:
Kurkkupasta
Raaka-aineet
- 250 g (tuore)pastaa tagliatelle tai fettuccine
- 2-3 pienehköä avomaankurkkua
- 1/2 pieni fenkoli
- 1/2 dl tilliä hienonnettuna
- 1 dl basilikaa tai minttua hienonnettuna
- 4-5 rkl öljyä rypsi- ja/tai oliivi-
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 tl sinapinsiemeniä
- 1/2-1 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 150 g (vege)fetaa esim. Mö Kreikkalainen Yrtit
- 1 dl pinjansiemeniä paahdettuna
Valmistusohjeet
- Laista pastavesi kiehumaan. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al dente.
- Mittaa öljy, sitruunamehu, sinapinsiemenet ja suola suureen kulhoon.
- Hienonna yrtit. Halkaise ja huuhtele fenkoli. Siivuta kurkut ja fenkoli mandoliinilla ohuen ohueksi suikaleeksi. Yhdistä yrtit ja kasvikset öljyseoksen joukkoon. Sekoita.
- Valuta keitetty pasta ja sekoita kasvisten joukkoon. Murustele joukkoon feta ja sekoita. Mausta mustapippurilla.
- Jaa kurkkupasta lautasille ja viimeistele paahdetuilla pinjansiemenillä.